Bobo242 - Rio America do Sul 580

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
7
88%
2
1
13%
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 8

Re: Bobo242 - Rio America do Sul 580

Poslaťod stiff » Uto 17. Máj 2011 13:41:51

jovan píše:...V prvom rade perfektný biologický filter -áno aj pôdny,štrk zmiešaný trebárs aj z rašelinou a hnedým uhlím min 8-10cm,výkonné čerpadlá -hnacie hlavy nie perliče.
Rastliny,ktoré odburávajú uhličitany ako nap. veľké cryptocorínie,microsorie,vesciculariie....
Nechal ho tak zabehnúť ,po čase by tie hodnoty klesli aj samé na optimum/polovicu/ .a potom by som iba odpar dolieval DM vodou.Samozrejme výmenu robil len odstátou vodou riadne prevzdušnenou a teda odplynenou.

Jasná vec, ciest ako trvale držať mäkkú a kyslejšiu vodu je viac... Ak by bol objem akva 1-2tis. litrov a viac, išiel by som na to tak, ako vravíš. Postupne vytvoriť biotop, ktorý samočinne a neustále odbúrava uhličitany. Vhodné rastliny, veľký biofilter, a čas... 400l ale nie je veľa a pripadá mi jednoduchšie nahodiť RO a podstatne urýchliť a zjednodušiť ten začiatok. Urobiť vodu, akú potrebujem, zredukovať uhličitany a takto potom jednoduchšie a rýchlejšie znížiť pH. On tam mal predtým tvrdú afriku a sám dobre vieš, ako také akva dokáže dvíhať pH. Z tohto pohľadu by to trvalo podľa mňa dosť dlho prirodzeným spôsobom okysliť tú vodu...

Čo sa týka kolísania pH, som toho názoru, že v zariadenej nádrži so štrkom sa predsa len nachádzajú (uvoľnujú) minerály v takom množstve, že to pH nebude prudko klesať takým razantným soôsobom, ako sa to bežne stáva v holých odchovných nádržiach s demi (RO) vodou. Pri 150-200us, jeho plánovanom zarybnení a normálnom fungovaní akva by som sa toho ani moc neobával. Samozrejme ak sa brutal prekŕmi, je to o inom, ale tam už potom nejde len o pH.. Tak isto nepotrebuje robiť vodu 30us na pH 5, kde už rozhodujú úplne maličkosti a stabilita je naozaj veľmi vrtkavá. Ďalšia vec je podľa mňa samotné kyslé pH. Z vl. skúsenosti môžem povedať, že bolo aj je pre mňa vždy lepšie mať veľmi mäkkú vodu, kde pH parádne kĺže dokysla. Prečo? No lebo ju furt môžem troška "prisoliť" nejakým vápencom (napr. korálova drť..) a takto si to pH dvihnem ako potrebujem a zároveň vysledujem množstvo vápnika tak, aby to požadované pH bolo viac menej stabilné. Záleži od konkrétnej požadovanej hodnoty, zarybnenia, frekvencie výmeny vody a hlavne (podľa mňa) od kŕmenia. Ak by teraz neznížil KH cez RO, ako dlho by trvalo tej nádrži (tak ako je) okysliť prirodzeným spôsobom tú vodu na dajme tomu 6,5 - 6,8pH? Za predpokladu, že by sa všetko podarilo tak ako má, tak si tipnem min 3 mesiace ak nie až pol roka.

Už dávnejšie som riešil v chovni jednu vec. Mal som (aj mám ešte) vedľa seba dve 250l nádrže. V oboch som mal zhruba rovnaké ryby čo do počtu aj veľkosti. Rovnaké kŕmenie. Po určitom čase mi v jednej nádrži dosť razantne a nepredvídane padalo pH niekedy behom 24hod až na 4,7. V druhej som mal furt 7,5. Nešlo mi to do hlavy, až som si uvedomil, že to akva mám od kolegu, ktorý v ňom roky držal tvrdú vodu. Vtedy som si všimol aj usadený vodný kameň... Netreba to ďalej rozpisovať, proste pH mi tam začalo padať (podobne ako vedľa) až zhruba po polroku. Podotýkam, že z vodovodu mi tečie niekedy (v zime hlavne) len 70us..

Čo sa týka zabitej mikroflóry, to akva nebolo nové, zabehol ho vodou z inej zabehnutej nádrže, menil to postupne, čiže podľa mňa sa nič extra zlé v tej nádrži nemohlo stať. Samozrejme je to rozhodené, ale veď sa to stabilizuje časom. Toť môj názor Jovan, čo ty na to? :nerd :hi :beer

Ps: a čo s tou minerálkou?
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod perchess » Uto 17. Máj 2011 13:55:39

jovan píše:Blavácku vodu dobre poznám-býval som tam 25 rokov.Je síce viac vápennatá ale to nie je na škodu.Má uhličitanov dosť ,ale to je výhoda,pretože uhličitany korigujú výkyvy ph,majú teda pufrovaciu schopnosť.pokiaľ vo vode netvoria viac ako 75% ,tak ph bude nestabilné, teda bude kolísať,lebo voda nebude vedieť oddolávať výkyvom,napr pri hromadení exkrementov,produkcii Co2...atd.Takže netreba sa ich zbavovať len ich treba mať pod kontrolou.
Sterilitou som mal na mysli to, že dest.voda demi voda ,deion.voda je v podstate riedidlo ktorá riedi látky ňou rozpustené.
Ty si vodu zriedil 1:4,čo od toho teraz očakávaš? Stabilné ph a rast rastlín a v poho ryby? OMYL-nič z toho.Všetku mikroflóru obsiahnutú vo vode si teraz zabil.Zabehnutá voda z akéhokoľvek akvária je živá a dýcha.tvoja je mrtvá.
Ako by som postupoval ja?
V prvom rade perfektný biologický filter -áno aj pôdny,štrk zmiešaný trebárs aj z rašelinou a hnedým uhlím min 8-10cm,výkonné čerpadlá -hnacie hlavy nie perliče.
Rastliny,ktoré odburávajú uhličitany ako nap. veľké cryptocorínie,microsorie,vesciculariie....
Nechal ho tak zabehnúť ,po čase by tie hodnoty klesli aj samé na optimum/polovicu/ .a potom by som iba odpar dolieval DM vodou.Samozrejme výmenu robil len odstátou vodou riadne prevzdušnenou a teda odplynenou.
jedna vec,čo sa stane ak do flašky s minerálkou dáš vzduchovy kameň?alebo prečo sú minerálky všetky sýten Co2?

No ja si nemyslím že pridaním osmotickej vody uhynula mikroflóra v akva. Prečo by mala uhynúť? Veď pridaním RO vody sa nariedila veľmi tvrdá voda a znížila sa tým celková i uhličitanová tvrdosť. Prečo by to malo zabiť mikroflóru?
Uhličitany udržujú stabilné pH, ale ak ich je veľa, tak aj pH držia vysoko. Preto treba znížiť uhličitanovú tvrdosť, aby nerástlo pH, čo sa dosiahlo pridaním osmotickej vody. A CO2 rovnako ako kyslík sa prirodzene dostáva do vody výmenou plynov na hladine, takže čerením hladiny od vyústenia filtrácie sa CO2 bez problémov do vody dostane.
No a jasné, že aj správne vybraté rastlinné druhy pomôžu znížiť okrem iného aj tvrdosť vody, tento spôsob používam ja ale s inými druhmi ako si vymenoval ty. Ale pokiaľ mu z vodovodu tečie 850uS, tak to by rastliny samé na úroveň akú potrebuje nezvládli, alebo by ich muselo byť plné akvárko a trvalo by to hodnú chvíľu. A pri výmene vody by bol zasa veľký skok smerom nahor. Toť môj názor
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod jovan » Uto 17. Máj 2011 13:57:17

bobo242 píše:
jovan píše:...Sterilitou som mal na mysli to, že dest.voda demi voda ,deion.voda je v podstate riedidlo ktorá riedi látky ňou rozpustené.
Ty si vodu zriedil 1:4,čo od toho teraz očakávaš? Stabilné ph a rast rastlín a v poho ryby? OMYL-nič z toho.Všetku mikroflóru obsiahnutú vo vode si teraz zabil.Zabehnutá voda z akéhokoľvek akvária je živá a dýcha.tvoja je mrtvá...

Do debaty ohladne vykyvov pH, CO2 atd sa pustat nebudem, nie som na to fundovany..ale musim namietat pri obvineni zo zabitia svojej vody :cry , ktora nevyzera vobec mrtvá. Miesal som 1/2 zabehnutej a 1/2 RO a este k tomu nie naraz, ale postupne som RO dolieval do zabehnuteho akva. Cize 1:4 to v ziadnom pripade nie je, a jak pocitam tak pocitam, vyslo mi 1:1.

Takto : nemáš to úplne mŕtve ,to som nemal v úmysle ti naštepiť .Ja len tvrdím ,že tento spôsob mäkčenia vody na to čo ty chceš dosiahnuť nebol podľa môjho subjektívneho názoru ten najlepší.Neviem či tu niekto spomenul KNK 4,2 -kyselinovú neutrálnu kapacitu vody do ph-4,2.Toto je údaj ,aspoň pre mňa dosť dôležitý.Je to údaj ,ktorý udáva množstvo kyseliny potrebnej na zmenu ph zo 7 na 4,2.Ak si pred tým ako si mal vodu tvrdšiu potreboval trebárs 20 ml kyseliny ,teraz po zmekčení potrebuješ 2ml,čo je veĺmi málo,preto ti ph môže zletieť až na 4 a ani nebudeš vedieť ako.Voda bude krištáľovo čistá nebude páchnuť a na pohľad jej nič nebude,len akosi ryby....no nechcem kuvikať.Neonky to vitrímu určite ....
Všetky exkrementy,voľné co2 zo vzduchu,granula,vločky -toto všetko ma ph v kyslom pásme.Tvoja voda oddolávať týmto výkyvom teraz oslabla logaritmicky min o 75%.to som ti chcel povedať.
Ešte jedna vec : Mikrosímens je celková mineralita vody,napr aj osolenej vody, kde vápnik a horčík nie je.Nemalo by byť pre teba smerodatná tvrdosť v mikrosímensoch ale nemeckých stupňoch. 1°n može byť 22 ale aj 60mS.v závislosti od toho,čo je v nej rozpustené.Neutrálne soli ktoré sa v mäkkej vode nachádzajú môžu po určitej dobe vplyvom stúpať čo v tvojom pípade nastane určite ,pretože 200 mikro sa považuje za vodu veľmi mäkkú a teda absorbčnú.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod jovan » Uto 17. Máj 2011 14:09:27

to perchess"Uhličitany udržujú stabilné pH, ale ak ich je veľa, tak aj pH držia vysoko" s týmto nesúhlasím.
Uhličitany môžu byť vo vode vo forme rozpustných /kyslých-hydrogénuhličitanov / alebo nerozpustných .S pomocou kyseliny uhličitej sa stávajú kyslými a držia ph v oblasti pod 7.Pokiaľ vo vode chýba kyselina uhličitá a teda co2,tak prechádzajú na nerozpustné/vodný kameň/a ph stúpa.
Bolo tu viackrát spomenuté ja mám Africkú tvrdú vodu.... No neviem o tom,že by v Afrike bola voda tvrdá,má len veľkú mineralitu a ph vyššie, ale uhličitany sú v nej vo forme Sodíka a tieto zlúčeniny sa na uhličitanovej tvrdosti vôbec nepodielajú ,ale sú to neutrálne soli.
Takže rozlišujme čo je čo pretože je v tom hokej.

K tej mikroflóre.pridaním toľkej Ro vody do zabehnutého akva je to isté ,ako keď pridáš ocot do teplej smotany....
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod bobo242 » Uto 17. Máj 2011 15:09:20

jovan, ked ma voda vysoku mineralitu, tak ja to budem volat tvrda, a ked ma nizku, tak makka. neviem naco je dobre to komplikovat dalej..ohladne tohto akva, cize problem vidis v tom ze mi bude prudko, nekontrolovane a neziaduco padat pH, ak to dobre chapem. Meriam pH viackrat denne, odkedy som zacal dolievat RO, a aj teraz to robim a stale je 7,6. Nehovorim, ze nemas pravdu, ale zatial je pH stabilne, sice vyssie ako by som chcel ale dufam ze nezleti az na 4.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times

Poslaťod bobo242 » Uto 17. Máj 2011 17:31:41

korigujem posledny prispevok - posledne meranie pH 7,0 . vcera 7,6. jovan, je to v pohode alebo je toto uz prudky pokles?
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod perchess » Uto 17. Máj 2011 18:36:50

jovan píše:to perchess"Uhličitany udržujú stabilné pH, ale ak ich je veľa, tak aj pH držia vysoko" s týmto nesúhlasím.
Uhličitany môžu byť vo vode vo forme rozpustných /kyslých-hydrogénuhličitanov / alebo nerozpustných .S pomocou kyseliny uhličitej sa stávajú kyslými a držia ph v oblasti pod 7.Pokiaľ vo vode chýba kyselina uhličitá a teda co2,tak prechádzajú na nerozpustné/vodný kameň/a ph stúpa.
Bolo tu viackrát spomenuté ja mám Africkú tvrdú vodu.... No neviem o tom,že by v Afrike bola voda tvrdá,má len veľkú mineralitu a ph vyššie, ale uhličitany sú v nej vo forme Sodíka a tieto zlúčeniny sa na uhličitanovej tvrdosti vôbec nepodielajú ,ale sú to neutrálne soli.
Takže rozlišujme čo je čo pretože je v tom hokej.

Veď tu je debata o uhličitanovej tvrdosti, a v tom kontexte som to aj myslel. Pre úplnosť, aby sme sa pochopili:
celková tvrdosť (GH) = uhličitanová tvrdosť (KH) + neuhličitanová tvrdosť;
uhličitanová tvrdosť udáva množstvo hydrogénuhličitanu vápenatého a hydrogénuhličitanu horečnatého na 1 liter vody, ktoré majú schopnosť ovplyvňovať kolísanie pH (aby sme sa pochopili - nie len samotné, ale aj v súčinnosti s inými zlúčeninami, fyzikálnymi, chemickými a biologickými faktormi, ale tie teraz nechajme bokom);
neuhličitanovú tvrdosť tvoria iné zlúčeniny než uvedené 2 uhličitany (ak mám byť úplne presný tak hydrogénuhličitany), napr. ako si aj ty spomínal hydrogénuhličitan sodný (čiže sóda bikarbona), iné hydrogénuhličitany, sírany a pod.;
Ak je vo vode vysoká celková tvrdosť, ešte to nemusí znamenať, že pH bude dvíhať nahor, aj keď vačšinou to tak je. Ak má však vysokú uhličitanovú tvrdosť, pH bude mať tendenciu rásť a jeho hodnota sa ustáli proporcionálne k hodnote uhličitanovej tvrdosti. Samozrejme, ak sa vo vode zmenia podmienky (napr. viac CO2, prekŕmenie, uhynutá ryba v rozklade), hydrogénuhličitany Ca a Mg sa chemickou reakciou zmenia na iné zlúčeniny, tým klesne uhličitanová tvrdosť a nasledovať bude pokles pH.
Takto to viem laicky vysvetliť. Ja viem že v akvarijnej vode je mnoho ďalších vplyvov (nie sme v labáku pri štandardných podmienkach) a vysvetliť jednoduchšie sa to asi nedá, ani paušálne nič neplatí, sú len určité základné princípy ktoré fungujú, ale keď sa aplikujú v rôznych podmienkach, výsledok môže byť odlišný. Nie som chemik, chémia nebola mojim koníčkom, aj keď som nikdy s ňou v škole nemal problémy. Ale v tejto problematike sa rád naučím niečo viac. jovan, ak o tejto problematike vieš viac, máš čas a náladu, hoď to sem, alebo daj link na nejaký dobrý článok (alebo napíš článok ty a prelinkuj to sem :mrk :mrk )
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod jovan » Uto 17. Máj 2011 19:15:51

bobo242 píše:korigujem posledny prispevok - posledne meranie pH 7,0 . vcera 7,6. jovan, je to v pohode alebo je toto uz prudky pokles?

Vyčkaj... nič nerob z vodou 3 - 4 dni a potom to tu všetci včetne teba pochopíte,o čom som písal.....
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod bobo242 » Uto 17. Máj 2011 20:02:56

jovan píše:
bobo242 píše:korigujem posledny prispevok - posledne meranie pH 7,0 . vcera 7,6. jovan, je to v pohode alebo je toto uz prudky pokles?

Vyčkaj... nič nerob z vodou 3 - 4 dni a potom to tu všetci včetne teba pochopíte,o čom som písal.....

Ja som asi pochopil o com pises, ale tvoje rady si budem cenit viac ked mi pomozu vyhnut sa pruseru. Ked mi radis nic nerobit s vodou, znamena to ze sa tesis na pruser a ze sem napisem za 4 dni - pomoc mam pH 3,5, kapu mi neonky, jovan mal si pravdu, si mudry a ja sprosty, budes rad? Ked ti ide o toto a nie o to poradit, neodpovedas asi pre teba na sprostu otazku, nemusis sa vobec vyjadrovat k vyvoju tohto akva. Dakujem.
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod kofola » Uto 17. Máj 2011 20:30:04

Bobo nechcem nikomu drzat stranu ale uz ti to predsa napisal.
Ako by som postupoval ja?
V prvom rade perfektný biologický filter -áno aj pôdny,štrk zmiešaný trebárs aj z rašelinou a hnedým uhlím min 8-10cm,výkonné čerpadlá -hnacie hlavy nie perliče.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia