vytuzene 670 litrové akva

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: vytuzene 670 litrové akva

Poslaťod stiff » Pia 18. Feb 2011 12:56:17

Matej píše:Hm, neviem ake cakal by som ze ten podstavec sa trosku vtlaci do plavacky a tym padom ju opticky trocha znici tak ci tak, stiff co ty na to, vidis tam take cosi?

Ja som s tým akva odvtedy nehýbal, čiže neviem povedať aké zmeny sa tam pod tými nohami udiali... Môžem len špekulovať. Podľa mňa sa tam nič vážne nemôže stať, max sa tá pena pod plavačkou zlisuje na 0,5mm a to môže spôsobiť "odtlačky" od nôh stojanu. Akési plytké prehlbeniny, ktoré samozrejme pod určitým uhlom bude vidieť. Neviem aká hrubá plavačka sa dáva teraz, ale ja tam mám ešte poľskú podlahu (laminát), hrubú cca 6mm. Myslím, že aj tá sa trochu pod vplyvom tej váhy trochu stlačí...

Medzi nohami a podlahou nemám nič, jedna noha je pre nerovnosť vypodložená takou tou umelou doštičkou, aká sa používa pri montáži plast. okien. Stojan je samozrejme zbytočne masívny, ale ja som si to robil sám a chcel som aby ho bolo vidieť a aby to aj nejako vyzeralo, tak preto je tam aký hrubý profil. Ďalšia vec je, že som chcel len 4 nohy, nie 6, takže v strede to nie je nijako podložené, proste klasický "stôl" s trnožou. Jeho výhoda oproti murovanému je jednoznačne ľahšia manipulácia a určite aj nižšia váha. Keby som potreboval, jenoducho si to celé za 10min presuniem o meter ďalej..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod Byk1984 » Pia 18. Feb 2011 13:34:27

stiff v tom mas pravdu,je to lepsie ohladom toho,ze ej s nim dobra manipulacia.Pri murovanom by si to musel rozbijat a na novo murovat.Je to asi ejdina nevyhoda.Ono ide o to,ci tam to akvarium bude na dlhsie,alebo sa sa casom odtrani,ked to majitela prestane bavit.Potom ten mur uz bude len zavadzat.Kovovy,vyhodis,respektive predas :-)
Ale pri murovanom,by som tu plavajucu urcite ja vyrezaval
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Matej » Pia 18. Feb 2011 16:22:18

kofola píše:Ono je trosku rozdiel murovany stojan, ktory bude este nejaky ten piatok pracovat a "sadat" si - a naproti tomu zelezny zvarany stojan, ktory je zaviazany sam do seba a hybe sa ako celok. Verim ze pri zeleznom stojane nemoze dojst k prehnutiu dna akvaria, tak ako to hrozi pri murovanom. Samozrejme vzhladom na "nestabilnu" podlahu.

No toto je presne to na co ma upozornovali, sadne si jedna strana inak ako druha a v strede to pukne :)

Ten kovovy bude asi lepsie riesenie ak to neni natrvalo, a mozno ked to nebudu len 4 nohy ale normalne obdlznik po celej ploche, tak to ani nepretlaci tu plavacku. Este jedna vec, mas drevenu plavacku alebo laminat? Laminat je tvrdsi ako drevo. A mas podtym rovnu betonovu podlahu?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod paloi » Pia 18. Feb 2011 18:05:26

Ak chceš položiť kovový stojan na plávajúcu podlahu, tak to môžeš rovno urobiť murované z pórobetónu, pretože váha sa rozloží na väčšiu plochu. Ja teda nemám plávajúcu podlahu, ale koberec. A podstavce som muroval.

Tu je môj postup:
Normálne som klébrom zlepil 4 tvarovky 300 x 150 x 600 a vyrovnal som škáry. Keď to zatuhlo, zobral som lepidlo na tapety, oblepil som to novinami (prvá vrstva), potom bielym baliacim papierom (druhá vrstva) a nakoniec som dal samolepiacu tapetu (je pomerne veľký výber vzorov). Takto som vyrobil aj ďalšiu nohu... na to som položil asi 4cm hrubú stolovú dosku. A drží :-)

Každá noha je samostatná a v prípade potreby ju môžem presunúť. Alebo vyhodiť. Alebo ju použijem pri stavbe domu :lol:

Plánujem časom vymeniť koberec pod akvárkom za laminátku. Pýtal som sa(lebo som mal obavy) chlapíka, ktorý sa zaoberá plávajúcimi podlahami už asi 15 rokov, či sa to nezvlní. Povedal mi, že na laminátku nie je problém dať 300 kg klavír, ktorý tlačí len na 4 malé kolieska a laminátka sa nezvlní. Ale chce to dodržať veľmi dôležitú podmienku: podkladová vrstva musí byť perfektne vyrovnaná! Zatiaľ teda neviem potvrdiť z vlastnej skúsenosti, ale možno o pol roka už aj ja budem múdry, pretože laminátka je už odsúhlasená. Len čakáme na vhodný čas na výmenu.
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod peter10 » Pia 18. Feb 2011 18:30:54

Nie plavajuca je podlozena tenkymi 0,5mm doskami cosi ako styrodur ale myslel som ze ten stojan by stal na doske s drevotriesky takej velkosti ako by bola pod akvariom tym by sa rozlozil tlak. Na listach nie je plavajuca ale dlaškovica
peter10

Been thanked: 0 time

Poslaťod peter10 » Pia 18. Feb 2011 18:47:46

este som zabudol plavajuáca podlaha je laminatova a ci je podlaha rovna to je tažko povedat nie je to nova chalupa tak počitam s tym že menšia nerovnost tam bude
peter10

Poslaťod peter10 » Sob 19. Feb 2011 0:14:48

ahojte stojan som sa rozhodol že dam pozvarat vydel som tu jednu fotku na ktorej je spraveny stojan pod večie a ma ho na plavajucej. Dalšiu dileme mam s filtra moje akva ma roz d š v :160/60/70 čiže 670litrov ale ked odratam hrubku skla a ešte od vrchu 5cm aby som napustil vodu pod lištu tak mi vychadza ze tam vojde 580 litrov a ešte ked odratam pozadie štrk a kamene tak tam bude max.480litrov otazka znie ci by v tomto pripade postačoval filter eheim profesional3 2075 s vykonom čerpadla 1250l/h pre akvaria do 600litrov
peter10

Poslaťod Matej » Sob 19. Feb 2011 1:36:51

peter10 píše:ahojte stojan som sa rozhodol že dam pozvarat vydel som tu jednu fotku na ktorej je spraveny stojan pod večie a ma ho na plavajucej. Dalšiu dileme mam s filtra moje akva ma roz d š v :160/60/70 čiže 670litrov ale ked odratam hrubku skla a ešte od vrchu 5cm aby som napustil vodu pod lištu tak mi vychadza ze tam vojde 580 litrov a ešte ked odratam pozadie štrk a kamene tak tam bude max.480litrov otazka znie ci by v tomto pripade postačoval filter eheim profesional3 2075 s vykonom čerpadla 1250l/h pre akvaria do 600litrov

Tu si musis uvedomit par veci :

- vyrobca ti uda skorej hornu hranicu ako tu rozumnu
- prietok je realne vzdy o nieco nizsi ako je udavany od vyrobcu, cim viac zaneseny filter tym mensi prietok
- zalezi od filtracnych medii
- zalezi od poctu ryb a ako zodpovedne sa postavis k udrzbe
- vseobecne sa zvykne pocitat s brutto objemom a nie s cistym objemom vody

Cize, ak vyrobca pise ze ten filter ma 1250 litrov prietok, tak realne to bude skorej niekde okolo 1000 - tym padom ak sa odporuca cca 2-3 krat prefiltrovat vodu za hodinu, tak ti to staci tak na 350-500 litrove akvarium. ALE, zalezi cim tym filter naplnis, su rozne molitany, vaty, hubky na riad alebo potom moderne media ktore by mali mat vacsiu plochu pre bakterie. Dalej zalezi ci budes mat dalsiu cerpaciu hlavicu na zlepsenie prudenia, pripadne pridavne vzduchovanie.

Ak zvolis dobre media, tak ti podla mna ten filter stacit bude, ak budes pravidelne menit vodu.

Ja som to spravil trosku inak, mam akva 600 litrov hruby objem, cize o nejakych 70litrov menej ako ty. Namiesto jendoho filtra som si dal dva mensie, jednak som potreboval mensie rozmery a pacilo sa mi ze v pripade poruchy jednoho bude tahat druhy. Mam 2ks JBL e900 - 900litrov za hodinu, objem filtra 6.1 litra (ten eheim co si si vybral ma 9.2). Cize dokopy mam nieco vyse 12 litrov na media. Plus k tomu mi bezi jedna cerpacia hlavica s kuskom molitanu, hlavne koli prudeniu a vzduchovaniu.

Vydody mojeho riesenia podla mna su -
- padne jeden filter tak druhy to nejaku dobu potiahne
- vacsi objem na media
- tie 2 JBL stali asi tolko ako ten jeden eheim
- lepsie odsavanie bordelu pretoze mam 2 nasavania, kazde v opacnom konci akvaria, dva vypusty nasmerovane tak aby voda rotovala, plus ta hlavica k tomu - lepsie sa posuvaju usadeniny k nasavaniu filtra

Ako napln som zvolil asi na 30% molitan, trochu filtracnej vaty na zachytenie drobnych necistot a zvysok je keramika nieco na styl siporaxu, porovite valceky - drahe to je jak slak a kopa ludi na to frfle ALE ja menim asi 30-40% vody raz za 3 tyzdne alebo len raz za mesiac ked sa mi nechce, inak len stierkou zotrem celne sklo, cize ja som spokojny.

Ak si pripraveny menit cast vody kazdy tyzden a budes odkalovat, neprekrmovat a podobne ... tak ten eheim2075 so standardnymi mediami bude luxusna filtracia, ak to chces trosku zanedbavat tak to bude treba potunit :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Byk1984 » Sob 19. Feb 2011 11:32:30

Metej,sam by som to nenapisal lepsie.skvele vysvetlene
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod peter10 » Sob 19. Feb 2011 13:26:11

dik za vysvetlenie s tvojho opisu to musi pochopit aj laik ako :claps: beriem to tak ze ako si pisal ja budem moct vymienat vodu najskvor raz za dva tyzdne kvoli tomu ze jazdim za pracou minimalne na 10 dni tak sa chcem spolahnut na to aby to vydrzalo a podla teba je lepsie pouzit dva externe filtre alebo jeden.
Priklad 1: ze by som dal 2 filtre jbl 900 plus mam k dispozicii hlavice powerhead 402 alebo 802.
priklad 2:alebo dat filter fluval fx5 a popripade da este jednu hlavicu
peter10

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 9 hostia