Vyroba externeho filtra zo stareho akva

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Vyroba externeho filtra zo stareho akva

Poslaťod camile » Sob 20. Nov 2010 16:14:09

dobry den chcel by som sa opytať ci by mi niekto nevedel vyrobiť externy filter zo stareho akvaria ?t.č 0908365806 dakujem
camile

Images: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Vyroba externeho filtra zo stareho akva

Poslaťod Stero » Sob 20. Nov 2010 17:29:56

No úprimne aj menej šikovný a zručný človek si to dokáže spraviť - nepotrebuješ nato pomoc nikoho iného. Stačí zobrať do ruky meter a zmerať šírku aq od skla po sklo potom si navrhnúť ako má fungovať filter. Koľko prepážok potrebuješ toľko si ich daj nakrájať u sklenára presne podľa tvojich rozmerov.Lep jednu komoru po druhej. Ak ma komora otvor hore tak zlep silikónom prepážku aj dole ak má byť otvor dole tak si nakrájaj polystyrén presne tak ako má byť veľký otvor a potom polož sklo na polystyrén a následne ho zlep. Postupuj jednu po druhej a vymedzuj ich (aby boli rovno) rovnakými dlhými kusmi polystyrénu v každom rohu. Celkovo ti to nezaberie viac ako 3 dni. 1 deň nakres, vypočítaj, zmeraj. 2deň navštív sklenára, kúp polystyrén a silikón a začni lepiť. 3 deň dokonči a nechaj schnúť a voala filter je na svete. Možnože jednoducho nemáš čas ale ak sa do toho pustíš sám bude ťa to stáť napokon menej peňazí a aj času. Nehovoriac že budeš rád ak si to spravíš sám. (Myslím filter :head )
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Rostratus » Sob 20. Nov 2010 19:28:26

Tak ako ti Stero poradil určite to zvládneš sám. Síce sa horšie vliepajú prepážky do hotového akvária, ale ak ti nezáleží na kráse ale hlavne na funkčnosti tak to zlepíš aj sám. Tak ako ti Stero písal daj si narezať niekoľko prepážok. Ak niečo nebudeš vedieť napíš sem a my ti poradíme. Skús napísať aké má rozmery tvoje akvárium a skúsime ti poradiť. Viď foto:

Obrázok
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod camile » Ned 21. Nov 2010 12:47:16

ok dakujem za nejake tie rady ohladom prepažok ,ale hcem sa spytať na privod vody z akvaria do filtra riešiť do samospadom alebo kupiť take čerpadlo ktore ma 2 vyvody alebo ako na vytlak vody z filtra sa použije čerpadlo ak tomu dobre rorzumiem v tej krajnej najmenšej komore ale ako bude isť do filtra ?
camile

Poslaťod Rostratus » Ned 21. Nov 2010 13:07:17

Sú dva spôsoby ako to urobiť. Prvý podľa mňa jednoduchší je dať staré akvárium - externý filter zarovno akvária buď za akvárium alebo zboku akvária. Stačí ak budú hladiny v obidvoch akváriach vo vodorovnej rovine - potom to len prepojíš PVC rúrkou.

Druhý spôsob je dať externý filter pod akvárium. Tam si musíš dať pozor, aby ti pri vypnutí elektriky nepretiekol externý filter. Musíš to správne nadimenzovať.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod camile » Ned 21. Nov 2010 13:22:32

no presne toto ma zaujima filter bude z 50 l akvaria položeny na zei vedla stolika vlstne v zadu aby ho nebolo viieť stloik ma vysku 85 cm + vyška akvaria 50 cm takže od hladiny do filtra bude takych 120 cm si myslim počul som aj nejakych ventiloch zo spatnou klapkou čo ty nato ?dalo by sa to aj nejako takymto sposobom riešiť ten vypust vody z akvy do filtra?
camile

Poslaťod Peter304 » Ned 21. Nov 2010 14:57:09

pokial s tým nemaš žiadne skusenosti tak by som to neriskoval išiel by som radšej do kanistrovych filtrov alebo si to dat komplet spravit niekomu kto tomu rozumie
ale kukni sem
Kód: Vybrať všetko
http://www.volny.cz/lis/Akvarium/prepad/prepad.html
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod Stero » Ned 21. Nov 2010 15:06:36

Tak fajn
činnosť externé filtra.
Celi systém je založený na premyslenom princípe a na fyzikálnych konštantách. Prví problém je návrh a realizácia filtra s ním je spojené presné vypočítanie objemu vody pri poklese hladiny o každý cm z vodného stĺpca. ďalej presne rozvrhnutie filtračných komôr na presne určený druh filtračného materiálu. Na záver umiestnenie a spojazdnenie
1) Prívod vody do filtra
Najčastejšie sa používa spôsob navŕtania aq na dne. Problém je v tom že s hotovím aq je to ťažké a vo väčšine prípadov vlastne ani nemožné. Ale vezmem situáciu že aq sa len lepí v tedy je nutné dať vyvŕtať na kraj akva otvor o priemere prepadového potrubia.

Obrázok

Samozrejmosťou je mať takýto otvor aj v nosnej doske, tak aby potrubie viedlo z aq cez dosku dolu do filtra. Ak by bolo potrubie namontované len na spodnej časti aq a viedlo by do filtra je skoro na 100% isté že by celí obsah aq vytiekol von. Preto sa potrubie predlžuje až do výšky vodnej hladiny v aq. Samotné potrubie musí byť na micro milimeter presne v otvore na skle a zároveň utesnené tak aby voda nepresakovala medzi sklom a potrubím.

Obrázok

Tu je nutné presne vypočítať koľko vody sa rovná každému centimetru vody vo vašom aq. Ak je aq 200x50x50 cm tak cm vodnej hladiny je 200x50x1 = 10L vody. Ak budem robyť filter kde chcem mať 50l filtračnej hmoty (10%) objemu aq tak potrebujem na filter akvárium o objeme 50L + Posledná komora na čerpadlo + veľkosť otvora prepadového potrubia v litroch na každý cm ( teda ak bude prepad v potrubý od hladiny a teda samotného vrchu potrubia mať veľkosť 3cm a cm vody pri spomínanom aq bolo 10l tak 3 cm vody je 30L) a tak na filter potrebujem 50+10l(na čerpadlo)+30L prepad = 90L " pre istotu by som dal + 30% z objemu približne". časť kde sa vypočítava množstvo vody na cm prepadu je dôležito a to z dôvodu aby v prípade vypadnutí el energie keď čerpadlo nebude tlačiť vodu do aq nám vytekajúca voda cez prepad skončila vo filtri a nie na zemi.

Ak je filter navrhnutý je treba ho skonštruovať podľa vlastných predstáv o činnosti. Najčastejšie sa používa system prepadu cez komory (ako v lodeniciach). Voda má tu vlastnosť že v spojených nádobách sa snaží mať vyrovnanú vodnú hladinu. Je viacero spôsobov ja teraz uvediem tu najjednoduchšiu a to klasické komory predelené jedným sklom raz zhora raz z dola. (komori s dvoma sklami sú na obrázku hore)

Komora č1: slúži na zachytávanie vody z prepadu
Komora č2-6 ( počet zavisí na konkrétnom návrhu- počte a druhoch filtračných hmôt) sú komory pre filtračné hmoty
Komora č7 komora pre čerpadlo a pre inú aq techniku - ohrev napr.

Obrázok

Ak je takýto filter dobre navrhnutý tak v prípade výpadku ele. prúdu voda ktorá vytečie cez prepad bude zachytená vo filtri v častiach nazvaných ako rezerva filtra. Je vhodné aby pri veľkom množstve komôr a pri veľkých filtroch bola voda okysličovaná aj medzi filtračnými vložkami a to z dôvodu dostatočného prevzdušnenia vody pre nitrifikačné baktérie.

Samotná činnosť filtra je potom jednoduchá.
1) voda vyteká cez vrchnú časť prepadu, cez prepadové potrubie do filtra
2) Voda sa snaží vo spojených nádobách mať vyrovnanú hladinu a tak spôsobuje prúdenie ktoré zabezpečuje prenikanie vody cez filtračné komory v ktorých je filtračná hmota.
3) Voda v poslednej komore je ohriatá na požadovanú teplotu ohrievačom a tlačená späť do aq za pomoci aq čerpadla. Pri otvorených kamnistrových filtroch s dostatočnou filtračnou hmotou, nieje nutné aby voda z aq prešla cez filter niekoľko krát za hodinu. Takéto filtre sa nezívajú aj pomaly tečúce.

Obrázok

To je asi všetko (sorry za kresby - nechcelo sa mi kresliť)
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 9 hostia