Zriadovanie mini-tanganiky

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Zriadovanie mini-tanganiky

Poslaťod Aldebaran » Ned 29. Nov 2009 22:15:35

Planujem mini-tanganicku nadrz (cca 120 l) so snekacmi (asi multici alebo similis, 8-10 ks) a zopar J. transcriptus, tak sa chcem spytat na to, aky filter by sa tam hodil.

Nechcem vnutorny, kedze su vacsinou male a hlavne zmensia mi uz aj tak dost maly priestor v akva, takze jednoznacne vonkajsi...akurat si neviem rady s tym ze aky.
Eheim-y su vseobecne ospevovane, konkretne mi bol odporucany Eheim Classic 2213, len vraj Eheim nema v Kosiciach dodavatela, viem zohnat len ten uplne prazdny a bez kohutov v Hornbachu, a e-shopy maju nehorazne postovne, takze ich beriem ako uplne poslednu moznost.
Fluval ma nejak neoslovuje, som asi voci nim zaujaty. Navyse, pride mi drahy (teda, aj Eheim je, ale uz ked mam "calovat" tazke ecka, tak radsej Eheim)
Dalej sa este da uvazovat o TetraTec EX600, ale TetraTec-y maju vseobecne rozporuplne referencie ohladom kvality(ak vytopim byt, myslim ze akvarium mi bude velmi rychlo a velmi intenzivne rozbite o hlavu :D )
A potom je tu JBL CristalProfi e700, ale ten mi pride tiez trosku drahy
A este velka neznama, Sera fil Bioactive 130- vyborna cena a to vratane vsetkych medii a nejakej startovacej chemie, hlavne preto o nej uvazujem. Len o nej nikto nevie a neviem najst skoro ziadne referencie.

Takze, co myslite? Hlavne za informacie/nazory na Seru by som bol extra vdacny

Vopred dakujem za vsetky odpovede:)
Naposledy upravil Aldebaran dňa Uto 15. Dec 2009 10:47:45, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Reklama

Re: Filter pre mini-tanganiku

Poslaťod Rostratus » Ned 29. Nov 2009 22:33:00

Ahoj pokiaľ ti nejde o "značku" tak by som zvolil napríklad Aquael, Atman, Resun a podobné lacnejšie značky. Sú rovnako spolahlivé a zbytočne nezaplatíš za meno. V dnešnej dobe je technika na takej úrovni, že by som sa skôr pozeral na cenu ako na kvalitu. Kvalitou a funkčnosťou sa určite všetky značky vyrovnajú.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Aldebaran » Ned 29. Nov 2009 23:07:30

Aquael robi externe filtre len zavesne a potom obrovske a drahe kanistre(okrem toho, mal som od nich vzduchovaci motorcek aj maly vnutorny filter a obe sa pokazili pomerne skoro, takze Poliakom uz neverim :? )
O Resun ani Atman som zatial ani nepocul, a podla mojho kratkeho googlenia ani externe filtre nerobia...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod neoac » Ned 29. Nov 2009 23:16:16

ja by som odporučil vnutorny filter do takeho akva, ja mam ešte menšie a kupil som vnutorny, chceš robit aj pozadie? si myslim že dnes sa da kupit kvalitny a komfortny filter aj vnutorny, je pravda že v malom akwa potrebujeme každu kvapku vody ale aj tak som za vnutorny uuuplne postači
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Selik » Ned 29. Nov 2009 23:22:41

S JBL nemam ziadne osobne skusenosti ale jeden pan v akvaristike ich chvalil, ze nemal na ne nijaku reklamaciu. Osobne skusenosti mam s Eheimom Su to spickove filtre najvyssej kvality. Ak sa rozhodnes pre vnutorny tak ako hlavicu doporucujem Hagem power head. Vela rokov mi bezia a nikdy ziadny problem. V chovni pouzivame iba tieto hlavice. Pekny vecer
Selik

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Aldebaran » Ned 29. Nov 2009 23:33:37

neviem ci bude vnutorny stacit, ma velmi maly objem filtracny, navyse obmedzuje miesto a blbo sa maskuje...
este neviem, ci budem robit aj pozadie, ale som na 90% rozhodnuty ist do vonkajsieho filtra, napriek tomu, ze su to pomerne drahe hracky vsetko...skratka, afrika vraj potrebuje dobru filtraciu a vnutorne sa mi zdaju prilis male na to
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod neoac » Ned 29. Nov 2009 23:39:27

tažko povedat, určite potrebuje lepšiu filtraciu ako hocičo ine, ja som tiež chcel najprv vonkajši a potom som z neho upustil, ale zasa ak chces vonkajši tak by som skorej zainvestoval ak sa ti pači niečo dobre, ved napokom nekupujes to na jeden rok
neoac

Been thanked: 2 times

Poslaťod LaciP » Pon 30. Nov 2009 14:25:39

Nepremyslal si nad cerpacou hlavou a biomolitanom?? Mne tak 100-vky ktoré mám bohate fungujú. Prietok i funkčnosť je postačujúca. Z externého by som ti odporučil fluval (viem že si ho zavrhol ale mne beží v pohode) Ja osobne som kupoval cez net (máš viac možností ako nakupovať takéto niečo v Hornbachu) do dvoch dni som ho mal doma a za dobierku som dal tušim 3 či 4,- € čo bolo si myslím v pohode teda žiadne drasticke navyšenie.
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Been thanked: 3 times

Poslaťod Rostratus » Pon 30. Nov 2009 15:08:00

Tak s tých lacnejších by si potom mohol vyskúšať napríklad Atman. Konkrétne pre tvoje akvárium:

ATMAN AT- 3335,600l/h

Ja osobne jeden mám s prietokom 1200 l/h a funguje perfektne dlhé roky.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Belial » Pon 30. Nov 2009 16:48:59

Ja mám doma JBL e700 a zatiaľ úplná spokojnosť. Veľký filtračný objem, náplne v cene, už by som nemenil. Kúpil som ho práve preto, že je to nemecký filter a cena je o poznanie lacnejšie ako napr. Eheim. Poštovné naň robí cca 5 euro. ;)
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Been thanked: 21 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 74 hostia