Bobo242 - Rio America do Sul 580

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
7
88%
2
1
13%
3
0
Nehlasovalo
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 8

Re: Bobo242 - Rio America do Sul 580

Poslaťod bobo242 » Uto 26. Apr 2011 9:17:06

stiff, dik za nazor a fotku, ale na divoke disky nemam ani skusenosti ani vodu (BA), do RO apod s problemami s tym spojenymi - kolisanie pH atd a cas ktory to zaberie, sa mi moc nechce ist... moment. hodnoty vody mam popis. vyssie, a budem pracovat tymto sposobom na zniz. pH aspon na 6,5. Disky som mal na mysli napr red tyrkys, sa mi zda celkom este normalne sfarbeny, nejake tie pruhy a tak..tie celoplosne a melony vselijake sa mi vobec nepacia a urcite taketo nebudem davat..co sa tyka altumov, mohol by si konkretnejsie? kolko a s ktorymi satanmi? pri tvojej volbe c.2 by haved musela ist asi von predpokladam..inac nikdy ma nejako nebrali skalare a pod ale tie altumy su urcite zaujimavy navrh.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Reklama

Poslaťod stiff » Uto 26. Apr 2011 15:15:37

bobo242 píše:... Filtrujem cez raselinu JBL Tormec, ktora by mala rychlo a dlhodobo znizovat pH a karb. tvrdost. Podla testu sa zatial moc nelisi od vodovodnej vody, akurat celkova tvrdost sa mi zda ze trosku klesla..raselina je tam cca tyzden, tak uvidim neskor. Zatial mi test ukazuje NO3 5, NO2 0, pH 7-7,5, 10 dGH a 8 dKH, vsetko samozrejme cca...

Ak by som mal povedať svoj názor, poviem toto:
Tá uhličitanová tvrdosť bude robiť neplechu. Moc neverím, že to pH dáš cez tú rašelinu na 6,5, ak aj áno, potom budeš mať vodu ako čaj magorák.. To záleží od kvality a množstva použitej rašeliny. Pri každej výmene vody ti pH stúpne, čiže kolísaniu sa nevyhneš. Kým to zasa tá rašelina dá dole, už ti bude treba zasa meniť vodu.. To nebude dobré pre vyššie spomínané ryby. To že rašelina dá dole aj dGH je podľa mňa somarina, skôr len oblbne konkrétny test. Tam by sa oplatilo použiť konduktomer na zmeranie vodivosti.. Takže alebo začneš kvapkať kys. fosforečnú (čo z dlhodobého hľadiska nie je dobré), alebo sa poohliadneš po RO. Druhá možnosť je jednoznačne lepšia. S RO získaš možnosti, môžeš ísť do wild importov, proste môžeš si robiť čo chceš. Nič strašné. Raz za 2 týždne si nakvapkáš 50l RO vody a doleješ vodovodom. Máš aj afriku, takže naplno využiješ aj odpadnú vodu. Máš to bezozvyšku.. Je to v podstate aj jednoduchšie, lebo ak si raz zabehneš systém, máš pokoj. Rašelina vo filtri má svoju životnosť, ktorá závisí od výšky prietoku a množstva použitej tašeliny, ale tipujem, že ju budeš meniť každé dva týždne... RO je aj lacnejšia z dlhodobého hľadiska. Spočítaj si použitú rašelinu a naproti tomu ROza cca 60e napr za dva roky.

Čiže:
Nikde nie je napísané, že sa u teba na tvojej vode tým rybám nebude dariť (ak budú od kvalitného chovateľa..), ale otázka znie, že ako dlho sa im bude dariť (?). Ak to nezmäkčíš, tak riskuješ nepohodu a stres, čo v prípade niektorých druhov neodvratne po určitom čase spôsobí hexamitu a následne "dierovú chorobu". To je viac ako pravdepodobné. Ja nechovám discusy, ale zato mám niektoré ešte chúlostivejšie ryby, ktoré sa s nimi v prírode vyskytujú. Mám aj divoké odchyty. Tie ryby majú proste vo všeobecnosti radšej kyslú vodu ako neutrál.. A ver tomu, že to nie sú nijako náročné ryby, len im musíš proste dať to, čo potrebujú, inak to nefunguje. Ak do auta naleješ iný olej, ako tam máš naliať, po určitom čase exne. To je to isté.

Ale neber to ako ortodoxnú pravdu, je to veľmi individuálne, niekedy funguje aj to, čo by už dávno fungovať nemalo... A v prípade živého to platí dvojnásobne. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod bobo242 » Uto 26. Apr 2011 18:59:10

stiff, samozrejme so vsetkym co pises suhlasim, nikdy by som neporovnaval naklady na raselinu s nakladmi na RO vodu..ak to nepojde tymto sposobom, pises ze nepojde, nevylucujem RO. Len pisem ze sa mi do toho nechce..nemam s tym skusenost. Ak by som sa bezhlavo pustal do veci, uz tam tie disky plavu. Presne pre to som tu svoj umysel zverejnil, aby som dostal nezaujate odborne stanovisko a podla toho sa zariadil. Raselinu som nemienil menit kazde 2 tyzdne, su to granule, postupne uvolnujuce huminove kyseliny bla bla..no uvidim co to urobi. Ked to bude len farbit vodu a nic moc to s pH nespravi, pride na rad zvazenie RO. V ziadnom pripade sem nebudem pchat ryby s vedomim, ze nie je vsetko OK a dufat ze preziju dlhsie.. vazim si tvoj nazor a idem studovat veci ohladne RO. Este prosim ta dokonci temu altumy, kolko by si dal, kolko satanov k nim a ci haved musi ist prec..musim sa dostat do obrazu, ked uz som sa dal zlakat tymto forom na JA a je to aj tvoja vina :mrk . dik
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod Belial » Uto 26. Apr 2011 19:49:59

Bobo osmóza je super vec. Ja ju používam už nejakú dobu a som nadmieru spokojný. Mám ju v kupelni pri vani, odpadová voda my odteká do vane a mäkkú si chytám do bandasky. Tú si tiež vždy postavím do vane, lebu už sa mi pár krát stalo že som na ňu zabudol a pretiekla mi :lol: .
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod stiff » Uto 26. Apr 2011 21:28:39

bobo242 píše:... Raselinu som nemienil menit kazde 2 tyzdne, su to granule, postupne uvolnujuce huminove kyseliny bla bla..no uvidim co to urobi. Ked to bude len farbit vodu a nic moc to s pH nespravi, pride na rad zvazenie RO..... Este prosim ta dokonci temu altumy, kolko by si dal, kolko satanov k nim a ci haved musi ist prec..-

Ešte k tej rašeline vs RO. Rašelina v praxi REÁLNE funguje takto:
Dáš to do filtra. Zhruba 1deň to nasáva do seba vodu a doslova "mokne". Potom to začne uvolňovať triesloviny, huminové a iné kyseliny, ktoré veľmi jednoducho povedané zreagujú s (povedzme zjednodušene) uhličitanmi (KH) a (zasa zjednodušene) ich "rozpúšťajú"... Uhličitany sú tá časť celkovej tvrdosti, ktorá (hlavne) ovplyvňuje výšku pH. Čím viac uhličitanov, tým vyššie pH. Čiže v tomto duchu ak poviem, že mi rašelina "odstránila", alebo na určité množstvo zredukovala uhličitany, tak takýmto spôsobom v podstate ovplyvnila výšku pH. Ako veľmi??? Hm, to je ťažko povedať, to záleží od konkrétneho typu a zloženia rašeliny, jej množstva a prietoku filtra. Čiže koľko kyselín bola schopná zo seba dostať a následne akú časť uhličitanov bola schopná odstrániť. A to nezistíš inak, iba systémom pokus - omyl, proste to musíš vysledovať. V 500l nádrži to bude celkom zábava.. Celú vec(proces) veľmi zjednodušujem, aby som sa nerozpisoval a aby to bolo celkovo pochopiteľnejšie :). Takže ak to zhrniem - výmena rašeliny závisí od vyššie spomenutých vecí. Podľa toho ju možno budeš meniť raz za týždeň, ale možno aj raz za mesiac. Kým to zistíš, pretečie celkom dosť vody. Vedľajší produkt tohto procesu je farba vody. Čaj magorák, alebo slabá káva... Stále pri výmene vody doplníš uhličitany a rašelina musí makať znova od začiatku...
RO:
Ako povedal Belial. Cez malý ventil to nahodíš na batériu v kúpeľni. Najlepšie niekam nad umývadlo alebo nad vanu, lebo až to pustíš, tak sa studená voda vyzráža a orosí, potom z toho troška kvapká... Na 500l nádrž s tvojou tvrdosťou ti bude stačiť cca 50l ROvody na 2 týždne, možno aj menej. Tú naleješ do akva a dopustíš vodovodom tak, aby voda mala požadované hodnoty tvrdosti. V podstate ti RO zachytí v membráne okrem iných minerálov aj uhličitany a tým pádom si môžeš úplne jednoducho znižovať pH, ktoré už nebude tak výrazne kolísať, lebo ho už nebude mať čo držať.. Ak dáš do akva konáre povedzme duba, alebo jelše, prípadne mandľovníkový list, pH ti spadne prirodzeným spôsobom a už potom bude viac-menej stabilné. Ak si z RO natiahneš hadičky priamo do akva, nebudeš musieť v postate robiť nič, len počkáš, kým to nakvapká. RO funguje zhruba 1:3 (pri tvojej tvrdosti) Takže 1diel ROvody a 3diely odpadu. Ak by sme chceli 50l ROvody, potom bude 150l odpadu, ktorý vieš použiť v afrike. Treba to len trocha premyslieť a naplánovať. Kým to nakvapká, urobíš inú údržbu, ale žiadna výmena rašeliny a otváranie filtra a pod..
Ak chceš tieto veci sledovať, v prvom rade potrebuješ nejaký konduktomer (stačí aj ten taký modrý za cca 20eur) a kvapkový test na pH (ten od rataja sa mi moc neosvedčil, lepší je ten s discusom na žltej krabičke, značku si nespomínam, ale pozriem ak chceš...a hl. je oveľa lacnejší). Na lakmusové papieriky zabudni, lebo v blackwather nemerajú presne...
Toto som ti potreboval napísať, aby si mohol ísť ďalej a podľa toho ako toto budeš (chceš) zvládať, potom môžeš vyberať ryby. Ideálne by bolo, keby si vedel zmerať vodivosť (konduktomer) a dosiahnúť rozpätie od 100do 200us. Potom nebudeš mať problém ani s pH a ani s altami, discusmi, či hocakými divokými importami, samozrejme za predpokladu, že tie ryby sa k tebe dostanú v dobrom stave. Ale to už je zasa iná debata. Ešte 1°dGH= cca 30us, čiže ak ty máš teraz 10°dGH, tak konduktomer by ti ukázal cca 300-330us vodivosti. To záleží od konkrétnych solí, obsiahnutých vo vode...

Čo sa týka altumov - do 500l by si kľudne mohol dať 6-8ks + napr 6ks Sat. daemon, alebo acuticeps, nejaké malé crenicichly... Samozrejme aj s tým drobizgom, altumy mu neublížia, ak už nezoženieš dospelé kusy, o čom dosť pochybujem. Ale ten drobizg ťa časom prejde, v podstate ti bude len zaberať vodu, ktorú potrebuješ pre iné ryby.. :)

Ak chceš vedieť niečo konkrétne, kľudne sa pýtaj, ak budem vedieť, tak rád poradím. Teraz to vyzerá zložitejšie ako to v skutočnosti je, treba to len dostať do krvi..

No.. pekné litánie som tu zas popísal.. :D :D :D
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod perchess » Str 27. Apr 2011 12:52:23

No stiff, pekne si to vysvetlil, súvisle.... Ani ja by som to lepšie nenapísal :rock :rock :yes :yes
Čo tak urobiť z toho článok, alebo aspoň samostatnú tému ohľadne úpravy vody pre južnú ameriku. V podstate si tam všetko napísal, len to dať dokopy. V tejto téme sa to časom môže "stratiť", ale samostatná téma alebo článok to budú mať v názve, takže to bude ľahko vyhľadateľné.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod bobo242 » Str 27. Apr 2011 13:19:20

aj mne sa to paci..presne taketo litanie momentalne potrebujem a uz mi je to asi jasne a v kope to mam: V BA kto chce seriozne chovat ryby z JA, bez RO to asi nepojde a raselina ako doplnok RO je OK, ale samostatne je na PRD. uz som objednal RO..uvidime, ked budem mat problemy, budem sa pytat dalej. dakujem chlapi zatial a drzte palce aby som vsetko rychlo pochopil a nasiel si v problematike system.
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod perchess » Str 27. Apr 2011 14:06:59

No pokiaľ máš zdroj vody z bratislavského verejného vodovodu, tak máš asi pravdu. Rýchlovarná kanvica a čajník boli veľmi rýchlo zanesené vodným kameňom....
Nech sa darí!
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod stiff » Str 27. Apr 2011 21:07:45

perchess píše:...Čo tak urobiť z toho článok, alebo aspoň samostatnú tému ohľadne úpravy vody pre južnú ameriku. V podstate si tam všetko napísal, len to dať dokopy. V tejto téme sa to časom môže "stratiť", ale samostatná téma alebo článok to budú mať v názve, takže to bude ľahko vyhľadateľné.

No ja veľmi nemám ambície písať články, lebo koľko ľudí, toľko názorov.. Skôr si rád podebatujem o týchto veciach. Príde mi to také normálnejšie.. Ale ak chceš a máš čas, tak niečo spracuj pod samostatnou témou a potom rozvinieme "litánie".. :nerd :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod bobo242 » Štv 28. Apr 2011 7:53:43

Chlapi mam otazku. Mam zopar miest kam RO namontovat..moze byt napojena len na studenu vodu? aky vplyv na jej cinnost ma teplota vstupnej vody?
Obrázok užívateľa
bobo242

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 15 hostia