pigeon píše:ako ja nic proti tomu nemam ale preco zobrat samicke ikry nech sa o ne stara tak ako uz bolo spomenute,ponechat samicke materinsky instinkt(starostlivost o ikry a mlade rybky),nevravim pri druhoch ktore su vzacne a rozmnozovanie je komplikovane tak ano ale v tomto pripade ide o mladu rybky tak nech skusi mlade vynosit sama,napr.v mojom pripade tiez samicka haplochromisa prve ikry zozrala no teraz ma znovu mlade a nechystam sa jej ich vytriast.ale kazdy robi ako sam uzna za vhodne ale osobne by som v tomto pripade nechal samicku donosit mlade.
je to len názor nič viac , je na každom ako sa zariadi, ani ja nevyklepávam a necham nech ich donosí sama a potom uz je to len na prírode, jedna samička mi takto pravidelne nosí kazdé tri mesiace až mi je to divné ... blbe je ale to ze sa pári zo samcom iného druhu aj keď sú to oba Pseudotropheusi no čo už mám v AQ krížence .... mne to ale nevadí
no iná zase už aj keď je dospelá tak svoje prve ikry asi požrala .... a od vtedy ništ ....
nevyklepávam preto lebo na to nemam srdce, raz som to skušal no kym som ju chytil tak som myslel že ju uštvem alebo ich rovno požerie (to už mala male rybky a nie ikry), potom keď som ju dal do vedra s vodou som myslel že sa tam zblázni ... no a keď som ju chytil rukou nemal som to srdce jej nejak vedome ale nevedomky ubližiť keď že som to nikdy nerobil .... tak som ju pustil nazad a mlade ktore mala vypustila nakoniec sama, prežili len dve ale tie už ostali ....