2100 litríkov Ameriky ... ( Stiff)

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
35
81%
2
7
16%
3
1
2%
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 43

Re: 2100 litríkov Ameriky ... ( Stiff)

Poslaťod stiff » Ned 16. Jan 2011 20:51:30

Aktuálne video nemám, ale tu je nejaké staršie. Ten sumeček sa volá Phractocephalus hemiliopterus.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YVVqjcQS3GU[/youtube]
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod vladko » Ned 16. Jan 2011 21:00:54

stiff píše:Aktuálne video nemám, ale tu je nejaké staršie. Ten sumeček sa volá Phractocephalus hemiliopterus.

nadherny kusok prirody
Naposledy upravil vladko dňa Pon 17. Jan 2011 8:34:27, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod Matej » Ned 16. Jan 2011 23:36:06

stiff píše:Aktuálne video nemám, ale tu je nejaké staršie. Ten sumeček sa volá Phractocephalus hemiliopterus.

Takze som sa nemylil je to ten "redtailed catfish", len som nechel placat, uz dlho sa mi ta ryba hrozne paci :)

Cital som ze moze dorast az nejako 130 cm mozno aj viac, nevies kolko to tak bezne moze dorast v podmienkach ake ma u teba? Ako su asi stare tie tvoje kusy? Co agresivita, na par videach co som videl vyzeral dost agresivne, hlavne ked sa mu pod fuzy dostala nejaka mala ryba - nezerie kolegov v akvariu?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod stiff » Pon 17. Jan 2011 13:46:41

Matej píše:

Takze som sa nemylil je to ten "redtailed catfish", len som nechel placat, uz dlho sa mi ta ryba hrozne paci :)

Cital som ze moze dorast az nejako 130 cm mozno aj viac, nevies kolko to tak bezne moze dorast v podmienkach ake ma u teba? Ako su asi stare tie tvoje kusy? Co agresivita, na par videach co som videl vyzeral dost agresivne, hlavne ked sa mu pod fuzy dostala nejaka mala ryba - nezerie kolegov v akvariu?

No, je to brutálny predátor, preto som ho nazval "kafiléria s.r.o." :mrgreen: Koľko dorastie v akváriu neviem, ale myslím, že vo veľkej nádrži by kľudne mohol po pár rokoch dosiahnuť 80-90cm. V takejto menšej ako mám ja dúfam, že nepôjde nad 70cm... Rastie hrozne rýchlo, ak ho človek kŕmi mäsom, alebo rybami. Ja sa mu snažím nedávať mäso, kŕmim ho granulkami ako aj ostatné ryby v nádrži, napriek tomu mi za rok vyrástol cca 25cm. Aký je starý sa môžem len dohadovať - ak mi neklamal ten chlapík, čo mi ho pred rokom ako 35cm predal, tak má zhruba 2 roky. On ho mal necelý rok a kúpil si ho ako 7-8cm. Píšem o samcovi, lebo mám ešte samicu, tá je skoro o polovicu menšia...

Čo sa týka jeho povahy - je to neskutočne silná ryba, ktorá nemá v akvárku súpera. Zožere doslova všetko čo sa mu zmestí do papule a čo dokáže dostať do žalúdka, prehltnúť. Naposledy dostal cca 15cm samca C. umbrifera, ktorého mi dobili vo vedľajšej 800vke. Ako som ho hodil do nádrže a on zacítil "potlčenú" rybu, okamžite išiel po pachu a zalovil, ako by bola ešte živá... Potom s ňou celkom zaujímavo vystrájal a krútil sa s ňou podobne ako sa krúti krokodíl so svojou obeťou. Dokáže ale zdolať celkom hravo aj väčšiu rybu, tú ale nedokáže zožrať. Zatiaľ.. Minule mi dorazil takto cca 20cm cyanoguttata. Na videu som videl ako prekusil 25cm karasa napoli, takže až dospeje, mám sa na čo tešiť...

Asi uvažuješ nad touto rybou do tej novej nádrže, ktorú plánuješ... Je to fakt veľmi impozantý sumec v každom ohľade, ale myslím, že budeš musieť potom prehodnotiť aj osádku k nemu. Na malú afriku rýchlo zabudni.. :smirk
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Rostratus » Pon 17. Jan 2011 14:18:35

Tak to máš podobnú obludu ako mám ja, akurát že tvoja pláva pri dne a moja pri hladine :x :chuckle
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Matej » Pon 17. Jan 2011 15:26:09

stiff píše:Asi uvažuješ nad touto rybou do tej novej nádrže, ktorú plánuješ... Je to fakt veľmi impozantý sumec v každom ohľade, ale myslím, že budeš musieť potom prehodnotiť aj osádku k nemu. Na malú afriku rýchlo zabudni.. :smirk

Ano mas pravdu, zvazujem osadku buducej nadrze.

Momentalne mam akosi velku dilemu a neviem co tam chovat :)

Povodny plan bola tanganyijka, lenze akosi ma to taha skusit nieco vacsie. Predsa len mam pocit ze do velkeho akvaria patria aj velke ryby. Chovat tam 10-15 cm ryby mi akosi nesedi.

Cize teraz riesim to ci vyselektujem velke druhy z tanganickych ryb a budem chovat to, alebo rovno preskocim level a pojdem na ameriku :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod paloi » Pon 17. Jan 2011 16:05:25

Matej, dobre na to ideš... preskočiť level... to je pekne napísané :claps:

Poď na ameriku, budeme dvaja takí prakticky začínajúci amerikánci. Aj akva máme približne rovnako veľké. Nejaké skúsenosti už máme a chalani (z amerického levelu) poradia. Ja teda chcem južnú (veľkú ale v rámci možností kľudnú). Pri rozhodovaní poradil práve Stiff :yes
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Matej » Pon 17. Jan 2011 16:33:11

paloi píše:Matej, dobre na to ideš... preskočiť level... to je pekne napísané :claps:

Poď na ameriku, budeme dvaja takí prakticky začínajúci amerikánci. Aj akva máme približne rovnako veľké. Nejaké skúsenosti už máme a chalani (z amerického levelu) poradia. Ja teda chcem južnú (veľkú ale v rámci možností kľudnú). Pri rozhodovaní poradil práve Stiff :yes

Ja si necham tanganyiku v tej 600ke, toto co idem robit bude druhe a ovela vacsie akvarium, prave tam rozmyslam co dat.

Ale musim si ist nazivo pozret nejake JA nadrze, ci by som to vobec chcel chovat, predsa len obrazok a video je jedna vec ale realita druha. Admin, asi ta navstivim v dohladnej dobe :)

Paloi : mas tu niekde fotku svojeho akva? Nejako nemozem nasjt :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod stiff » Pon 17. Jan 2011 19:19:04

Všetko je vecou vkusu, ale tiež som toho názoru, že do veľkého akva by mali patriť veľké ryby - to by bola škoda nevyužiť takúto príležitosť. Aj keď by možno bolo celkom zaujímavé sledovať ako sa v naozaj veľkej a zarastenej nádrži správa povedzme 20.000ks húf neonky červenej.. :nerd To je ale asi nereálne, chováme predsa cichlidy.

Už som to tu spomínal, ja som niekedy veľmi chcel Cichly a nejaké sumce (Oxydoras niger). Konkrétne sa mi hrozne páčila Cichla ocellaris. Vtedy sa to nedalo pozháňať, teraz už to nie je aktuálne, ale tie Dieselmackové videá na youtube ma ešte aj dnes vedia rozpáliť. :clap S takýmito rybami by šli možno držať aj tie anténovce, alebo napr pseudoplatystoma fasciatum - ďalší nádherný dravec.. Hlavne sa nepúšťaj do piraní, sú to škaredé ryby a hlavne tá Colossoma bidens narastie obrovských rozmerov. To sú veľké ryby z JA, ktoré sa najčastejšie kombinujú do obrích nádrží, spolu s arowanami a potamotrygon.

Dnes ma ale čím ďalej tým viac oslovujú ryby ako Satanoperca, Geos, ale hlavne Uary - oba druhy. Samozrejme favorit je fernandezyepezi. Tie ryby sú neskutočné!!! Hoplarchus, Crenicichla, Heros... atď, atď - všetko JA, ale nie veľká, takže môžeš mať vo veľkej nádrži naozaj veľa rýb, môžeš nádherne kombinovať. Samozrejme už bez spomínaných sumcov. K tomu všetkému by som pridal ešte originál ALTUMáky! Dúfam, že ma tu teraz nikto neukrižuje.. :D

Spomínané ryby sú ale väčšinou obrovskými raritami a zohnať ich u nás v dobrom stave je doslova nemožné, nehovoriac už o ich nárokoch na vodu, teplotu a celkovú náročnosť ich chovu. Na druhej strane Big tank znamená aj dobrú stabilitu vody ako aj celého ekosystému... :nerd :rock
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Matej » Pon 17. Jan 2011 23:31:47

stiff píše:Všetko je vecou vkusu, ale tiež som toho názoru, že do veľkého akva by mali patriť veľké ryby - to by bola škoda nevyužiť takúto príležitosť. Aj keď by možno bolo celkom zaujímavé sledovať ako sa v naozaj veľkej a zarastenej nádrži správa povedzme 20.000ks húf neonky červenej.. :nerd To je ale asi nereálne, chováme predsa cichlidy.

Už som to tu spomínal, ja som niekedy veľmi chcel Cichly a nejaké sumce (Oxydoras niger). Konkrétne sa mi hrozne páčila Cichla ocellaris. Vtedy sa to nedalo pozháňať, teraz už to nie je aktuálne, ale tie Dieselmackové videá na youtube ma ešte aj dnes vedia rozpáliť. :clap S takýmito rybami by šli možno držať aj tie anténovce, alebo napr pseudoplatystoma fasciatum - ďalší nádherný dravec.. Hlavne sa nepúšťaj do piraní, sú to škaredé ryby a hlavne tá Colossoma bidens narastie obrovských rozmerov. To sú veľké ryby z JA, ktoré sa najčastejšie kombinujú do obrích nádrží, spolu s arowanami a potamotrygon.

Dnes ma ale čím ďalej tým viac oslovujú ryby ako Satanoperca, Geos, ale hlavne Uary - oba druhy. Samozrejme favorit je fernandezyepezi. Tie ryby sú neskutočné!!! Hoplarchus, Crenicichla, Heros... atď, atď - všetko JA, ale nie veľká, takže môžeš mať vo veľkej nádrži naozaj veľa rýb, môžeš nádherne kombinovať. Samozrejme už bez spomínaných sumcov. K tomu všetkému by som pridal ešte originál ALTUMáky! Dúfam, že ma tu teraz nikto neukrižuje.. :D

Spomínané ryby sú ale väčšinou obrovskými raritami a zohnať ich u nás v dobrom stave je doslova nemožné, nehovoriac už o ich nárokoch na vodu, teplotu a celkovú náročnosť ich chovu. Na druhej strane Big tank znamená aj dobrú stabilitu vody ako aj celého ekosystému... :nerd :rock

Na cichly som uz pozeral, dieselmackove nadrze su namakane o tom neni pochyb :) Ale myslim ze zrovna tieto ryby chovat nechcem, neviem preco ale tie ryby na mna posobia tak ze nic ine ako ziva potrava im nebude robit dobre a ja mam trosku problem krmit zivymi rybami moc casto :)

Pirane nechcem v ziadnom pripade, tie ryby sa mi absolutne nepacia, pridu mi na pohlad strasne hlupe, len tak stoja, cumia a obcas sa pohnu, to neni nic pre mna :)

Tak isto by som nechcel ani tu vzorovu JA nadrz ktorej osadku si presne vymenoval - v kazdej velkej nadrzi v kazdej zoo je presne ta ista osadka - pirane + pseudoplatystoma fasciatum + arowana + potamotrygon alebo ine raje. Tak isto ako kazda vzorova africka nadrz musi byt plna klasickeho mbuna mixu :) Preto som si doma spravil tanganyiku a dal tam ryby ktore su v tychto vystavnych nadrziach neni az tak casto.

Tych JA ryb je strasne kvantum a nanestastie si to neni moc kde pozret, malawi a tanganyiku chova dost ludi, tuto neni problem zabehnut do chovne dvom trom ludom a clovek ma hned predstavu desiatkach druhov, pri tej amerike je to o inom.

Podstatna vec pre mna bude aj narocnost udrzby takejto nadrze. Tieto velke ryby zrejme produkuju aj vela odpadu, z cim moze suvisiet caste cistenie. Tak isto tu bude ine naroky na parametre vody, teplotu atd ... nemam zase chut stat sa "otrokom" akvaria. Tato tanganyika mi vyhovuje jednoduchostou udrzby, filtraciu som si doriesil cize staci ak raz za 2 tyzdne trosku povysavam dno a vymenim cast vody, nevidim dovod robit to castejsie. Cize ak by JA znamenalo podstatne narocnejsiu udrzbu kaslem na to hned. Mam tri deti, cize casu nikdy neni na rozdavanie :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

PredchádzajúciĎalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia