Bobo242 - Rio America do Sul 580

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
7
88%
2
1
13%
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 8

Re: Bobo242 - Rio America do Sul 580

Poslaťod perchess » Štv 28. Apr 2011 8:11:26

V tomto by ti vedel poradiť Belial, on fičí na osmóze, a myslím že je tu takých viac. Ja s tým skúsenosti nemám, mne tečie južná amerika z vodovodu :sun
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Reklama

Poslaťod bobo242 » Štv 28. Apr 2011 8:27:00

perchess píše:V tomto by ti vedel poradiť Belial, on fičí na osmóze, a myslím že je tu takých viac. Ja s tým skúsenosti nemám, mne tečie južná amerika z vodovodu :sun

To ti gratulujem :claps: , ale tato odpoved mi teda moc nepomohla.. :hmm
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times

Poslaťod bobo242 » Štv 28. Apr 2011 9:40:09

a este jedna otazka ohladne vodivosti a konduktomera - pochopil som to spravne, ze mi staci merat vodivost a na zaklade toho namixovat RO vodu s VDVD vodou na pozadovanu hodnotu 100 - 200? (lepsie 100 ako 200? alebo je to jedno?) A pH tym padom pri mixovani nemusim merat? Staci az v akve po nejakom case?
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod Belial » Štv 28. Apr 2011 11:50:40

Bobo, teplota vstupnej vody má vplyv na pomer osmotickej vs. odpadovej vody. Ideálna je teplota tuším okolo 28 stupňov. Ďalej na to má vplyv aj tlak vstupnej, ale ja tieto blbosti neriešim a napojil som ju na studenú vodu. Čo sa týka Ph bude ti tiecť niekde medzi 6,5-7. Mne ide 6,5 a vodivosť nejakých 13uS z vstupnej Ph okolo 8 a vodivoť cca 650uS. Ja lejem Merať Ph asi nejako zvlášť nebudeš musieť. Čo sa týka vodivosti, tá ti bude v akva postupne stúpať, lebo na ňu majú vplyv aj veci, ktoré na tvrdosť nevplývajú (výkaly rýb, výluhy, rozkladajúce sa rastliny...). Ja osobne som dospel do štádia, kedy už prakticky nič nemeriam, teda občas vodivosť...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod stiff » Štv 28. Apr 2011 13:00:52

bobo242 píše:Chlapi mam otazku. Mam zopar miest kam RO namontovat..moze byt napojena len na studenu vodu? aky vplyv na jej cinnost ma teplota vstupnej vody?

Nepoznám nikoho, kto by ju mal zapojenú inak ako na studenej vode. Myslím, že skôr ako studená voda ti membránu zničí čas. Pre RO je totiž dobré ak sa medzi jej používaním čo najviac skrátia intervaly, aby (nadnesene povedané) "neschla". Mechanický a uhlíkový predfilter ti zmierni (okrem iného) leptavý účinok chlóru a takto predĺži životnosť membrány. Takže starosti so studenou vodou hoď za hlavu, normálne si to zapoj a hotovo.. Inak aj stará RO bez predfiltrov je ešte vhodná na použitie, ak sa práve nezaoberáš odchovom napr. č. neonky... :nerd :rofl
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod bobo242 » Štv 28. Apr 2011 13:06:35

dik, myslel som si ze to maju chlapi na studenej, ale chcel som sa uistit. studenu mam hned vedla akvarka, takze ju supnem tam..
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod stiff » Štv 28. Apr 2011 14:22:31

bobo242 píše:a este jedna otazka ohladne vodivosti a konduktomera - pochopil som to spravne, ze mi staci merat vodivost a na zaklade toho namixovat RO vodu s VDVD vodou na pozadovanu hodnotu 100 - 200? (lepsie 100 ako 200? alebo je to jedno?) A pH tym padom pri mixovani nemusim merat? Staci az v akve po nejakom case?

Príklad:
Mám 550l vody v tvojom akva o vodivosti dajme tomu 330us. Ako písal Belial, vodivosť ešte stúpne vplyvom rozkladných procesov, výluhov a výsledkov kŕmenia.. Čiže máš tam teraz vodu cca 360us, čo je veľa na väčšinu JA. Povedzme, že z tvojej RO pri tvojej vstupnej vode ti potečie cca 3-6us (zo začiatku, postupne sa toto číslo bude zvyšovať s opotrebením membrány..). Takže koľko vody musíš nahradiť RO vodou, aby si dostal vo výsledku napr 150us vodivosť? Odpoveď:
To si musíš vyskúšať a vysledovať. Voda je zvláštna veličina, niekedy sa správa ináč, ako by človek čakal.. Ja by som teraz na začiatku vymenil polovicu za RO a potom pri ďalších výmenách vysledoval presné množstvo, aby som už dané hodnoty udržal. Až zídeš napr na 150us, potom pri výmene vody vysleduješ, že koľko RO musíš zmiešať s vodovodom, aby si do nádrže dal zhruba podobnú hodnotu ako tam máš, čiže 120-130us (do ďalšej výmeny ti to stúpne, takže je dobré dať menšiu hodnotu..). Nemusí to byť presné, z toho sa až tak nestrieľa, ak akurát nepripravuješ vývojovú vodu pre ikry niektorého z náročnejších druhov.

PH:
PH držia (hlavne) uhličitany - KH. Ak ti ich membrána zachytí (teda väčšinu), potom PH nemá čo držať a klesne. V čistej RO vode to určite nebude hneď, ale v nádrži s rybami pri určitom zaťažení (exkrementy, krmivo, výluhy, rozklady - to všetko "prikysľuje" vodu) to klesne v závislosti od množstva uhličitanov a intenzity zaťaženia. Ak by si pripravil veľmi mäkkú vodu napr 30us a prerybnil nádrž, takmer okamžite by si musel pridávať napr vápenec, korálovú drť a pod. aby si doplnil chýbajúce uhličitany a stabilizoval tak veľmi kyslé pH. Samozrejme časté výmeny vody, atď.. Z toho vyplýva, že si treba nájsť stred - dajme tomu 150-200us. Pri takýchto hodnotách vedia prosperovať aj náročné ryby, wild importy a môžu sa aj rozmnožovať, hoci potom treba ikry odobrať a pripraviť mäkšiu a kyslejšiu vývojovú vodu. Pri veľmi mäkkej a kyslej vode sa de a nitrifikačný proces správa inak ako pri tvrdej vode. Taká voda je celkovo nestabilnejšia a náročnejšia na skúsenosti a akýsi "akvaristický cit". To je ale na dlhšie, nebudem to tu motať..
Tvoja otázka: lepsie 100 ako 200? alebo je to jedno?

Pozri, niektoré ryby sa v prírode vyskytujú pri pH 4 a vodivosti 3-5us... Čiže je to individuálne, ak je pre tento druh lepšie 100us, inému to už až tak vyhovovať nemusí.. Najlepšie je nájsť taký svoj stred a ryby postupne prispôsobiť, vyvarovať sa výkyvom pH a pri náročnejších druhoch radšej v "starej" vode kĺzať do kysla ako rýchlou výmenou prudko dvihnúť pH..

No... ďalšie litánie.. :D :D :D Na záver: pri kyslej vode je veľmi dôležité naučiť sa ovládať pri krmení. Nie je nič horšie, ako prekrmená stará voda, kde skysne pH a treba vymeniť naraz veľa vody..
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod stiff » Štv 28. Apr 2011 14:51:00

Ešte jedna vec, aby si to správne pochopil:
RO potrebuješ ani nie tak pre zníženie dGH (aj keď aj to je dôležité), ale hlavne na zníženie KH, práve kôli požadovanému pH. Tak veľmi zjednodušene povedané - Nízke uhličitany = kyslejšie pH. To ale neznamená, že musí byť aj veľmi mäkká voda. DGH môže byť dajme tomu 10°, ale KH môže byť iba 3°.Je to síce zriedkavé, ale nie nenormálne. Dá sa to dosiahnúť napr prevarením vody, kde sa ti nad hladinou vyzrážajú uhličitany, ale celková tvrdosť klesne len mierne.. A v tom prípade ti tak isto môže bezproblémov klesnúť pH. V bežných akvaristických podmienkach je to ťažké takto rozlišovať a odmerať, preto používame konduktometre a meriame vodivosť. Prepokladáme, že tam bude nejaký vyvážený pomer dGH vs KH... Ale toto je všetko iba čisto v teoretickej rovine, ako to PRESNE reálne funguje, možno vedia v niektorých chemických labákoch, ja to neviem určite, neskúmal a nemeral som to.. :rofl Čiže celý ten cirkus s RO je v podstate hlavne kôli pH. Samozrejme pri vývojovej vode pre ikry tá voda v niektorých prípadoch naozaj musí byť veľmi mäkká

No..dúfam, že som ťa nedomotal.. :nech
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod bobo242 » Štv 28. Apr 2011 16:13:14

zoparkrat si to precitam a budem OK..zatial :drunk . nie, srandujem, pochopil som asi vsetko podstatne.. dik a budem sa musiet po teorii do problematiky dostat uz sam, praxou. dufam ze to pojde hladko a tvoje/vase rady nevyjdu navnivoc. takze sa ozvem ako mi to ide a priebezne budem asi klast este nejake otazky, aby som to dostavanie do problematiky zbytocne nenatahoval. a snad to pomoze aj inym so zlou vodou pre JA. este raz, dakujem
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod Belial » Štv 28. Apr 2011 18:43:44

Ono sám uvidíš že prax je jednoduchšia ako teória a rýchlo si osvojíš potrebné návyky a stane sa ti to rutinou... ;)
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 18 hostia