Uz dlho mi hloda v hlave takato kacirska tema a dlho som sa vyhybal tomu dat to sem aby ma niekto zbytocne neznosil pod ciernu zem, ale je to forum, je to diskusia ... tak podme na to.
Vsade sa odporuca vymena vody raz za tyzden 30-50% objemu. Mam pocit ze uz je to take pravidlo ktore kazdy posuva dalej a stalo sa to akvaristickou dogmou.
A mna by zaujimalo kde a preco to vzniklo.
Sam som si to vzal k srdcu a na zaciatku som to tak robil, podctivo 30% vody kazdy tyzden ale velmi skoro som toho mal dost a zacal som to predlzovat a pytat sa ludi okolo a zistil som ze nie som sam. S kymkolvek som sa bavil, kazdy to flaka a robi vymenu minimalne po 2 tyzdnoch a kludne aj viacej.
Sameho ma okolnosti dotlacili k tomu ze som raz ziadnu udrzbu neurobil 6 tyzdnov, nic sa nestalo. Casom som sa dostal k tomu ze proste skorej ako po 3och tyzdnoch vodu nemenim ani nahodou, 5 tyzdnov nerobi ziadny problem. Voda je cista, ryby su cule, zeru, tru sa...
Potom ma prekvapuju reakcie ludi ked niekto uvedie ze ide menit napriklad 30% vody raz za 2 tyzdne a hned dostane zo dve reakcie ze to je urcite malo - bez posudenia filtracie alebo objemu ci zarybnenia... hned proste je to menej casto ako raz za tyzden, bum hned to je zle a malo ... preco je to malo, kde toto vlastne vzniklo?
Vcelku realne sa mi zda ze to vzniklo ako pravidlo ktore sa davalo akvaristom vo vseobecnosti, s tym ze sa predpokladalo ze na to aj tak budu kaslat, tak radsej im povedzme ze to treba robit raz za tyzden aj tak sa na to vyprdnu a spravia to raz za tri.
Co vy na to? Ako to vidite?
PS : samozrejme je mi jasne ze pri ozaj velkych rybach, pripadne prerybnenych alebo malych nadrziach je to o inom, tam je casta vymena nutnostou, hovorim o beznych africkych nadrziach aspon 250l objemu a rozumne zarybnenych.
Velmi som zvedavy na nazory