Vnútorný biofilter

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Vnútorný biofilter

Poslaťod hladkyp » Ned 05. Jún 2011 20:57:09

Zdravím
Chcel by som si vyrobiť vnútorný biofilter o rozmeroch 23x15x55. Zaujímalo by ma či by mi to fungovalo na základe náčrtu. v poslednej komore by bola čerpacia hlavica s prietokom cca 1000L.
Bude to použité v akváriu 450L. Vonkajší filter pre mňa neprichádza v úvahu, preto by som si chcel urobiť alternatívu. Je správne uloženie a veľkosť náplní ? Nemôže sa stať, že mi hlava vyčerpá všetku vodu s poslednej komory ? Bude to fungovať tak ako som to nakreslil ?
Uvítam každú pomoc.
Ďakujem.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

Reklama

Re: Vnútorný biofilter

Poslaťod Rado » Pon 06. Jún 2011 5:54:25

Fungovať by to malo bez toho, že by si vyčerpal celú "nádržku". Ak dobre predpokladám, tak to bude uložené v akva niekde za pozadím, takže to bude fungovať ako jedna nádoba, takže hladiny by mali byť rovnako a čerpadlo to už do akva prehádže. K náplniam. Ak tam chceš mať cichlidy, tak aktívne uhlie vyhoď - zmäkčuje vodu. Osobne by som tam dal iba "špongiu" a keramiku do nejakej pančuchy (lepšie sa ti to bude čisťiť). No a to je asi všetko čo k tomu. Uvidíme čo dajú ostatní.
Obrázok užívateľa
Rado

Images: 8
Has thanked: 4 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod kofola » Pon 06. Jún 2011 7:47:14

Aktivne uhlie von. Principialne to fungovat bude, len nejakym sposobom musis zabezpecit aby sa do nasavacej casti (30mm) nedostali ryb, takze sietka alebo nieco podobne. Dalsi problem vidim vo vyberani a vkladani naplni. Je to dost vysoke a uzke. Si si isty, ze tam strcis ruku az po dno a v pohode z toho komina tie naplne vytiahnes?
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod hladkyp » Pon 06. Jún 2011 8:24:40

Na vyťahovanie tých náplní budem musieť vymyslieť nejaký fýgeľ.Myslíte, že by sa tam dala použiť aj silnejšia hlavica ?
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Stero » Pon 06. Jún 2011 8:28:28

Ja osobne som zastávam dnes už názor že takéto riešenie je najmenej účinné. Sám mam vo svojom Malawi vlepený filter za pozadím a musím povedať že stavať aq dnes tak nato kašlem.

1) uberá to priestor v AQ - Podstatný argument
2) Pri každom čistením - vyberaní molitanu mi samozrejme gro bordelu vypláva nespať do komory - takže musím tam mať hadicu ktorá odčerpáva bordel von z aq - pri vyberaní materiálu.
3) Tým že je to otvorený systém tak tam nieje podtlak ako pri kanistroch a teda ak sa zanesie prvá vrstva tak sa výrazne zníži výkon.
4) Áno môže sa stať že ti vysaje z poslednej komory všetku alebo značnú časť vody pri zanesení filtračných médii - keď sa zníži priepustnosť hmoty. - Mne sa to stáva keď je čas na čistenie filtrov.

Perlička - je neskutočne náročne vyberať mali molitan zo zadnej časti úzkej komory pokiaľ máš silnejšiu ruku a ešte k tomu nemáš z boku prístup. ( Ja napr svoju "drobnú" rúčku nevopchám do komory a to má moja komora veľkosť 15 x 15 cm

Ja osobne by som isto odporúčal kanister. Pri dnešných cenách keď kúpiš pre svoje AQ filter za 60- 80€ (vlepený ťa bude stáť to isté) nemá vyznám uberať priestor, stažovať si údržbu a čistenie filtra.

Skús porozmýšlať
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod hladkyp » Pon 06. Jún 2011 9:59:51

Stero píše:Ja osobne som zastávam dnes už názor že takéto riešenie je najmenej účinné. Sám mam vo svojom Malawi vlepený filter za pozadím a musím povedať že stavať aq dnes tak nato kašlem.

1) uberá to priestor v AQ - Podstatný argument
2) Pri každom čistením - vyberaní molitanu mi samozrejme gro bordelu vypláva nespať do komory - takže musím tam mať hadicu ktorá odčerpáva bordel von z aq - pri vyberaní materiálu.
3) Tým že je to otvorený systém tak tam nieje podtlak ako pri kanistroch a teda ak sa zanesie prvá vrstva tak sa výrazne zníži výkon.
4) Áno môže sa stať že ti vysaje z poslednej komory všetku alebo značnú časť vody pri zanesení filtračných médii - keď sa zníži priepustnosť hmoty. - Mne sa to stáva keď je čas na čistenie filtrov.

Perlička - je neskutočne náročne vyberať mali molitan zo zadnej časti úzkej komory pokiaľ máš silnejšiu ruku a ešte k tomu nemáš z boku prístup. ( Ja napr svoju "drobnú" rúčku nevopchám do komory a to má moja komora veľkosť 15 x 15 cm

Ja osobne by som isto odporúčal kanister. Pri dnešných cenách keď kúpiš pre svoje AQ filter za 60- 80€ (vlepený ťa bude stáť to isté) nemá vyznám uberať priestor, stažovať si údržbu a čistenie filtra.

Skús porozmýšlať

Je mi jasné, že kanister tým nenahradím, ale mám jeden zásadný problém. Filter by som musel mať vedľa akva, ale problém je v tom, že máme doma malého fyškusa, ktorý keby sa mi pohral z hadičkami, tak by mohla vzniknúť pohroma. O vonkajšom filtry preto nemôže byť ani reč. Vedel by som si predstaviť EHEIM professionel 3, ale bohužiaľ teraz sa to nedá. Keby to bolo iba o peniazoch, tak neváham.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod kofola » Pon 06. Jún 2011 10:30:05

TAk daj filter do skrinky pod akvarium a skrinku sprav na zamykanie. Takto som to X-krat riesil pre ludi s malymi detmi.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Stero » Pon 06. Jún 2011 11:21:31

No fiškusov mám doma aj ja a to ihneď v troch verziách :chuckle :chuckle :chuckle ale poviem ti pravdu že si neviem predstaviť aby dokázalo dieťa odpojiť hadicu pripojenú na filter. Ja sám vždy nadávam že ich nemôžem odpojiť. Isto by som skúsil porozmýšľať nad tou skrinkou tak ako píše Kofola. Kanister nemusí byť bezprostredne pod aq nejaký ten meter - meter a pol od aq nieje problém aby nezvládol výtlak.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod terrible » Pon 06. Jún 2011 11:31:57

No jo, ale môže mať doma aj štvornohého fiškusa, tenj síce hadicu neodpojí, ale rozkúše. :blush
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod hladkyp » Pon 06. Jún 2011 11:39:44

Chalani díky za postrehy, ale ja to môžem riešiť ozaj iba vnútorným filtrom. Akvárium bude na nerezovom stojane do ktorého bude vložená šuflíkova skrinka. Prikladám vizualizáciu.Z jednej strany akvária je prechod do kuchyne, a ma druhej je už stena, tam tiež nedám nejakú skrinku s filtrom, okrem toho by nám to nepasovalo do celého riešenia obývačky.
Pre mňa momentálne ostáva iba možnosť vnútorného filtra.

Vizualizácia akvária:
viewtopic.php?p=29576#p29576
Vizualizácia obývačky
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 19 hostia