SOS problém s akva a rybami

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

SOS problém s akva a rybami

Poslaťod lamka » Štv 28. Apr 2011 21:36:10

Pozdravujem všetkých cihlidárov.
V prvom rade ďakujem adminovi, že sa mu podarilo aktivovať i napriek problémom moje konto!
A teraz k veci - prosím o radu, prepáčte, že budem obšírnejšia:
Som začínajúci cichlidár - dostala som k narodkám akvárko a po čase aj 7 rýb. To som ešte nemala ale nič konkrétne naštudované. Dar bol myslený dobre, prosím preto nesúďte laickosť pri jeho zakladaní.
Akvárko má 112 l, je to set DIVERSA s osvetlením (žiarivky 2 x 18 W), vnútorným ponorným filtrom (Hailea BT700 - prietok 690 l/hod, obsahuje aktívne uhlie), ohrievač s termostatom (Hailea CB8300).
Akvárium sme zakladali pred 3 týždňami (dnes už viem, že zrejme málo času vzhľadom na skoré nasadenie rýb). Akva s bielym kremičitým pieskom a skalami (nájdené pri rieke, vydenzifikované) bežalo bez rýb asi 2 týždne (žiadne rastliny). Najprv sa spravil biely zákal, ktorý nám v akvaristike kázali upraviť cez Sera Aquatan a Sera Nitrivec. Urobili sme tak. Potom (po tých 2 týždňoch), keď bola voda krištáľovo čistá, som dostala 5 rýb - 3 Pseudotropheus acei (1 staršia a 2 mladé rybky), 2 samičky Cichlasoma nigrofasciatum (1 mladá, 1 staršia už vyfarbená). Po 3 dňoch dokúpení dvaja samčekovia Cichlasoma nigrofasciatum (1 mladší, 1 starší). Staršie cichlasomy sa okamžite dali do páru a začali budovať "hniezda" kade-tade po akvárku. Dodnes je v podstate tento párik bez problémov. Mladší nigro na 3. deň (6. deň zarybnenia akvárka) po prinesení uhynul - zježili sa mu šupiny, prestal jesť, zdržiaval sa mimo, napuchli mu oči, ťažké dýchanie., držal sa pri hladine. (bloat? vodnatelnosť??). Trvalo to asi deň, dala som ho mimo do inej nádrže, kde ale uhynul.
Na ďalší deň (7. deň od zarybnenia) odišiel starší pseudotropheus - ťažké dýchanie (pri hladine), nekoordinované pohyby, dezorientácia, šúchanie sa o skaly. Našla som ho ráno už k. o. O deň neskôr šiel za ním aj jeden mladší pseudotropheus - príznaky rovnaké (plával okolo vzduchovača, resp. na hladine, potom šialené plávanie hore-dole po akvárku, šúchanie sa o kamene, a umrel). Čo sa týka všetkých troch rýb, mali vypúlené oči a totálne stmavli (aj oči), kým uhynuli.
Od prinesenia rýb som pozorovala postupne dosť ťažké dýchanie rýb chvíľami a niektoré sa, ako som spomínala, šúchali o skaly – akokeby žiabre si šúchali. Postupne až na jednu prestali akosi jesť. Mám ale pocit, že som ich prekŕmila prvé dni, preto teraz už striedmo dávam. Kŕmim vločkovým suchým a Sera Granugreen, ale to veľmi nechcú.
Pred dvoma dňami, keď odišla tretia ryba, som bežala kúpiť testy JBL Easy Test. Výsledky: Cl2 - 0, pH - 7,6, KH - 6 °d, GH - 7°d, NO2 - 5 mg/l!!!, NO3 - 100 mg/l!!! V akvaristike kázali okamžite do vody aplikovať Sera Toxivec na zníženie NO2 a NO3. Dali sme + vymenili 30 % vody, odkalili, no hodnoty sa nezmenili. Filter mi beží už 3 týždne nonstop, vzduchovanie silné, teplota 26 - 27 °C. Predvčerom som zase vymenila asi 20 % vody + odkalila. Nepomohlo, hodnoty stále rovnaké. Včera prestal z ničoho nič ísť filter - zasekol sa. Po vyčistení rotora pod prúdom čistej vody sa rozbehol. Popritom sme boli nútení premyť (v akvarijnej vode, aby som nezničila nitrifikačné baktérie) aj špongiu z filtra, lebo bola zababraná že až od nezjedeného krmiva (škoda, že ma to nenapadlo skôr..). I napriek týmto krokom sú hodnoty NO2 a NO3 stále rovnako vysoké. Som z toho nešťastná. Môže byť problém v skalách v akvárku, polystyréne pod skalami alebo je to čisto problém ešte chemicky nezastabilizovaného akvárka (i napriek chémii, čo šla do vody)? Neviem, ako to NO2 a NO3 poriešiť… Po prvotnom zarybnení sa dosť zakalila voda a urobila biela riasa na skle. Tú som pri prvej výmene vody zotrela preč, na skalách je ešte vidno. Voda sa teraz po prečistení filtra pekne vyčistila. Ale hodnoty NO2 a NO3 sú stále rovnaké.
Stav rýb: párik nigra ok po celý čas, buduje hniezda ďalej a chráni si terirórium odháňaním ostatných (ale neútočí fyzicky, len postrašia – našťastie pseudotropheusy ich svojím “trasením” vždy ukľudnili). Mladšia samička nigra posledné dva dni úplne zosvetlela (keď umieral jej mladší parťák, tak do neho štuchala, aby sa dal dokopy, skoro mi puklo srdce pri tom pohľade :(.. odvtedy akosi chradla), dnes (po včerajšom vyčistení filtra) je už na tom farebne lepšie, ale má roztrhnutú jednu plutvu, našťastie prijíma aspoň trochu potravy. Mladý pseudotropheus je žltý až hnedavý (predvčerom bol až hnedý), má rozstrapkané plutvy a chvost a akokeby mu vypadli nejaké šupinky, plus biely chumáč okolo žiabrí. Nežerie, resp. nevšimla som si, že by áno.
Po (pred)včerajšom opaterní s filtrom a výmene časti vody sa rybám dýcha oveľa ľahšie, sú čulejšie.
Takže, chcem Vás poprosiť o pár rád:
1. Ako urgentne znížim NO2 a NO3 – podľa Vášho fóra by mi ryby pri tak vysokých hodnotách už ani asi nemali žiť, no párik nigra je v pohodke po celý čas, ale mladšie ryby to akosi ťažšie znášajú..
2. Ako môžem ošetriť rozstrapkané plutvy, chvost, šupinky? Je možné to poliečiť?
3. V čom vidíte problémy akvária? Merala som hodnoty čistej vody z vodovodu – priam ideálne, takže to bude problem asi akvárijovej vody a procesov v akva..
Za akékoľvek postrehy a rady vopred ďakujem!
PS: Po prečítaní niektorých príspevkov na Vašom fore už viem, že zakladanie akva trvá podstatne dlhšie, že 112 l je na nigry málo, atď., to mi nemusíte písať. Mne ide teraz o to, čo môžem pre záchranu rýb urobiť v tomto štádiu, ak sa ovšem ešte niečo dá spraviť. Kúpila som Sera Baktopur a Entizol – neaplikovala som, lebo som nevedela, kde je problém, ak ale bude náhodou treba, viem ihneď podať tieto prípravky. Predpokladám ale, že mám veľa škodlivín vo vode a v tom spočíva problem hlavný. Hm?
PS1: Prikladám foto akva a testu - fotené mobilom, tak nie naj kvalita, ale aspoň pre lepšiu predstavu.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
lamka

Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: SOS problém s akva a rybami

Poslaťod stiff » Štv 28. Apr 2011 22:25:03

Otrava NO2. Treba vymeniť 3/4 vody, nekŕmiť a sledovať výšku NO2.Až to bude na tom teste len mierne ružové, hneď výmenu zopakovať. Máš nezabehnuté akva, potrebuješ ho zabehnúť. Najrýchlejší a najrozumnejší spôsob je do 100l objemu naliať aspoň 20l zabehnutej vody z akvária od nejakého kamaráta, samozrejme práve vtedy, ako budeš meniť tie spomínané 3/4 nádrže, čiže ihneď. NO2 je pre ryby veľmi toxické aj pri malých množstvách a jeho hladina vie veľmi rýchle stúpnuť..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod lamka » Štv 28. Apr 2011 22:31:20

Myslela som si, že to bude práve tým NO2.. Ok, kŕmiť nebudem. Už aj dávam odstáť vodu do vedier, zajtra skúsim vybaviť tých 20 l od známeho, čo má akvaristiku + vymením vodu. Alebo môžem aj teraz ešte, ak nebude úplne odstatá a tých 20 l už zabehnutej dolejem zajtra? Dalo by sa?
lamka

Poslaťod lamka » Štv 28. Apr 2011 22:38:24

Pretože ráno musím nabehnúť do práce a dostanem sa domov až poobede. Vydrží to dovtedy? Ťažko povedať, ja viem.. :(
lamka

Poslaťod lamka » Štv 28. Apr 2011 22:47:47

Ešte jedna otázka, môže byť tá voda aj z akvárka, v ktorom je chovaný karas (žije už 12 rokov a darí sa mu), tak má výborné podmienky v nej asi. Takú vodu viem poriešiť ešte pred robotou skoro ráno. Hm?
lamka

Poslaťod terrible » Pia 29. Apr 2011 6:35:52

Len tak pre istotu, po skusenostiach s nasou vodou, aku vodu si pouzila do akvaria? Neskusala si ju otestovat?
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod kofola » Pia 29. Apr 2011 6:51:53

Lamka, mozes pouzitaj vodu od karasa, dolezite je aby ta voda bola zdrava, zabehnuta a aby si si v nej nedoniesla nejaku chorobu. Vodu z akvaristiky by som nepouzival, casto sa tam striedaju ryby a nevies co v tej vode moze byt. NO2 ti neklesne v priebehu hodiny. Trva to aj niekolko dni kym sa voda ustali. Postupuj podla toho co ti pisal Stiff. Hlavne niekolko dni nekrm. ryby to v pohode vydrzia.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod lamka » Pia 29. Apr 2011 7:14:21

terrible: Samozrejme, vodu z vodovodu som vyskúšala ihneď - ideálne výsledky, dokonca ani chlór nebol. Mne včera večer spomínal známy, čo má akvaristiku 100 m od môjho bydliska, že voda z vodovodu je ideálna a že priamo takú vodu dávajú bez odstatia pri čistení akvárok v predajni, že sa nemám báť. Testy naozaj dopadli bez problémov, KH, GH, pH ideál, Cl2, NO2 a NO3 0.
kofola: Veď práve preto chcem použiť radšej vodu od karasa, lebo ten je doslova "zdravý ako ryba" :) a majú ho už 12 rokov. Dokonca teraz po zmene krmiva je to výstavný kus a pekne podrástol raz toľko. S akvaristikou si tiež nie som istá, pretože keď som sa tam bola radiť (nebol tam majiteľ bohužiaľ, ktorý je akvarista, len zamestanci, čo moc nevedeli pomôcť), tak mi predavačka spomenula, že ak majú choré ryby, dávajú Bactopur - tak mi blikla kontrolka "mávajú choré ryby". Okej, vodu budem mať poobede, tak vymením.
Bohužiaľ ten posledný pseudotropheus do rána dosť schradol, plutvy a chvost sa mu značne rozpadávajú, ráno bol hnedastý, ale chúďa, tak sa snažil plávať po akvárku, hoci ho kadejako prekrúcalo a pozeral na mňa tými svojimi okálmi, že som nemala to srdce ho "pochovať zaživa" :( Dúfam, že do poobedia vydrží, aj keď už som v tomto skeptik.
Kŕmenie som stopla.
Ďakujem za rady, verme, že aspoň niektoré ryby to so mnou "prežijú".. Chúďatá, nemajú to so mnou ľahké, tak ma to mrzí. Čo už teraz, človek sa učí na vlastných chybách (hoci múdry človek sa učí na chybách druhých).
Chalani, ešte mám otázku: poškodené plutvy sa zrastú, alebo nie? Je možné ich dať opätovne do poriadku? U niektorých rýb to tak je, keď sa im mechanicky natrhnú, len neviem, či aj v mojom prípade. Resp. akú ozdravnú kúru by som mala potom nasadiť pre rybky, ak prežijú?
lamka

Poslaťod lamka » Pia 29. Apr 2011 7:38:51

Ešte ma napadla jedna otázka: Ako v praxi riešite výpadok elektrického prúdu? Máme v máji ohlásené prerušenie dodávky elektriny na 7 hodín a neviem, ako zabezpečiť po ten čas filtráciu akvárka.
lamka

Poslaťod kofola » Pia 29. Apr 2011 8:09:21

Ryby maju schopnost regeneracie plutiev, takze to bude v poriadku.
Co sa elektriny tyka, tak ak bude akva dovtedy dobre zabehnute 7 hodin nie je velky problem, len ak mas externy filter, tak ho pre istotu pred tym vypni a otvor, aby tam mal pristup kyslik, potom ho normalne zavri a spojazdni. V horucich letnych mesiacoch je dobre pouzit aj jednoduchy bateriovy vzduchovaci motorcek s obycajnym kamienkom.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Ďalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 36 hostia