Uvediem veci trošku na správnu mieru a pomenujem veci správnymi názvami,pretože mám taký pocit ,že buď ja som polochápavý,alebo si niekto pomenúvava veci vlastnými . Ak sI to pozorne prečítate zistí diametrálne rozdiely medzi predošlými tvrdeniami.
K tej uhličitnovej problematike .Uhličitanovú tvrdosť nazývame ALKALITA.
Alkalita vody je daná obsahom všetkých vo vode rozpustených solí,ktorých anion reaguje zásadito/alkalicky/.V akvaristike má najväčší význam hydrogen uhličitan sodný,vápennatý,horečnatý,hydroxid sodný,fosforečnan sodný a hydrogén,resp .dihydrogén fosorečnan sodný,draselný.
Ak alkalitu vody tvorí len hydrogen uhličitan vápennatý,nazývame ju prechodnou tvrdosťou.
Túto tvrdosť môžeme napr .odstrániť varom,a nemusíme hneď riediť vodou z RO.Navyše sa tým odstráni aj časť kadejakých oxidov a iných zlúčenín a solí.Viem že 200litrov sa prevárať len tak nedá,ale je to určite lepší spôsob,pretože v nej ostáva tvrdosť stála .Stačí 5-10 litrov týždenne,pridávaním tejto v podstate mŕtvej zato čiastočne minerálnej vody.Odstátim a prekysličovaním dosiahneme podobný výsledok.
Alkalitu označujeme dKh a jej hodnoty sa merajú v milivaloch.Prepočet sa mi hľdať nechce ,na nete je určite,nie je to však teraz potrebné rozpisovať.
Teraz k stálej tvrdosti.
Stála tvrdosť vody dGh je predovšetkým síranová tvrdosť,to znamená že vápnik,horčík,draslík ….sú vo formovaných zlúčeninách solí a spolu z uhličitanmi tvoria tvrdosť celkovú ktorú označujeme dNKH.
Neviem čím bobo meral svoju vodu a z čoho vychádzal,pretože zriedením ako to vidím ja,má teraz celkovú tvrdosť tak max 7°n a alkalitu žiadnu,pretože má predpokladajme len vápennaté uhličitany už vo forme kyslých hydrogen uhličitanov a hromadí sa co2/pokles ph na 7/.
Teraz niečo k parametrom tvrdej a mäkkej vody.
0 - 4 dGh veľmi mäkká voda /destilovaná,snehová…/ do 120mikro S
4 - 8 dGh mäkká voda /dažďová,lesné tone,mláky/ do 250
8 - 12 dGh polotvrdá voda /vodovod,potok…/ do 400
12 -18dGh studničná
V mäkkej vode nerastie prakticky nič.Chce mať Disky,Satanoperky,rastliny… teplota 29-30°C.
Za týchto okolností a týmto spôsobom,pri 200 mikro to akvárium NIKDY nebude dlhodobo fungovať