Vsade sa odporuca vymena vody raz za tyzden 30-50% objemu. Mam pocit ze uz je to take pravidlo ktore kazdy posuva dalej a stalo sa to akvaristickou dogmou.
A mna by zaujimalo kde a preco to vzniklo.
Sam som si to vzal k srdcu a na zaciatku som to tak robil, podctivo 30% vody kazdy tyzden ale velmi skoro som toho mal dost a zacal som to predlzovat a pytat sa ludi okolo a zistil som ze nie som sam. S kymkolvek som sa bavil, kazdy to flaka a robi vymenu minimalne po 2 tyzdnoch a kludne aj viacej.
Sameho ma okolnosti dotlacili k tomu ze som raz ziadnu udrzbu neurobil 6 tyzdnov, nic sa nestalo. Casom som sa dostal k tomu ze proste skorej ako po 3och tyzdnoch vodu nemenim ani nahodou, 5 tyzdnov nerobi ziadny problem. Voda je cista, ryby su cule, zeru, tru sa...
Potom ma prekvapuju reakcie ludi ked niekto uvedie ze ide menit napriklad 30% vody raz za 2 tyzdne a hned dostane zo dve reakcie ze to je urcite malo - bez posudenia filtracie alebo objemu ci zarybnenia... hned proste je to menej casto ako raz za tyzden, bum hned to je zle a malo ... preco je to malo, kde toto vlastne vzniklo?
Vcelku realne sa mi zda ze to vzniklo ako pravidlo ktore sa davalo akvaristom vo vseobecnosti, s tym ze sa predpokladalo ze na to aj tak budu kaslat, tak radsej im povedzme ze to treba robit raz za tyzden aj tak sa na to vyprdnu a spravia to raz za tri.
Co vy na to? Ako to vidite?
PS : samozrejme je mi jasne ze pri ozaj velkych rybach, pripadne prerybnenych alebo malych nadrziach je to o inom, tam je casta vymena nutnostou, hovorim o beznych africkych nadrziach aspon 250l objemu a rozumne zarybnenych.
Velmi som zvedavy na nazory