Bobo242 - Rio America do Sul 580

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
7
88%
2
1
13%
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 8

Re: Bobo242 - Rio America do Sul 580

Poslaťod jovan » Uto 17. Máj 2011 20:37:15

Uvediem veci trošku na správnu mieru a pomenujem veci správnymi názvami,pretože mám taký pocit ,že buď ja som polochápavý,alebo si niekto pomenúvava veci vlastnými . Ak sI to pozorne prečítate zistí diametrálne rozdiely medzi predošlými tvrdeniami.
K tej uhličitnovej problematike .Uhličitanovú tvrdosť nazývame ALKALITA.
Alkalita vody je daná obsahom všetkých vo vode rozpustených solí,ktorých anion reaguje zásadito/alkalicky/.V akvaristike má najväčší význam hydrogen uhličitan sodný,vápennatý,horečnatý,hydroxid sodný,fosforečnan sodný a hydrogén,resp .dihydrogén fosorečnan sodný,draselný.
Ak alkalitu vody tvorí len hydrogen uhličitan vápennatý,nazývame ju prechodnou tvrdosťou.
Túto tvrdosť môžeme napr .odstrániť varom,a nemusíme hneď riediť vodou z RO.Navyše sa tým odstráni aj časť kadejakých oxidov a iných zlúčenín a solí.Viem že 200litrov sa prevárať len tak nedá,ale je to určite lepší spôsob,pretože v nej ostáva tvrdosť stála .Stačí 5-10 litrov týždenne,pridávaním tejto v podstate mŕtvej zato čiastočne minerálnej vody.Odstátim a prekysličovaním dosiahneme podobný výsledok.
Alkalitu označujeme dKh a jej hodnoty sa merajú v milivaloch.Prepočet sa mi hľdať nechce ,na nete je určite,nie je to však teraz potrebné rozpisovať.
Teraz k stálej tvrdosti.
Stála tvrdosť vody dGh je predovšetkým síranová tvrdosť,to znamená že vápnik,horčík,draslík ….sú vo formovaných zlúčeninách solí a spolu z uhličitanmi tvoria tvrdosť celkovú ktorú označujeme dNKH.
Neviem čím bobo meral svoju vodu a z čoho vychádzal,pretože zriedením ako to vidím ja,má teraz celkovú tvrdosť tak max 7°n a alkalitu žiadnu,pretože má predpokladajme len vápennaté uhličitany už vo forme kyslých hydrogen uhličitanov a hromadí sa co2/pokles ph na 7/.
Teraz niečo k parametrom tvrdej a mäkkej vody.
0 - 4 dGh veľmi mäkká voda /destilovaná,snehová…/ do 120mikro S
4 - 8 dGh mäkká voda /dažďová,lesné tone,mláky/ do 250
8 - 12 dGh polotvrdá voda /vodovod,potok…/ do 400
12 -18dGh studničná
V mäkkej vode nerastie prakticky nič.Chce mať Disky,Satanoperky,rastliny… teplota 29-30°C.
Za týchto okolností a týmto spôsobom,pri 200 mikro to akvárium NIKDY nebude dlhodobo fungovať
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Reklama

Poslaťod bobo242 » Str 18. Máj 2011 7:55:58

kofola píše:Bobo nechcem nikomu drzat stranu ale uz ti to predsa napisal.
Ako by som postupoval ja?
V prvom rade perfektný biologický filter -áno aj pôdny,štrk zmiešaný trebárs aj z rašelinou a hnedým uhlím min 8-10cm,výkonné čerpadlá -hnacie hlavy nie perliče.
Rastliny,ktoré odburávajú uhličitany ako nap. veľké cryptocorínie,microsorie,vesciculariie....
Nechal ho tak zabehnúť ,po čase by tie hodnoty klesli aj samé na optimum/polovicu/ .a potom by som iba odpar dolieval DM vodou.Samozrejme výmenu robil len odstátou vodou riadne prevzdušnenou a teda odplynenou.

ano napisal, a nemam problem ak by si drzal niekomu stranu=nazor. ide nam, aspon dufam o to iste, takze to je OK. tento sposob sa tu uz rozoberal, a skonstatovalo sa, ze je sice dobry ale trvalo by to velmi dlho a pozadovane hodnoty by som aj tak nedosiahol kvoli vymenam za VDVD vodu..ved som to vlastne takto chcel povodne aj robit, staci pozriet na starsiu debatu.

jovan, teraz mam v tom zase zmatok, takze vsetci co chovaju v rastlinnych akvariach disky maju vlastne tvrdu vodu a znizuju len pH pod 7? Kolko teda uS (meriam len vodivost, test GH, KH mam len papierikovy) by som v nom mal mat, aby dlhodobo fungovalo, darilo sa rybam aj rastlinam? Len tak lahko sa znechutit nedam :D . Inac po opakovanom merani vcera malo akvo zase pH 7,5..a aj dnes.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod jaricok » Str 18. Máj 2011 12:22:03

Zdravim. Chystam sa tiez zakladat 630L akva s discami a narazil som na tuto zaujimavu temu ohladom pH a tvrdosti vody.Momentalne mam 200L akva a doteraz som pouzival len VDVD vodu ktorej hodnoty su pH 7,5 sera test dKH 10-11° sera test dGH som uz davno nemeral ale pokial si dobre pametam tak bolo cca 20.
Pridavanim CO2 som dosiahol v akva stabilne hodnoty pH 6,5-7(6,8) a dKH 9° otazka je,ci bude stacit discom take dKH,pripadne ci ho viem nejako biologicky znizit samozrejme za predpokladu,ze potom budem musiet znizit aj davkovanie CO2.Chcel by som to mat v tejto 200-ke odskusane aby som sa potom v 600-ke vyvaroval chyb.Bobo dufam,ze ti nevadi,ze som ti to sem hodil.Ak,tak to presunte. ;) Dik
jaricok

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod bobo242 » Str 18. Máj 2011 12:48:19

ked to adminovi nevadi tak ani mne :mrk
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod jovan » Str 18. Máj 2011 13:48:01

jovan, teraz mam v tom zase zmatok, takze vsetci co chovaju v rastlinnych akvariach disky maju vlastne tvrdu vodu a znizuju len pH pod 7?

Nie nemajú ich úplne v tvrdej vode,ale biologicky upravenej,aj keď možno vyššej vodivosti,ale s rozumným množstvom vápenatých uhličitanov,ktoré rastliny odbúravajú.Sodičité uhličitany,ako som už spomínal sa na uhličitanovej tvrdosti nepodielajú,aj keď testy ich pomocou titrácie označia ako KH.
V tvojom prípade by som bol trpezlivý aj keď to bude trebárs 3-6 mesiacov,ako písal stiff.Oplatí sa čakať.Ak je nádrž dobre vyzretá tak ozaj je potom výsledok lepší,ryby spokojné,a údržba v pohode.Takto ako do teraz ,si to ja osobne neviem ďalej predstaviť.
Inak kunzo zo Šancovej mal terče v Blaváckej nijak neupravovanej vode a boli špičkové,tak isto jeden mesiar na Radlinského mal takú 500-ku s diskami a ten im lial vodu priamo z vodovodu a plávali medzi asi 100kg valisnérií......
Ako by som postupoval ja ,som ti už napísal,a určite nie som typ človeka,čo sa teší z druhého škody alebo smoly.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod jovan » Str 18. Máj 2011 13:52:36

jaricok píše:Zdravim. Chystam sa tiez zakladat 630L akva s discami a narazil som na tuto zaujimavu temu ohladom pH a tvrdosti vody.Momentalne mam 200L akva a doteraz som pouzival len VDVD vodu ktorej hodnoty su pH 7,5 sera test dKH 10-11° sera test dGH som uz davno nemeral ale pokial si dobre pametam tak bolo cca 20.
Pridavanim CO2 som dosiahol v akva stabilne hodnoty pH 6,5-7(6,8) a dKH 9° otazka je,ci bude stacit discom take dKH,pripadne ci ho viem nejako biologicky znizit samozrejme za predpokladu,ze potom budem musiet znizit aj davkovanie CO2.Chcel by som to mat v tejto 200-ke odskusane aby som sa potom v 600-ke vyvaroval chyb.Bobo dufam,ze ti nevadi,ze som ti to sem hodil.Ak,tak to presunte. ;) Dik

Ak sa ti dkh podarí znížiť na cca 4-5, bude to optimum pre rastliny a diskusy nebudú pindať, ph by potom asi kleslo na 6.-6,2./Závislosť ph na tvrdosti/.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod perchess » Str 18. Máj 2011 14:41:27

jovan píše:Uvediem veci trošku na správnu mieru a pomenujem veci správnymi názvami,pretože mám taký pocit ,že buď ja som polochápavý,alebo si niekto pomenúvava veci vlastnými........
Teraz niečo k parametrom tvrdej a mäkkej vody.
0 - 4 dGh veľmi mäkká voda /destilovaná,snehová…/ do 120mikro S
4 - 8 dGh mäkká voda /dažďová,lesné tone,mláky/ do 250
8 - 12 dGh polotvrdá voda /vodovod,potok…/ do 400
12 -18dGh studničná
V mäkkej vode nerastie prakticky nič.Chce mať Disky,Satanoperky,rastliny… teplota 29-30°C.
Za týchto okolností a týmto spôsobom,pri 200 mikro to akvárium NIKDY nebude dlhodobo fungovať

Díky za objasnenie a doplnenie problematiky celkovej tvrdosti, uhličitanovej tvrdosti a ich vplyvu na pH vody. Napísal si to úplne zrozumiteľne, vôbec nie si polochápavý. Ja som sa len snažil laicky vysvetliť previazanosť GH, KH a pH.
K tomu poslednému odstavcu: prečo si myslíš že mu to nebude dlhodobo fungovať, a čo myslíš pod pojmom "dlhodobo"? Pýtam sa preto, že ja mám akva 240 litrov, pH 6,4; GH 3-4, KH 0-1, vodivosť (meraná len zopárkrát) 80-120 uS, T 26-27°C a rastú mi tam v pohode rastliny koreniace, vzplývavé aj plávajúce (naposledy som odniesol kamošovi za plnú igelitku), a rybám sa tiež darí (dúfam že to nezakríknem). Podotýkam, že osmózu nemám, nie je mi potrebná.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod bobo242 » Str 18. Máj 2011 14:45:57

jovan píše:jovan, teraz mam v tom zase zmatok, takze vsetci co chovaju v rastlinnych akvariach disky maju vlastne tvrdu vodu a znizuju len pH pod 7?

Nie nemajú ich úplne v tvrdej vode,ale biologicky upravenej,aj keď možno vyššej vodivosti,ale s rozumným množstvom vápenatých uhličitanov,ktoré rastliny odbúravajú.Sodičité uhličitany,ako som už spomínal sa na uhličitanovej tvrdosti nepodielajú,aj keď testy ich pomocou titrácie označia ako KH.
V tvojom prípade by som bol trpezlivý aj keď to bude trebárs 3-6 mesiacov,ako písal stiff.Oplatí sa čakať.Ak je nádrž dobre vyzretá tak ozaj je potom výsledok lepší,ryby spokojné,a údržba v pohode.Takto ako do teraz ,si to ja osobne neviem ďalej predstaviť.
Inak kunzo zo Šancovej mal terče v Blaváckej nijak neupravovanej vode a boli špičkové,tak isto jeden mesiar na Radlinského mal takú 500-ku s diskami a ten im lial vodu priamo z vodovodu a plávali medzi asi 100kg valisnérií......
Ako by som postupoval ja ,som ti už napísal,a určite nie som typ človeka,čo sa teší z druhého škody alebo smoly.

dakujem, a ospravedlnujem sa, nechal som sa trochu uniest :beer . ale predsa zopakujem otazku, aka vodivost je teda optimalna pre moj zamer? RO nebudem dolievat takymto sposobom, to len teraz kym dosiahnem pozadovane hodnoty, potom budem mixovat RO a VDVD pri 1/4 -1/3 vymenach podla potreby a tak ako pises, mojim cielom je stabilne, biologicky vydatne akvarium so spokojnymi JA rybami.
Naposledy upravil bobo242 dňa Str 18. Máj 2011 14:58:34, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod perchess » Str 18. Máj 2011 14:54:23

bobo242 píše:
jovan píše:
bobo242 píše:korigujem posledny prispevok - posledne meranie pH 7,0 . vcera 7,6. jovan, je to v pohode alebo je toto uz prudky pokles?

Vyčkaj... nič nerob z vodou 3 - 4 dni a potom to tu všetci včetne teba pochopíte,o čom som písal.....

Ja som asi pochopil o com pises, ale tvoje rady si budem cenit viac ked mi pomozu vyhnut sa pruseru. Ked mi radis nic nerobit s vodou, znamena to ze sa tesis na pruser a ze sem napisem za 4 dni - pomoc mam pH 3,5, kapu mi neonky, jovan mal si pravdu, si mudry a ja sprosty, budes rad? Ked ti ide o toto a nie o to poradit, neodpovedas asi pre teba na sprostu otazku, nemusis sa vobec vyjadrovat k vyvoju tohto akva. Dakujem.

Prepáč, bobo242, ale ja som to vôbec nepochopil taj že jovan ti káže čakať, a potom sa bude tešiť že ti podochli ryby. Veď sa tu snažíme si navzájom pomôcť, nie si škodiť. Len tým chcel povedať, aby si počkal bez zásahu, či to pH bude klesať (nie nechať ho klesnúť tak aby ti uhynuli ryby). Lebo ak urobíš nejaký zásah, tak nevieš či tá zmena pH bola v dôsledku pridania osmotickej vody alebo v dôsledku vykonaného zásahu.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod bobo242 » Str 18. Máj 2011 15:02:08

ano, mrzi ma moja reakcia, ale uz sa neda zobrat spat, sorry.
Obrázok užívateľa
bobo242

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 17 hostia