jovan píše:...V prvom rade perfektný biologický filter -áno aj pôdny,štrk zmiešaný trebárs aj z rašelinou a hnedým uhlím min 8-10cm,výkonné čerpadlá -hnacie hlavy nie perliče.
Rastliny,ktoré odburávajú uhličitany ako nap. veľké cryptocorínie,microsorie,vesciculariie....
Nechal ho tak zabehnúť ,po čase by tie hodnoty klesli aj samé na optimum/polovicu/ .a potom by som iba odpar dolieval DM vodou.Samozrejme výmenu robil len odstátou vodou riadne prevzdušnenou a teda odplynenou.
Jasná vec, ciest ako trvale držať mäkkú a kyslejšiu vodu je viac... Ak by bol objem akva 1-2tis. litrov a viac, išiel by som na to tak, ako vravíš. Postupne vytvoriť biotop, ktorý samočinne a neustále odbúrava uhličitany. Vhodné rastliny, veľký biofilter, a čas... 400l ale nie je veľa a pripadá mi jednoduchšie nahodiť RO a podstatne urýchliť a zjednodušiť ten začiatok. Urobiť vodu, akú potrebujem, zredukovať uhličitany a takto potom jednoduchšie a rýchlejšie znížiť pH. On tam mal predtým tvrdú afriku a sám dobre vieš, ako také akva dokáže dvíhať pH. Z tohto pohľadu by to trvalo podľa mňa dosť dlho prirodzeným spôsobom okysliť tú vodu...
Čo sa týka kolísania pH, som toho názoru, že v zariadenej nádrži so štrkom sa predsa len nachádzajú (uvoľnujú) minerály v takom množstve, že to pH nebude prudko klesať takým razantným soôsobom, ako sa to bežne stáva v holých odchovných nádržiach s demi (RO) vodou. Pri 150-200us, jeho plánovanom zarybnení a normálnom fungovaní akva by som sa toho ani moc neobával. Samozrejme ak sa brutal prekŕmi, je to o inom, ale tam už potom nejde len o pH.. Tak isto nepotrebuje robiť vodu 30us na pH 5, kde už rozhodujú úplne maličkosti a stabilita je naozaj veľmi vrtkavá. Ďalšia vec je podľa mňa samotné kyslé pH. Z vl. skúsenosti môžem povedať, že bolo aj je pre mňa vždy lepšie mať veľmi mäkkú vodu, kde pH parádne kĺže dokysla. Prečo? No lebo ju furt môžem troška "prisoliť" nejakým vápencom (napr. korálova drť..) a takto si to pH dvihnem ako potrebujem a zároveň vysledujem množstvo vápnika tak, aby to požadované pH bolo viac menej stabilné. Záleži od konkrétnej požadovanej hodnoty, zarybnenia, frekvencie výmeny vody a hlavne (podľa mňa) od kŕmenia. Ak by teraz neznížil KH cez RO, ako dlho by trvalo tej nádrži (tak ako je) okysliť prirodzeným spôsobom tú vodu na dajme tomu 6,5 - 6,8pH? Za predpokladu, že by sa všetko podarilo tak ako má, tak si tipnem min 3 mesiace ak nie až pol roka.
Už dávnejšie som riešil v chovni jednu vec. Mal som (aj mám ešte) vedľa seba dve 250l nádrže. V oboch som mal zhruba rovnaké ryby čo do počtu aj veľkosti. Rovnaké kŕmenie. Po určitom čase mi v jednej nádrži dosť razantne a nepredvídane padalo pH niekedy behom 24hod až na 4,7. V druhej som mal furt 7,5. Nešlo mi to do hlavy, až som si uvedomil, že to akva mám od kolegu, ktorý v ňom roky držal tvrdú vodu. Vtedy som si všimol aj usadený vodný kameň... Netreba to ďalej rozpisovať, proste pH mi tam začalo padať (podobne ako vedľa) až zhruba po polroku. Podotýkam, že z vodovodu mi tečie niekedy (v zime hlavne) len 70us..
Čo sa týka zabitej mikroflóry, to akva nebolo nové, zabehol ho vodou z inej zabehnutej nádrže, menil to postupne, čiže podľa mňa sa nič extra zlé v tej nádrži nemohlo stať. Samozrejme je to rozhodené, ale veď sa to stabilizuje časom. Toť môj názor Jovan, čo ty na to?
Ps: a čo s tou minerálkou?