peter10 píše:ahojte stojan som sa rozhodol že dam pozvarat vydel som tu jednu fotku na ktorej je spraveny stojan pod večie a ma ho na plavajucej. Dalšiu dileme mam s filtra moje akva ma roz d š v :160/60/70 čiže 670litrov ale ked odratam hrubku skla a ešte od vrchu 5cm aby som napustil vodu pod lištu tak mi vychadza ze tam vojde 580 litrov a ešte ked odratam pozadie štrk a kamene tak tam bude max.480litrov otazka znie ci by v tomto pripade postačoval filter
eheim profesional3 2075 s vykonom čerpadla 1250l/h pre akvaria do 600litrov
Tu si musis uvedomit par veci :
- vyrobca ti uda skorej hornu hranicu ako tu rozumnu
- prietok je realne vzdy o nieco nizsi ako je udavany od vyrobcu, cim viac zaneseny filter tym mensi prietok
- zalezi od filtracnych medii
- zalezi od poctu ryb a ako zodpovedne sa postavis k udrzbe
- vseobecne sa zvykne pocitat s brutto objemom a nie s cistym objemom vody
Cize, ak vyrobca pise ze ten filter ma 1250 litrov prietok, tak realne to bude skorej niekde okolo 1000 - tym padom ak sa odporuca cca 2-3 krat prefiltrovat vodu za hodinu, tak ti to staci tak na 350-500 litrove akvarium. ALE, zalezi cim tym filter naplnis, su rozne molitany, vaty, hubky na riad alebo potom moderne media ktore by mali mat vacsiu plochu pre bakterie. Dalej zalezi ci budes mat dalsiu cerpaciu hlavicu na zlepsenie prudenia, pripadne pridavne vzduchovanie.
Ak zvolis dobre media, tak ti podla mna ten filter stacit bude, ak budes pravidelne menit vodu.
Ja som to spravil trosku inak, mam akva 600 litrov hruby objem, cize o nejakych 70litrov menej ako ty. Namiesto jendoho filtra som si dal dva mensie, jednak som potreboval mensie rozmery a pacilo sa mi ze v pripade poruchy jednoho bude tahat druhy. Mam 2ks JBL e900 - 900litrov za hodinu, objem filtra 6.1 litra (ten eheim co si si vybral ma 9.2). Cize dokopy mam nieco vyse 12 litrov na media. Plus k tomu mi bezi jedna cerpacia hlavica s kuskom molitanu, hlavne koli prudeniu a vzduchovaniu.
Vydody mojeho riesenia podla mna su -
- padne jeden filter tak druhy to nejaku dobu potiahne
- vacsi objem na media
- tie 2 JBL stali asi tolko ako ten jeden eheim
- lepsie odsavanie bordelu pretoze mam 2 nasavania, kazde v opacnom konci akvaria, dva vypusty nasmerovane tak aby voda rotovala, plus ta hlavica k tomu - lepsie sa posuvaju usadeniny k nasavaniu filtra
Ako napln som zvolil asi na 30% molitan, trochu filtracnej vaty na zachytenie drobnych necistot a zvysok je keramika nieco na styl siporaxu, porovite valceky - drahe to je jak slak a kopa ludi na to frfle ALE ja menim asi 30-40% vody raz za 3 tyzdne alebo len raz za mesiac ked sa mi nechce, inak len stierkou zotrem celne sklo, cize ja som spokojny.
Ak si pripraveny menit cast vody kazdy tyzden a budes odkalovat, neprekrmovat a podobne ... tak ten eheim2075 so standardnymi mediami bude luxusna filtracia, ak to chces trosku zanedbavat tak to bude treba potunit