Osvetlenie Juwel

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Osvetlenie Juwel

Poslaťod Kolakao155 » Uto 15. Feb 2011 9:25:43

Aj to je riesenie hoci tym padom je vzhladom na svietenie vyssia spotreba elektriny..a neprehrieva sa ti ta trubica?
Obrázok užívateľa
Kolakao155

Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod RobertS » Uto 15. Feb 2011 10:42:41

Pehrievať sa určite prehrieva,ale zatial drží.
Obrázok užívateľa
RobertS
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod Beco » Uto 15. Feb 2011 13:09:01

Aj ja mam Juwel a tiez som spekuloval ako odpojit jednu neonku. Zial nejde to a kryt je vodotesny tak to asi nepojde. Ale myslim si, ze hneda riasa (aspon tak som to zistil na nete) potrebuje nedostatok svetla, ted ak sa jej chces zbavit musis dlhsie svietit (potom pride urcite bzelena, ale ta vyzera lepsie). Ja mam ten isty problem a zmenil som dlzku osvetlenia z 9 na 10,5 hod a uz sa prestala tak rychlo tvorit. Pri jednom cisteni som nedopatrenim znizil teplotu asi o jeden stupen a aj to asi pomohlo (ale nemam to este overene). Tak ako som sa docital, tak ma na jej tvorbu aj vplyv spektrum svetla. Vcera som prehodil trubice medzi sebou (zdalo sa mi, ze v predu sa tvorila riasa viac) a uvidime ci to pomoze. Ak to bude aj tym, tak potom vymenim to nevhodnu trubicu a uvidime.
Beco

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Kolakao155 » Uto 15. Feb 2011 17:04:30

Beco, ked to budes mat odskusane, ktora je za to zodpovedna, tak to sem prihod, myslim, ze viaceri budu vdacni. ja svietim 8 hodin, tak to skusim predlzit na 10h. Samozrejme aj spektrum ma urcite svoje do toho co povedat. tak drzim palce
Obrázok užívateľa
Kolakao155

Poslaťod perchess » Pia 25. Feb 2011 9:16:27

Zdravím vás všetkých,
ja mám ten istý problém ako vy. Myslím si, že to bude v tej trubici. Mám hnedozelenú vláknitú riasu, ale len v zadnej hornej časti akvária, kde je trubica Daylight, tj. na lepší rast rastlín. Myslím si, že nedostatkom svetla to nie je, mám 2x54 W na 240 litrov.... Ak by to bolo nedostatkom svetla, riasa by sa tvorila dolu, nie hore. Pridal som plávajúce rastliny, ale ešte ich je málo. Zmenilo sa u vás od založenia tejto témy niečo?
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Kolakao155 » Pia 25. Feb 2011 9:26:39

U mna sa zmenilo to, ze ked som zacal svietit 10h tak sa mi zda, ze hnedej riasy je este malinko viac no nie som si celkom isty. Hlavne na listoch rastliniek pribudla ale tie tam niesu dlho tak asi len porastaju riasou a to by bolo zrejme pritycho ziarivkach tak ci tak. Riasa sa mi tvori aj hore na pozadi, vlastne v celom akva, ale hore akoby prerastala kruhmi zelenej riasy ktora potom opat zarastie hnedou..no..to je aj celkom pekne ale na tych rastlinach ma to hneva
Obrázok užívateľa
Kolakao155

Poslaťod perchess » Pia 25. Feb 2011 14:53:45

Podľa mňa je to následok silného osvetlenia, ako som už písal. Mám v akvárku "čiernu" vodu, takže ku dnu sa toho svetla veľa nedostane. V hornej tretine, kde je najviac svetla, riasa rastie ako divá, každé 2 týždne namotávam na špajlu. A ako píšeš, najviac ma hnevá, že rastie aj na vrcholoch úplne nových listov rastlín, nie na odumierajúcich. Takže moje všetky 2 echinodory dostavaju riadne zabrať, aby stíhali púšťať nové listy :F

Inak písal som priamo výrobcovi do JUWELu. Odpísali mi asi po 4 dňoch, že trubica sa odpojiť nedá, je to tak nastavené od výroby :angry . A teleso osvetlenia je následne vodotesne uzavreté. Takže sú dve možnosti, ktoré mi odporučili:
1. zásah do elektroinštalácie, tj. otvoriť osvetlenie a prerobiť črevá, ale tým pádom nie je zaručené že to naspäť poskladáš tak, aby to bolo vodotesné, a okrem toho strácaš tým pádom záručnú dobu. Ja mám toto akva 4 mesiace, takže do tohto neidem :shake .
2. kúpiť reflektor a svetlo odkloniť nie smerom do akva, ale na kryt :shake .
No a mne napadla ešte jedna možnosť - kúpiť rovnakú trubicu ako je vpredu a vymeniť - mne sa vpredu tento typ vláknitej riasy netvorí. V mojom prípade asi najlepšie riešenie, keďže mne na nejakom bujnom raste rastlín vlastne nezáleží. Ja nie som zeleninár, ale cichlidár :rock .

Má ešte niekto nejaký dobrý nápad? :wait
Obrázok užívateľa
perchess

Poslaťod perchess » Sob 05. Mar 2011 10:39:54

Nikto nič nové v tejto veci nemá?
Ja som chcel možnosť odpojenia trubice konzultovať s elektrikárom, pýtal odo mňa schému zapojenia, podľa schémy vie povedať možnosti bez toho, aby osvetlenie otvoril. Problém je, že ja som všetky papierové návody vyhodil :head a na priložených CD je všetko.... okrem schémy zapojenia :head . Prešiel som viaceré jazykové mutácie - všade je to isté :angry .

Takže moja prosba - ak niekto máte schému zapojenia osvetlenia ktorá bola priložená v balení na osvetlenie JUWEL Multilux T5 High Lite 2x54W, zaveste ju sem, alebo pošlite ss, aby sme sa v tejto veci vedeli pohnúť ďalej :S
Obrázok užívateľa
perchess

Poslaťod vladko » Sob 05. Mar 2011 13:27:05

zdroj mate od vyroby nastaveny na vasu wataz .. tak ak odpojite jednu druha vam coskoro odide a je to zapojene seriovo :) aby zarobili lebo automaticky ak ti jedna odide ak prestane svietit samozrejme stacila by aj jedna ale to obchodu neprospieva :) maju to dobre vymyslene :cash
odporucanie je asi take zakryt tu neonku tak aby nedopadalo svetlo do aq ..
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod perchess » Sob 05. Mar 2011 19:15:11

Vyššie som spomínal, že som písal priamo do výroby JUWEL. A na základe toho čo mi odpísali som sa radil s elektrikárom. Pre neho potrebujem tú schému zapojenia, aby sa na to pozrel "odborným okom" a povedal, čo sa v tej veci dá robiť, aké sú možnosti a aké riziká. A na základe tých informácií sa rozhodnem ako ďalej.
Obrázok užívateľa
perchess

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 21 hostia