Aké chováte cichlidy z jazera Tanganyika?

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

Aké chováte cichlidy z jazera Tanganyika?

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Aug 2009 9:04:05

Administrátor:

Ahojte cichlidári,
rád by som sa dozvedel aké chováte cichlidy z tohto jazera?

Ja momentálne chovám tieto druhy:

Cyphotilaphia frontosa, Burundi
Tropheus duboisi
Tropheus sp. red Kachese
Julidochromis transcriptus, Gombi
Lamprologus ocellatus, Gold
Altolamprologus compressiceps

Karlowatz

Tropheus sp. red Kachese sú krásne rybky. Nemohol by si tu hodiť nejaké fotky týchto cichlíd?

Administrátor

Skúsim nájst a potom vložím

Administrátor

Tak neaké foto som našiel
Obrázok

johny

Pekny trofici

Karlowatz

Áno veľmi pekný

Dano74

Zdravim cichlidari
K danej otazke asi tolko. Chovam:

Tropheus Duboisi, Ikola a Murago
Xenotilapia Papilio
Lamprologus Ocelatus Gold a Maleagris
Altolamprologus Calvus Black Pectoral
Ancistus

Potom mam este mensi mix v malom akvarku mojho syna: 3 raky, jeden skalar (posledny co prezil zo 6ks - padli za obet rakom), 4 belice chytene na jazere a este 4 ks niecoho co neviem identifikovat (zbytok susedovho akvarka, ktore sa robilo. Tak som ich adoptoval)

Tak to je asi vsetko

hobo

Mám 600 L akvarko a ikoly 30 ks + dubois maswa 15 ks. Mám ich od septembra minulého roku. Za mesiac budú mať približne rok. Možno aj oslávim

Administrátor

Ahojte chalani, mna by tiez zaujimali ako vase ryby vyzeraju napr. na xenotilaphia a tí tropheusy. Ak chcete vlozte ich do fotogalerie alebo sem do fora

romco

ja by som chcel onedlho zacat s chovom Tropheus Ikola....asi tak 40-50ks by som si predstavoval v akva 180x60x60...dufam ze coskoro to aj zacnem realizovat.......

Administrátor

Tak drzim palce nech sa ti to podari zrealizovat ! Budes mat potom doma paradu a TV mozes zahodit
[romco 2009-06-20 15:32:02]:

ja by som chcel onedlho zacat s chovom Tropheus Ikola....asi tak 40-50ks by som si predstavoval v akva 180x60x60...dufam ze coskoro to aj zacnem realizovat.......

romco

no ved to sa aj chystam spravit

Administrátor

Oki daj potom vediet. Rad sa na to pozriem

Dano74

S tymi fotkami to bude horsie. Mam len digitalny fotak a to je riadny shit na fotenie ryb. Vsetko je rozmazane. A na zrkadlovku tento rok to nevidim. Ale predsa nieco skusim.

Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok

romco

pekne ryby a tie dve akva v rohu tak to je parada...kolko su litrove?

Administrátor

To by aj mňa zaujímalo. Vyzerá to, že máš peknú "cichlid" miestnosť.

brova

Ahoj admine a pozdrav i pro všechny uživatele těchto nových a velmi zajímavých stránek.

Chovám:

Cyphotilapia gibberosa Blue Mpimbwe - Lepidiolamprologus nkambae - Neolamprologus sexfasciatus Gold - Neolamprologus cylindricus Goldhead - Altolamprologus calvus Black Pectoral - Altolamprologus compressiceps Goldhead.

kolarr1

Ahoj od roku 1998 do roku 2005 jsem choval Tropheus red cheek 40ks ted jiz mam malawi P.demasoni,P.saulozi,L.yellow,M.cyaneorhabdos.Ale mozna se zase vratim k tanganice a Trofikum...

Administrátor

Ahoj a ja ťa zdravím, ako sa darí tvojím gibberosám? už si mal od nich aj mladé?

Administrátor

Dívať sa na 40 ks Tropheusov, musel byť pekný zážitok. Ja som mal max. 30 ks po kome. Prečo ich už nechováš?

kolarr1

Ahoj Brovik se asi povaluje nekde na bahamach...Neni ho moc videt ani u nas na strankach.

kolarr1

Ahoj Admine uz je nemam ja vzdycky vydrzim u neceho tak 5let a pak potrebuji zmenu takze ted zase mozna prijde malawi uz mam ted asi taky tak 5let s trofikama jsem vydrzel 6let no ale pred tim to byla dlouha trasa mel jsem discuse asi 10let ale ty jsem delal na prodej a pak mi to zaclo lezt na mozek tak sli vsichni pryc.No to vis s trofikama byla zabava krasny to se neda ani napsat.

Administrátor

Takže sa riadiš mottom zmena je život.... hehe aspoň to nemáš v akvárku také stereotypné. Mňa kedysi nadchli piraje Serassalmus nattereri. Mal som cca 12 ks a boli to krásne kusy. Bol to radosť sa na ne pozerať. Teraz ma ale lákajú afriky...

brova

Gibberosám se daří dobře ale mladé jsem ještě neměl. Zatím jsou ještě moc mladé, mám je 1 a 1/2 roku. Dominantní samec má něco mezi 15-18 cm. Ostatní jsou menší.

brova

Bohužel nepovaluji, měl jsem tento týden moc práce a málo času. Ale polepším se.

kolarr1

Ahoj!Broviku to byla sranda ja bych se nejradeji taky nekde valel ale nejak nestiham moc prace ale nedavno jsem se vratil z Norska byl jsem si za polarnim kruhem trochu zachytat s partou kamaradu.

kolarr1

Ahoj jo jo nejak se tak ridim vzdy kdyz me to popadne tak to vyhazim predelam a udelam zase neco noveho.Pirane museli byt urcite zajimave parkrat jsem je videl na zivo.Co chces ted delat z afriky?

Administrátor

Ahoj momentálne mám založené jedno 1350 l akva ak chces mrkni sem, mám tam frontosy. potom mam este dve 260 l akva. v jednom malawi a v druhom tanganyika...

kolarr1

Ahoj jo jo krasne AQ ja uz jsem ho videl u nas mas to tam take takze nadhera jen at se dari myslel jsem ze si psal ze te laka afrika tak proto jsem se ptal co za ryby vzdyt mas afriky az az...

brova

Ahojky kolego

Tak to Norsko Ti závidím, mne vůbec nelákají jižní státy ale sever. Hned bych tam vyrazil také

kolarr1

Jj Norsko je krasne ale tech kilometru to je ocistec ja uz tam byl 3krat ale v rozmezi asi 5let vzdy se musim dlouho po te ceste vzpamatovat jezdime tam vzdy 9mistnym transitem to jde ale s kamosem to vzdy odridime sami spolu.Celkem kilometru 4850 jezdime za Hitru asi 130km nahoru.Ted bych jel zase raci smocit telo nekam do tepla ale neni moc cas.Urcite nekdy vyraz svedsko,norsko,finsko vse hezke ale bydlet bych tam nechtel.

Pito

zdravim cichlidarov. ja chovam dubaky a molira no chcel by som ešte doplnit altolmprologus compressiceps. kedže ide o mesožrave ryby neviem ako ich mam krmit. všade čitam že to každy chova spolu s trofikmi. tak ako na to?

Martin

dano74 tie dubaky mas pekne,aj papilia su super

kolarr1

Ahoj to vis ze jsme zachytali skvele celych 10dnu jsme jedli ryby na X spusobu hlavne tresky polak,tresky dorsch,tresky hlubinne a nakonec pekne ulovky mnika morskeho vsechno kolem 70-120cm foto nejake poslu ale jeste jsem se to tady nenaucil tak snad mi to pujde hezky vikend!

romco

kolarr1:cau...no to urcite sem pridaj neake foto tych ryb co ste v Norsku pochytali...to som zvedavy....

Administrátor

JJ pošli nám niečo... nahrávanie nieje zložité.... keď budeš písať nový príspevok dolu daj v prílohách VYBRAŤ SÚBOR, potom klikni na NAHRAŤ a takto zopakuješ koľko chceš vkladať obrázkov. potom už len dáš ODOSLAŤ príspevok a je to.

kolarr1

Ahoj kluci dlouho jsem tady nebyl tak to slibene foto.Takze foto nebude ted jsem zjistil ze sedim u jineho pocitace a mam to ve svem nooteboku tak snad v pondeli soooory.Jak se jinak mate???

Administrátor

Ahoj ja sa mam celkom fajn, rybky plavaju, pocasie je pekne.... viac mi nechyba. Hehe

LaciP

Ja chovam trošku čosi ine:

Lamprologus ocellatus "Gold"
Neolamprologus multifasciatus
Neolamprologus caudopunctatus
Altolamprologus calvus
Julidochromis transcryptus

Administrátor

Vitaj na portáli LaciP ! Tieto ryby čo si spomínal chováš v jednej nádrži? Ak áno aká je veľká a koľko kusov týchto rýb tam chováš?

LaciP

Aby som to cele uviedol na spravnu mieru:

- Calvusy mám zvlášť v jednom akva - v 100 l ... priznam sa ani ich nie je vidieť (len pri kŕmení) stále sú zalezené kdesi v úkrytoch

Ostatné mám v 192 - jke: no a moje tragické zloženie ;o) (mám strašnú smolu na dodávku rybyčiek)
- Neolamprologus multifasciatus 6 samčekov + 1 samička (vedľa mám v odchovničke ešte 14 malých 1-2 cm)
- Lamprologus ocellatus Gold 5 samčekov (rád by som aspoň jednu-dve samičky pridal, len potrebujem spoľahlivý výber, samček by to už prežiť nemusel)
- Neolamprologus caudopounctatus 1 samček (čakám na dodávku ešte 4 ks ale ešte stále nedorástli na predajnú veľkosť)
- Julidochromis transcriptus 4ks (aspoň tu si zatiaľ robím nádej že sa vytvorí aspoň jeden pár)
Tragédia v zložení, ale vo fungovaní akva zatiaľ bez problémov. ;o)

Administrátor

No už my je to jasnejšie... Pozeral som aj tvoju prezentáciu nádrže a je to pekné.

Belial

Čavte, tak ja som si zriadil akva niečo málo cez 80 litrov a chystám sa tam dať Lamprologus meleagris. Už je napustené a ak sa nič nepokazí, cez víkend by mali byť aj ryby. Foto dodám dodatočne...

Administrátor

Vitaj na portáli. Koľko kusov tam budeš chovať? Nezabudni im tam dať veľa ulít...

LaciP

Mám aj ja par otázok, akva akú má plochu dna a koľko ich chceš chovať. Ja mam skusenosti s Lamprologus ocellatus, ktore su veľkostne a hadam aj temperamentom najpodobnejšie. Tie potrebujú aspoň min 25 cm na jedného samčeka so samičkami a dostatok ulít. Lamprologus meleagris je pokiaľ viem ešte trošku náročnejší na plochu. Tých 80 l je čistý objem vody v akva alebo celkový hrubý objem?Aby som nezabudol, nezabudni na riadne zabehnutie akva (sú to náročnejšie rybyčky na vodu), ale to nemusím zdôrazňovať ;o)

Držím palce nech sa ti darí, a pridaj potom dáke fotograife

Belial

To LaciP: akva má dno 80x30 cm a plánujem tam tak dvoch samcov a štyri samice. Ulít tam mám tak zo desať. Už nejakú dobu tam sú dva ancíky , zopár endleriek a fúra vežoviek takže zabehnuté by malo byť dobre. Pridávam aj foto akvárka...

Obrázok

Administrátor

Akvárium vyzerá dobre. Myslel som, že to budeš mať také odchovné ale je to pekné prezentačno-odchovné akva

LaciP

Páči sa mi, vyzerá to dobre, fakt dobre...oni si to ešte "trošku" prispôsobia ale základ je fakt dobrý.

Belial

No tak dnes som chcel ísť pre ryby, ale ráno som ešte pre istotu zmeral NO2 a rozhodol som sa počkať... Stále sa to neustálilo na požadovaných 0,0mg/l a čo vydržia endlerky, to môže zabiť meleagrisy. Nebudem radšej riskovať. No a samozrejme vďaka za pochvalu.

Administrátor

Jasne ešte radšej počkaj, poprípade ak nemáš vo filtry zeolit tak pridaj aj ten. Doporučuje sa 2 kg na 1000 litrov.

Belial

Zeolit používam, len sa ešte asi dostatočne nezabehol. Nič sa nedeje, počkám ešte 1-2 týždne a uvydíme.

stiff

Na zeolite sa ti nemá čo zabehávať... Pokiaľ dáš (najlepšie do ex. filtra) dostatočné množstvo nepoužitého zeolitu (klinoptilolit), musí behom 1-2 dní stiahnúť všetky dusíkaré látky na nulu, alebo veľmi blízko k nulovej hodnote. V prípade tvojho menšieho a zabehávajúceho akva bez rýb, si myslím, že by to malo byť za 1 deň... Nech sa ti darí

Belial

Stiff tak si mal pravdu. Ja som tam zeolit mal, ale zrejme málo. Včera som ho dal do malého vnútorného filtra a dnes už mám NO2 na nule.

stiff

Ja som vždy nové akvaro zabehával tak, že som napustil čo najviac zabehnutej vody z iného akva (aj 3/4objemu) a zvyšok som dopustil z vodovodu... V takomto prípade tam môžeš dať ryby prakticky okamžite. Keď nie je poruke akvaro so zabehnutou vodou, alebo je menšie ako to, ktoré chceš napustiť, vždy si môžeš v hociktorej akvaristike kúpiť "užitočné baktérie", ktoré dokážu čerstvú vodu zabehnúť za 2-3 dni. Keby si chcel ušetriť, vylej do nového akva vodu, v ktorej si predtým vypral zabehnutý molitan, je to v podstate to isté.. Ďalšia možnosť je do čerstvozaloženého akva nahodiť filter, ktorý dlhšie fungoval v zabehnutom akva.. Zeolit sa viac oplatí v prerybnenom akva s veľkými rybami, tam kde je problém hocikedy robiť údržbu, meniť vodu atď. napr. v reštaurácii....))

Belial

Dával som tam zabehnutú vodu z druhého akva cca 20 litrov a viacej som nechcel, lebo tam je mäkká voda pre disky. Aj fintu so zabehnutým filtrom poznám, ale chcel som vyskúšať, ako dlho bude trvať kým sa to zabehne aj bez toho. No ale nevydržal som... Každopádne vďaka za rady.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Aké chováte cichlidy z jazera Tanganyika?

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Aug 2009 9:06:19

Ahoj Belial no čo už ti v akvárku plávajú nové rybky?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Belial » Pia 28. Aug 2009 19:14:09

Ahoj, tak dnes som si konečne doniesol meleagrisy od pána Foťka, ktorému chcem týmto poďakovať za ryby a aj za skvelý prístup. Bral som od neho osem rýb, pričom jednu mi k nim dal grátis a po kontrole v sáčku zistil na jednej rybe telesný defekt, tak mi pridal ešte jednu. Ryby sa majú k svetu, poobsadzovali si ulity a aby toho nebolo málo, dnes sa mi vytreli disky a po prvý krát si pekne strážia ikry. Super piatok. :D
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Aug 2009 19:38:51

Tak to gratulujem... počul som že p. Foťko má kvalitné ryby a nepredáva ich draho.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Belial » Pia 28. Aug 2009 19:44:32

Je to veľmi príjemný človek, ceny má dobré a nemám to k nemu ďaleko. Takže paráda. Ukazoval mi aj zopár raritiek v je ho chove a celkom dobre sme si pokecali...
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Aug 2009 19:56:15

Nemal on náhodou kedysi aj internetovú stránku? Ak o nej vieš tak pošli link ;) Mne sa zdá že mal, alebo ešte má, len ju nemôžem narýchlo nájsť.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Belial » Pia 28. Aug 2009 20:07:05

Sa mi zdá že nie. Máva akurát sporadicky inzeráty na akva.sk alebo na hyperinzercii. Ak má stránku a nájdeš ju, pošli mi link. Inak ide sa sťahovať do nových priestorov a zväčšovať... Tak sa nechám prekvapiť.
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Aug 2009 20:11:40

No super. Teraz má koľko litrov v chovni? Inak ak sa s ním poznáš tak mu môžeš navrhnúť, že sa môže u nás zadarmo prezentovať ak chce.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Belial » Pia 28. Aug 2009 20:18:29

Na litre som sa ho pýtal a urobil len gesto akože :roll: nemám zdania. No a až tak dobre sa s ním nepoznám- videli sme sa prvý krát. Ale ak s ním budem, určite mu to navrhnem.
Obrázok užívateľa
Belial

Poslaťod Rostratus » Sob 29. Aug 2009 10:29:29

Ok. môže prezentovať seba i svoju chovňu. Kludne mi môže napísať na email: kontakt@cichlidportal.sk
Obrázok užívateľa
Rostratus

Ďalší

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia