Podľa mňa je to následok silného osvetlenia, ako som už písal. Mám v akvárku "čiernu" vodu, takže ku dnu sa toho svetla veľa nedostane. V hornej tretine, kde je najviac svetla, riasa rastie ako divá, každé 2 týždne namotávam na špajlu. A ako píšeš, najviac ma hnevá, že rastie aj na vrcholoch úplne nových listov rastlín, nie na odumierajúcich. Takže moje všetky 2 echinodory dostavaju riadne zabrať, aby stíhali púšťať nové listy
Inak písal som priamo výrobcovi do JUWELu. Odpísali mi asi po 4 dňoch, že trubica sa odpojiť nedá, je to tak nastavené od výroby
. A teleso osvetlenia je následne vodotesne uzavreté. Takže sú dve možnosti, ktoré mi odporučili:
1. zásah do elektroinštalácie, tj. otvoriť
osvetlenie a prerobiť črevá, ale tým pádom nie je zaručené že to naspäť poskladáš tak, aby to bolo vodotesné, a okrem toho strácaš tým pádom záručnú dobu. Ja mám toto akva 4 mesiace, takže do tohto neidem
.
2. kúpiť reflektor a svetlo odkloniť nie smerom do akva, ale na kryt
.
No a mne napadla ešte jedna možnosť - kúpiť rovnakú trubicu ako je vpredu a vymeniť - mne sa vpredu tento typ vláknitej riasy netvorí. V mojom prípade asi najlepšie riešenie, keďže mne na nejakom bujnom raste rastlín vlastne nezáleží. Ja nie som zeleninár, ale cichlidár
.
Má ešte niekto nejaký dobrý nápad?