bobo242 píše:... Raselinu som nemienil menit kazde 2 tyzdne, su to granule, postupne uvolnujuce huminove kyseliny bla bla..no uvidim co to urobi. Ked to bude len farbit vodu a nic moc to s pH nespravi, pride na rad zvazenie RO..... Este prosim ta dokonci temu altumy, kolko by si dal, kolko satanov k nim a ci haved musi ist prec..-
Ešte k tej rašeline vs RO. Rašelina v praxi REÁLNE funguje takto:
Dáš to do filtra. Zhruba 1deň to nasáva do seba vodu a doslova "mokne". Potom to začne uvolňovať triesloviny, huminové a iné kyseliny, ktoré veľmi jednoducho povedané zreagujú s (povedzme zjednodušene) uhličitanmi (KH) a (zasa zjednodušene) ich "rozpúšťajú"... Uhličitany sú tá časť celkovej tvrdosti, ktorá (hlavne) ovplyvňuje výšku pH. Čím viac uhličitanov, tým vyššie pH. Čiže v tomto duchu ak poviem, že mi rašelina "odstránila", alebo na určité množstvo zredukovala uhličitany, tak takýmto spôsobom v podstate ovplyvnila výšku pH. Ako veľmi??? Hm, to je ťažko povedať, to záleží od konkrétneho typu a zloženia rašeliny, jej množstva a prietoku filtra. Čiže koľko kyselín bola schopná zo seba dostať a následne akú časť uhličitanov bola schopná odstrániť. A to nezistíš inak, iba systémom pokus - omyl, proste to musíš vysledovať. V 500l nádrži to bude celkom zábava.. Celú vec(proces) veľmi zjednodušujem, aby som sa nerozpisoval a aby to bolo celkovo pochopiteľnejšie
. Takže ak to zhrniem - výmena rašeliny závisí od vyššie spomenutých vecí. Podľa toho ju možno budeš meniť raz za týždeň, ale možno aj raz za mesiac. Kým to zistíš, pretečie celkom dosť vody. Vedľajší produkt tohto procesu je farba vody. Čaj magorák, alebo slabá káva... Stále pri výmene vody doplníš uhličitany a rašelina musí makať znova od začiatku...
RO:
Ako povedal Belial. Cez malý ventil to nahodíš na batériu v kúpeľni. Najlepšie niekam nad umývadlo alebo nad vanu, lebo až to pustíš, tak sa studená voda vyzráža a orosí, potom z toho troška kvapká... Na 500l nádrž s tvojou tvrdosťou ti bude stačiť cca 50l ROvody na 2 týždne, možno aj menej. Tú naleješ do akva a dopustíš vodovodom tak, aby voda mala požadované hodnoty tvrdosti. V podstate ti RO zachytí v membráne okrem iných minerálov aj uhličitany a tým pádom si môžeš úplne jednoducho znižovať pH, ktoré už nebude tak výrazne kolísať, lebo ho už nebude mať čo držať.. Ak dáš do akva konáre povedzme duba, alebo jelše, prípadne mandľovníkový list, pH ti spadne prirodzeným spôsobom a už potom bude viac-menej stabilné. Ak si z RO natiahneš hadičky priamo do akva, nebudeš musieť v postate robiť nič, len počkáš, kým to nakvapká. RO funguje zhruba 1:3 (pri tvojej tvrdosti) Takže 1diel ROvody a 3diely odpadu. Ak by sme chceli 50l ROvody, potom bude 150l odpadu, ktorý vieš použiť v afrike. Treba to len trocha premyslieť a naplánovať. Kým to nakvapká, urobíš inú údržbu, ale žiadna výmena rašeliny a otváranie filtra a pod..
Ak chceš tieto veci sledovať, v prvom rade potrebuješ nejaký konduktomer (stačí aj ten taký modrý za cca 20eur) a kvapkový test na pH (ten od rataja sa mi moc neosvedčil, lepší je ten s discusom na žltej krabičke, značku si nespomínam, ale pozriem ak chceš...a hl. je oveľa lacnejší). Na lakmusové papieriky zabudni, lebo v blackwather nemerajú presne...
Toto som ti potreboval napísať, aby si mohol ísť ďalej a podľa toho ako toto budeš (chceš) zvládať, potom môžeš vyberať ryby. Ideálne by bolo, keby si vedel zmerať vodivosť (konduktomer) a dosiahnúť rozpätie od 100do 200us. Potom nebudeš mať problém ani s pH a ani s altami, discusmi, či hocakými divokými importami, samozrejme za predpokladu, že tie ryby sa k tebe dostanú v dobrom stave. Ale to už je zasa iná debata. Ešte 1°dGH= cca 30us, čiže ak ty máš teraz 10°dGH, tak konduktomer by ti ukázal cca 300-330us vodivosti. To záleží od konkrétnych solí, obsiahnutých vo vode...
Čo sa týka altumov - do 500l by si kľudne mohol dať 6-8ks + napr 6ks Sat. daemon, alebo acuticeps, nejaké malé crenicichly... Samozrejme aj s tým drobizgom, altumy mu neublížia, ak už nezoženieš dospelé kusy, o čom dosť pochybujem. Ale ten drobizg ťa časom prejde, v podstate ti bude len zaberať vodu, ktorú potrebuješ pre iné ryby..
Ak chceš vedieť niečo konkrétne, kľudne sa pýtaj, ak budem vedieť, tak rád poradím. Teraz to vyzerá zložitejšie ako to v skutočnosti je, treba to len dostať do krvi..
No.. pekné litánie som tu zas popísal..