Eheim substrat Pro alebo sera siporax??

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Eheim substrat Pro alebo sera siporax??

Poslaťod stiff » Str 05. Jan 2011 15:19:08

Ahoj Byk, mne sa nemusíš ospravedlňovať.. :hand, tu išlo o pravdivosť určitej informácie, ktorá mohla výrazne ovplyvniť kopu vecí.. :nerd
Inak všetká česť, obdivujem energiu a nervy, ktoré si obetoval tomu pokusu.. Ale tá NO2 tam bola aj tak nejako dlho (hlavne ak si použil ten nitrivec), ešte by bolo treba vedieť, či boli všetky veci, ktoré si použil čisto nové (z výroby), alebo už bolo niečo pred tým použité.

Inak siporax má tú výhodu, že jeho štruktúra umožní vznik denitrifikačných zón, ktoré (veľmi zjednodušene povedané) zlikvidujú dusíkaté látky (zlúčeniny). T.j. za určitých okolností vie čistiť vodu bez konečných dusíkatých produktov. Toto ale platí len veľmi zriedka a ak áno tak na veľmi krátku dobu... Je to totiž ovplyvnené množstvom faktorov, ktoré sa v bežných akva podmienkach neustále menia a sú preto neudržateľné. Napr. prietok cez siporax, množstvo znečistenia, zanesenia, množstvo kyslíka, biologické zaťaženie vody, množstvo rýb a ich odpadu, teplota, kvalita a hodnoty vstupnej vody, frekvencia výmeny a čistenia filtra, atď, atď.

To isté platí aj pre biomolitan, ale tam to je oveľa, oveľa ťažšie dosiahnuteľné a platí to hlavne pri veľkých objemoch molitanu, ktoré sú ale vhodným spôsobom umiestnené a podelené. Musia sa oveľa dlhšie nechať zabehnúť aby to fungovalo a potom keď sa to vyčistí sa celý proces musí obnovovať...

Ak by som to zhrnul, tak molitan aj siporax majú svoje výhody aj nevýhody, záleží len na človeku čo presne mu vyhovuje.. Pre moderného akvaristu (ktorý má málo času a skúseností..) je podľa mňa vhodnejší siporax. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod brano ba » Str 05. Jan 2011 15:57:22

Tiez potrebujem doriesit napln do prepadoveho skleneneho biofiltra. Mam v nom momentalne BIOMOLITAN a trocha EHEIM BIOPURFORTE. Vsetko je OK az na NO3, tu mam vysoku hodnotu, cca 50-100mg/l, aspon podla testu. Premyslam o vlozeni ZEOLITU do filtra, snad by mi to mohlo NO3 znizit, pripadne ak by pomohlo, tak by som mohol do jednej komory dat namiesto biomolitanu SIPORAX, len neviem, ci by to moj problem riesilo. Prosim o radu skusenejsich.
DAKUJEM
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod stiff » Str 05. Jan 2011 17:30:41

brano ba píše:Tiez potrebujem doriesit napln do prepadoveho skleneneho biofiltra. Mam v nom momentalne BIOMOLITAN a trocha EHEIM BIOPURFORTE. Vsetko je OK az na NO3, tu mam vysoku hodnotu, cca 50-100mg/l, aspon podla testu. Premyslam o vlozeni ZEOLITU do filtra, snad by mi to mohlo NO3 znizit, pripadne ak by pomohlo, tak by som mohol do jednej komory dat namiesto biomolitanu SIPORAX, len neviem, ci by to moj problem riesilo. Prosim o radu skusenejsich.
DAKUJEM

Aké hodnoty má tvoj vodovod? Niekedy je zvýšený obsah NO3 vo vodovode a to môže narobiť šarapatu.. 50mg/l je ok, 100mg/l nie je ok, ale nie je to až taká obrovská tragédia, ak nemáš vyslovene citlivé ryby na dusíkaté látky.

Siporax ti problém s koncovým NO3 nevyrieši, zeolit na chvíľku áno. Ale len na chvíľku. Ak máš hodnoty vstupnej vody na bežných 20-30mg/l a v akva je aj napriek tomu 100mg/l, tak potom niečo robíš zle. Zeolit by som do filtrácie nedával, pokiaľ to nemám naozaj, ale naozaj prerybnené. V podstate ho používam iba ako poistku proti vybehnutiu NO2, ale NO3 vyriešiš IBA výmenou (častou podľa potreby) vody. Samozrejme že absorbuje ho (NO3) aj zeolit, ale ten absorbuje aj iné, často dôležité látky a tie potom môžu chýbať, tiež nie je najlacnejší, myslím ten komerčný. Existujú denitrifikačné filtre (hl. pri niektorých druhoch morskej filtrácie), ale to už je iná liga, a v bežných podmienkach je to zbytočné..

Ak to zhrniem:
O tvojom akva, rybách atď neviem nič, ale ak mám TRVALE vyššiu hranicu NO3, v prvom rade častejšie mením viac vody, menej kŕmim a snažím sa lepšie odkaliť, prípadne posilním filtráciu - takže bežné veci...

Dôvody prečo to máš zvýšené:
Veľa rýb oproti slabšej filtrácii - čo stíhalo pred polrokom, už nemusí stíhať dnes, keď ryby povyrástli, že..?
Moc kŕmiš -treba sa ovládať.. :chuckle
Meníš málo vody a dlhých intervaloch..
Kombinácia všetkých týchto faktorov.

ALE:
Ak je NO3 iba 50mg/l potom nič nerieš, toto sú bežné (ani nie zvýšené) hodnoty v nádržiach bez rastlín..
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Matej » Str 05. Jan 2011 18:21:44

Ja som tiez po poradeni sa so stiffom nasypal cely jeden filter obdobou siporaxu, a do druheho som ho trochu dal tiez, v tom prvom som nechal iba jednu vrstvu molitanu aby zachytavala mechanicke necistoty, v druhom je molitanu viacej ale ostalo mi este kilo tej naplne takze to tam asi dam tiez.

Vysledok je ten ze som konecne odstranil ten vnutorny molitan ktory to spatil a teraz sledujem co to spravi dalej. Pokial to bezalo spolu aj s tym molitanom vo vnutri, skusal som predlzovat intervaly vemeny vody a v pohode to slapalo aj mesiac bez cistenia. Cize ta porovita "somarinka" zjavne funguje :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Byk1984 » Str 05. Jan 2011 20:15:21

stiff píše:Ahoj Byk, mne sa nemusíš ospravedlňovať.. :hand, tu išlo o pravdivosť určitej informácie, ktorá mohla výrazne ovplyvniť kopu vecí.. :nerd
Inak všetká česť, obdivujem energiu a nervy, ktoré si obetoval tomu pokusu.. Ale tá NO2 tam bola aj tak nejako dlho (hlavne ak si použil ten nitrivec), ešte by bolo treba vedieť, či boli všetky veci, ktoré si použil čisto nové (z výroby), alebo už bolo niečo pred tým použité.

Inak siporax má tú výhodu, že jeho štruktúra umožní vznik denitrifikačných zón, ktoré (veľmi zjednodušene povedané) zlikvidujú dusíkaté látky (zlúčeniny). T.j. za určitých okolností vie čistiť vodu bez konečných dusíkatých produktov. Toto ale platí len veľmi zriedka a ak áno tak na veľmi krátku dobu... Je to totiž ovplyvnené množstvom faktorov, ktoré sa v bežných akva podmienkach neustále menia a sú preto neudržateľné. Napr. prietok cez siporax, množstvo znečistenia, zanesenia, množstvo kyslíka, biologické zaťaženie vody, množstvo rýb a ich odpadu, teplota, kvalita a hodnoty vstupnej vody, frekvencia výmeny a čistenia filtra, atď, atď.

To isté platí aj pre biomolitan, ale tam to je oveľa, oveľa ťažšie dosiahnuteľné a platí to hlavne pri veľkých objemoch molitanu, ktoré sú ale vhodným spôsobom umiestnené a podelené. Musia sa oveľa dlhšie nechať zabehnúť aby to fungovalo a potom keď sa to vyčistí sa celý proces musí obnovovať...

Ak by som to zhrnul, tak molitan aj siporax majú svoje výhody aj nevýhody, záleží len na človeku čo presne mu vyhovuje.. Pre moderného akvaristu (ktorý má málo času a skúseností..) je podľa mňa vhodnejší siporax. :hi

Stiff ano vsetko aj siporax aj molitan,vsetko bolo nove.Nic nikdy do styku s akvariom neprislo.rovnake cerpadla.Rovnako krmenie,to som pocital mensie granulky,ktore tie gupky zozeru.chcel som to vsetko urobit presne.Ale som rad ze sa my tento pokus podaril takto vyriesit.Este vcera som do svojich filtroch doplnil sera siporax.Bol sice novy,ale pri zabehnutom akva sa rychlo uchyti
Byk1984

Images: 2
Been thanked: 27 times

Poslaťod brano ba » Str 05. Jan 2011 21:10:50

Vstupnu vodu som este nemeral, prave sa na to chystam, len ju este nechavam trocha odstat. Moje akva ma cca 430l a mam v nom cca 45ks Malawiek, z toho je cca 20ks mladych a ostatok su max. 1rok stare ryby. Filter momentalne bezi cca 4 tyzdne, mozno potrebuje este cas na definitivny zabeh (filter zabieham sucasne so zabehnutou vodou a kamenmi v akva a s biomolitanmi zo stareho filtra + v akva mi sucasne bezi este stary interny filter). Filtraciu som prave teraz prerabal, mal som vlepeny vnutorny filter, ale uz nestihal, tak som teraz dal prepadovy skleneny filter umiestneny pod akva. Filter ma objem 70l , z toho je cca 36l filtracnych naplni filtrenu TM10,20 a 30 + ku tomu spominany cca 1l EHEIM BIOPURFORTE. Cerpadlo je EHEIM COMPACT+ 2000, ide asi na 3/4 vykonu. Ci moc krmim neviem az tak posudit, krmim raz za den tak, aby v kratkom case vsetko pozrali.

Mozno bude este nepresny test, pouzivam pasikovy eSHa AQUAQUICK test 5v1. Zafarbenie pasika je v rozmedzi medzi50 az 100, takze presnu hodnotu NO3 neviem urcit.
V akva mam ale aj relativne dost rastlin, 6 trsov Anubiasov a este 1 trs vysokej rastliny (neviem nazov)

Vodu menim raz za 14 dni cca 30 percent.
Prave som meral vstupnu vodu, vychadza mi to na cca 25mg/l
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod stiff » Str 05. Jan 2011 21:26:45

Brano ba podľa toho čo píšeš je všetko v najlepšom poriadku, treba dať trochu času tomu novému filtru.. :hmm
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod brano ba » Str 05. Jan 2011 21:29:53

Tu je link na foto s popisom merania, snad sa to da urcit. test som robil pred cca 5min.
http://cichlidportal.sk/phpBB3/gallery/image_page.php?album_id=34&image_id=1991
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod stiff » Str 05. Jan 2011 21:46:00

brano ba píše:Tu je link na foto s popisom merania, snad sa to da urcit. test som robil pred cca 5min.
http://cichlidportal.sk/phpBB3/gallery/image_page.php?album_id=34&image_id=1991

ja som kedysi používal podobný od JBL. Používal som ho len pre meranie NO2, ostatné hodnoty manezaujímali, lebo ten test bol veľmi, ale veľmi nepresný. Ak mi nameralo NO2, tak som vedel že je zle, ale bolo mi jedno akú hodnotu ukazuje. V návode sa písalo, že treba farbu odčítať po 1min od namočenia. Ak som sa na to pozrel dlhšie, farba bola intenzívnejšia, čiže hodnoty boli vyššie. Nikdy som nevedel presne určiť hodnoty, farba sa menila dosť rýchlo... proste tomu neverím...

Podľa tvojej fotky na dvojtýždňovej vode ukazuje 100mg/l, ale záleží na tom, ako dlho je ten namočený pásik na vzduchu - kľudne to môže byť aj 50mg/l - čo je úplne OK.

Ako vravím, nerob si z toho hlavu, ako sa poriadne zabehne filter, všetko bude ok.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod brano ba » Str 05. Jan 2011 22:04:20

OK Stiff, Dakujem za info. Ryby su zatial OK, bez strat a nejakych znepokojujucich naznakov, rastlinam sa dari a akva je bez rias. Takze skusim robit testy dalej a necham tomu este casu. Pripadne skusim kupit lepsi test priamo len na NO3
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia