bobo242 píše:a este jedna otazka ohladne vodivosti a konduktomera - pochopil som to spravne, ze mi staci merat vodivost a na zaklade toho namixovat RO vodu s VDVD vodou na pozadovanu hodnotu 100 - 200? (lepsie 100 ako 200? alebo je to jedno?) A pH tym padom pri mixovani nemusim merat? Staci az v akve po nejakom case?
Príklad:
Mám 550l vody v tvojom akva o vodivosti dajme tomu 330us. Ako písal Belial, vodivosť ešte stúpne vplyvom rozkladných procesov, výluhov a výsledkov kŕmenia.. Čiže máš tam teraz vodu cca 360us, čo je veľa na väčšinu JA. Povedzme, že z tvojej RO pri tvojej vstupnej vode ti potečie cca 3-6us (zo začiatku, postupne sa toto číslo bude zvyšovať s opotrebením membrány..). Takže koľko vody musíš nahradiť RO vodou, aby si dostal vo výsledku napr 150us vodivosť? Odpoveď:
To si musíš vyskúšať a vysledovať. Voda je zvláštna veličina, niekedy sa správa ináč, ako by človek čakal.. Ja by som teraz na začiatku vymenil polovicu za RO a potom pri ďalších výmenách vysledoval presné množstvo, aby som už dané hodnoty udržal. Až zídeš napr na 150us, potom pri výmene vody vysleduješ, že koľko RO musíš zmiešať s vodovodom, aby si do nádrže dal zhruba podobnú hodnotu ako tam máš, čiže 120-130us (do ďalšej výmeny ti to stúpne, takže je dobré dať menšiu hodnotu..). Nemusí to byť presné, z toho sa až tak nestrieľa, ak akurát nepripravuješ vývojovú vodu pre ikry niektorého z náročnejších druhov.
PH:
PH držia (hlavne) uhličitany - KH. Ak ti ich membrána zachytí (teda väčšinu), potom PH nemá čo držať a klesne. V čistej RO vode to určite nebude hneď, ale v nádrži s rybami pri určitom zaťažení (exkrementy, krmivo, výluhy, rozklady - to všetko "prikysľuje" vodu) to klesne v závislosti od množstva uhličitanov a intenzity zaťaženia. Ak by si pripravil veľmi mäkkú vodu napr 30us a prerybnil nádrž, takmer okamžite by si musel pridávať napr vápenec, korálovú drť a pod. aby si doplnil chýbajúce uhličitany a stabilizoval tak veľmi kyslé pH. Samozrejme časté výmeny vody, atď.. Z toho vyplýva, že si treba nájsť stred - dajme tomu 150-200us. Pri takýchto hodnotách vedia prosperovať aj náročné ryby, wild importy a môžu sa aj rozmnožovať, hoci potom treba ikry odobrať a pripraviť mäkšiu a kyslejšiu vývojovú vodu. Pri veľmi mäkkej a kyslej vode sa de a nitrifikačný proces správa inak ako pri tvrdej vode. Taká voda je celkovo nestabilnejšia a náročnejšia na skúsenosti a akýsi "akvaristický cit". To je ale na dlhšie, nebudem to tu motať..
Tvoja otázka: lepsie 100 ako 200? alebo je to jedno?
Pozri, niektoré ryby sa v prírode vyskytujú pri pH 4 a vodivosti 3-5us... Čiže je to individuálne, ak je pre tento druh lepšie 100us, inému to už až tak vyhovovať nemusí.. Najlepšie je nájsť taký svoj stred a ryby postupne prispôsobiť, vyvarovať sa výkyvom pH a pri náročnejších druhoch radšej v "starej" vode kĺzať do kysla ako rýchlou výmenou prudko dvihnúť pH..
No... ďalšie litánie..
Na záver: pri kyslej vode je veľmi dôležité naučiť sa ovládať pri krmení. Nie je nič horšie, ako prekrmená stará voda, kde skysne pH a treba vymeniť naraz veľa vody..