Bobo242 - Rio America do Sul 580

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
7
88%
2
1
13%
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 8

Re: Bobo242 - Rio America do Sul 580

Poslaťod bobo242 » Ned 08. Máj 2011 13:43:45

Ano stiff, stiahnut 1/2 neni problem, to som aj urobil, ale 280 l RO za den nedostanem (max cca 80), a ani by som nemal kde tu vodu dat, takze to musim riesit priebezne - dolievat 50-80 l RO denne. aspon to maju tie rybky postupne a nie naraz. Viem ze to tymto sposobom potrva nejaky cas, ale pri tomto konicku je trpezlivost dobra vlastnost :hmm . Hlavne ze to ide dobrym smerom.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Reklama

Poslaťod perchess » Ned 08. Máj 2011 17:42:21

bobo242 píše:Ano stiff, stiahnut 1/2 neni problem, to som aj urobil, ale 280 l RO za den nedostanem (max cca 80), a ani by som nemal kde tu vodu dat, takze to musim riesit priebezne - dolievat 50-80 l RO denne. aspon to maju tie rybky postupne a nie naraz. Viem ze to tymto sposobom potrva nejaky cas, ale pri tomto konicku je trpezlivost dobra vlastnost :hmm . Hlavne ze to ide dobrym smerom.

A nemôžeš urobiť tak, že vypustíš polovicu nádrže, a denne budeš dopĺňať tých 50 litrov až do plnej kapacity? Osádka čo tam momentálne máš by to v pohode zniesla, len neviem ako by to bolo s filtráciou, či ti môže naplno šľapať aj pri spolovice napustenom akva. Lebo teraz vlastne robíš denne výmenu, takže meníš aj vodu osmotickú.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod bobo242 » Ned 08. Máj 2011 17:55:43

perchess píše:
bobo242 píše:Ano stiff, stiahnut 1/2 neni problem, to som aj urobil, ale 280 l RO za den nedostanem (max cca 80), a ani by som nemal kde tu vodu dat, takze to musim riesit priebezne - dolievat 50-80 l RO denne. aspon to maju tie rybky postupne a nie naraz. Viem ze to tymto sposobom potrva nejaky cas, ale pri tomto konicku je trpezlivost dobra vlastnost :hmm . Hlavne ze to ide dobrym smerom.

A nemôžeš urobiť tak, že vypustíš polovicu nádrže, a denne budeš dopĺňať tých 50 litrov až do plnej kapacity? Osádka čo tam momentálne máš by to v pohode zniesla, len neviem ako by to bolo s filtráciou, či ti môže naplno šľapať aj pri spolovice napustenom akva. Lebo teraz vlastne robíš denne výmenu, takže meníš aj vodu osmotickú.

ano tak to robim :mrk
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod perchess » Ned 08. Máj 2011 18:06:12

Potom dobre, za týždeň bude voda tip-top :rock :rock
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod bobo242 » Ned 15. Máj 2011 11:12:48

Chlapi caute, voda v akve ma 200 uS, ale pH 7,6. Schvalite mi ked pouzijem nejaku chemiu - pH minus, rasel. vyluhy apod (uvitam konkretny tip)? Uz to vyzera tak ze voda bude po uprave pH vhodna na moj zamer, preto by som sa rad vratil k osadke. Co si myslite o kombinacii diskus red tyrkys 6-8ks a G. sp Tapajos Red Head tiez asi 6-8ks. Pricom tetry atd by zatial ostali jak su. :?: Myslim z hladiska temperamentu, narokov na priestor atd, nie modnosti a obohranosti, tymto vplyvom nepodlieham..dik za rady.
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod stiff » Pon 16. Máj 2011 8:25:12

Vodivosť je ok, to pH sa upraví, ale chce to čas. Ako som ti spomínal vyššie, ak tam pred tým bola afrika s tvrdou vodou, pH sa bude ešte nejaký ten mesiac, možno dva držať vyššie. Ak to chceš urýchliť, zájdi za nejakým chovateľom terčovcov tam u vás a vypýtaj si trocha kys. fosorečnej (H3PO4). Predáva sa to v litrovkách a to ti bude zbytočné. On ti aj vysvetlí, ako to dávkovať... Potom až to začneš kvapkať, musíš raz denne zmerať pH, lebo ti bude potroške stúpať a stále tam prikvapneš kyselinu. Treba to znižovať postupne - ak máš teraz 7,6 tak to daj na nejakých 6,5 - 6,7 a uvidíš ako sa to bude správať. Kým sa nerozpustia tie zbytky uhličitanov a vodného kameňa, bude to mierne stúpať... Ďalej osmózuj.

Red heady sú nekonfliktné, ale zato dosť živé ryby. Terčovcom neublížia, ale svojím rezkým spôsobom života ich môžu dostať do stresu... Za pokus to určite stojí, aspoň človek bude vedieť do budúcna čo a ako.. Ja by som si najprv zaobstaral terčovce, až podrastú, potom by som pridal malé Geos, aby si na seba mali čas zvyknúť. Najdôležitejšie je zohnať kvalitné a zdravé disky. Inak sú aj menšie a menej čiperné Geos, napr parnaibae, pindare, camopiensis... Tiež by som k diskom skôr ako red heady odporučil Satanopercy. Úplne nekonfliktné sú napr. leucosticta, mapiritensis, acuticeps.. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Pon 16. Máj 2011 19:36:12

bobo242 píše:Chlapi caute, voda v akve ma 200 uS, ale pH 7,6. Schvalite mi ked pouzijem nejaku chemiu - pH minus, rasel. vyluhy apod (uvitam konkretny tip)? Uz to vyzera tak ze voda bude po uprave pH vhodna na moj zamer, preto by som sa rad vratil k osadke. Co si myslite o kombinacii diskus red tyrkys 6-8ks a G. sp Tapajos Red Head tiez asi 6-8ks. Pricom tetry atd by zatial ostali jak su. :?: Myslim z hladiska temperamentu, narokov na priestor atd, nie modnosti a obohranosti, tymto vplyvom nepodlieham..dik za rady.

Ja osobne by som žiadnu chémiu určite nepoužil.To že máš ph stále vysoké je zapríčinené pravdepodobne sterilitou nádrže/pridával si DM-teda mŕtvu vodu/a tým si si v podstate min.50-75 % doterajšej mikroflóry vody takpovediac zabil,čo teraz spôsobuje nedokončený nitrifikačný proces.Ak by si stiahol ph kyselinou ph by ti v najbližšej dobe kleslo na cca 5 a nižšie.Máš tam teraz totiž uhličitany nedostatočne rozpustené /chýba co2/ a pokiaľ nie sú vo forme "kyslých" tak ph bude vždy vyššie neutrálu. Vplyvom Co2 a H2o by mali prejsť na kyslé ,lenže tým čo si nariedil to je tera celé rozhodené.Ja osobne by som s týmto takto určite nebojoval,pretože týmto si na najlepšej ceste k sterilnej nádrži ,v ktorej nebude nič rásť a ph bude určite kolísať,teda nebude sa tam páčiť žiadnym rybám.
Ps: pri 200 mikro S drvivá väčšina azijských odchov Diskov je v dnešnej dobe normálna realita.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod bobo242 » Pon 16. Máj 2011 20:31:30

jovan, dakujem za prispevok, ale ak som veciam doteraz nerozumel (lebo som nemusel riesit hodnoty vody) a uz sa mi po radach od skusenejsich americanov zacalo vyjasnovat, tak po tvojom prispevku uz tomu asi zasa nerozumiem.. akvo bolo napustene 1/2 zo zabehnuteho akva a 1/2 VDVD. Po zmerani hodnot a aplikovani spomenutych rad som stiahol 1/2 vody, a druhu 1/2 som postupne dolieval RO cim sa znizila vod. z cca 800 na 200. Po cely cas akvo bezi, filtracia, krmenie atd. Teda nechapem aku konkretne sterilitu mas na mysli..Tento postup mi tu bol poradeny a mne sa zdal a stale zda spravny. Aky postup by si mi konkretne ty poradil?
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod jovan » Pon 16. Máj 2011 21:24:14

Blavácku vodu dobre poznám-býval som tam 25 rokov.Je síce viac vápennatá ale to nie je na škodu.Má uhličitanov dosť ,ale to je výhoda,pretože uhličitany korigujú výkyvy ph,majú teda pufrovaciu schopnosť.pokiaľ vo vode netvoria viac ako 75% ,tak ph bude nestabilné, teda bude kolísať,lebo voda nebude vedieť oddolávať výkyvom,napr pri hromadení exkrementov,produkcii Co2...atd.Takže netreba sa ich zbavovať len ich treba mať pod kontrolou.
Sterilitou som mal na mysli to, že dest.voda demi voda ,deion.voda je v podstate riedidlo ktorá riedi látky ňou rozpustené.
Ty si vodu zriedil 1:4,čo od toho teraz očakávaš? Stabilné ph a rast rastlín a v poho ryby? OMYL-nič z toho.Všetku mikroflóru obsiahnutú vo vode si teraz zabil.Zabehnutá voda z akéhokoľvek akvária je živá a dýcha.tvoja je mrtvá.
Ako by som postupoval ja?
V prvom rade perfektný biologický filter -áno aj pôdny,štrk zmiešaný trebárs aj z rašelinou a hnedým uhlím min 8-10cm,výkonné čerpadlá -hnacie hlavy nie perliče.
Rastliny,ktoré odburávajú uhličitany ako nap. veľké cryptocorínie,microsorie,vesciculariie....
Nechal ho tak zabehnúť ,po čase by tie hodnoty klesli aj samé na optimum/polovicu/ .a potom by som iba odpar dolieval DM vodou.Samozrejme výmenu robil len odstátou vodou riadne prevzdušnenou a teda odplynenou.
jedna vec,čo sa stane ak do flašky s minerálkou dáš vzduchovy kameň?alebo prečo sú minerálky všetky sýten Co2?
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod bobo242 » Uto 17. Máj 2011 8:04:06

jovan píše:...Sterilitou som mal na mysli to, že dest.voda demi voda ,deion.voda je v podstate riedidlo ktorá riedi látky ňou rozpustené.
Ty si vodu zriedil 1:4,čo od toho teraz očakávaš? Stabilné ph a rast rastlín a v poho ryby? OMYL-nič z toho.Všetku mikroflóru obsiahnutú vo vode si teraz zabil.Zabehnutá voda z akéhokoľvek akvária je živá a dýcha.tvoja je mrtvá...

Do debaty ohladne vykyvov pH, CO2 atd sa pustat nebudem, nie som na to fundovany..ale musim namietat pri obvineni zo zabitia svojej vody :cry , ktora nevyzera vobec mrtvá. Miesal som 1/2 zabehnutej a 1/2 RO a este k tomu nie naraz, ale postupne som RO dolieval do zabehnuteho akva. Cize 1:4 to v ziadnom pripade nie je, a jak pocitam tak pocitam, vyslo mi 1:1.
Obrázok užívateľa
bobo242

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť