Eheim substrat Pro alebo sera siporax??

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Eheim substrat Pro alebo sera siporax??

Poslaťod Matej » Pon 25. Okt 2010 21:34:37

Mam taku dilemu, uz som mal vyplnenu objednavku na filter a siporax, ale tesne pred odoslanim som si pohladal vacsie balenia toho eheim substrat pro.

Vysledok je asi taky, ze sera siporax som nasiel najlacnejsie po 12 eur za liter pripadne 10litrove balenie za 132 eur, co je este horsie.

Ten eheim som vobec povodne nehladal pretoze 1 liter stoji cca 16eur ale nasiel som 5 aj 10 litrove balenie a to uz stoji len 100 eur cize je to este lacnejsie ako siporex.

Mate niekto skusenosti s tym eheim substrat pro? Na pohlad mi to pripada lahsie upchatelne ako ten siporax, to su stale vlaceky kde sa ten stred urcite nezapcha, kdezto ten eheim je ako gulicka ktora ma pory.

Co by ste odporucali?

Este doplinim : akurat som nasiel aj 10litrove balenie siporaxu asi za 118 eur, ale ten eheim je stale lacnejsi pri takomto mnozstve.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Poslaťod dkollar » Uto 26. Okt 2010 10:00:08

ak budes pravidelne cistit vrstvu mechanickej filtracie (a menit vodu), tak sa ti to nema preco upchat, nech uz tam budes mat cokolvek.

valceky su aj toto napriklad:

Obrázok

a stoji to 2L balenie Eheim MECHpro 13.90€.

Kód: Vybrať všetko
http://www.pricemania.sk/katalog/filtra-a-cerpadla-filtracne-media-akvaristika/eheim-mechpro-2lit-bal-1185573/

alebo Eheim Ehfimech - 5L za 33€:

Kód: Vybrať všetko
http://www.pricemania.sk/katalog/filtra-a-cerpadla-filtracne-media-akvaristika/eheim-ehfimech-5l-1185565/
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod Peter304 » Uto 26. Okt 2010 18:38:42

jediny rozdiel - Eheim Substrat Pro biologické medium dost zaleží na predfiltri . siporax použitelny ako biomechanicka filtracia toť vsio
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod Matej » Uto 26. Okt 2010 19:23:23

Peter304 píše:jediny rozdiel - Eheim Substrat Pro biologické medium dost zaleží na predfiltri . siporax použitelny ako biomechanicka filtracia toť vsio

No ja neviem ale ten siporax je v podstate valcek s velkou dierou uprostred, ako by toto mohlo fungovat ako mechanicka filtracia?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod dkollar » Uto 26. Okt 2010 19:34:26

Matej píše:No ja neviem ale ten siporax je v podstate valcek s velkou dierou uprostred, ako by toto mohlo fungovat ako mechanicka filtracia?

vec je taka ze cim viac to budes studovat a riesit vsetky mozne moznosti, tym v tom budes mat vecsi hokej. nic take ako najlepsi substrat na svete neexistuje. tak ako u vsetkeho, aj filtracne medium ti kazdy odporuci podla vlastnych subjektivnych skusenosti a preferencii.

stiff je chovatel dostatocne skuseny (dostanem zlavu? :rofl ) na to, aby ti neradil ftakoviny tak by som ho na tvojom mieste pocuvol a siel do siporaxu.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod Matej » Uto 26. Okt 2010 20:19:46

dkollar píše:
Matej píše:No ja neviem ale ten siporax je v podstate valcek s velkou dierou uprostred, ako by toto mohlo fungovat ako mechanicka filtracia?

vec je taka ze cim viac to budes studovat a riesit vsetky mozne moznosti, tym v tom budes mat vecsi hokej. nic take ako najlepsi substrat na svete neexistuje. tak ako u vsetkeho, aj filtracne medium ti kazdy odporuci podla vlastnych subjektivnych skusenosti a preferencii.

stiff je chovatel dostatocne skuseny (dostanem zlavu? :rofl ) na to, aby ti neradil ftakoviny tak by som ho na tvojom mieste pocuvol a siel do siporaxu.

Ja som sa na zaklade stiffovej rady aj rozhodol ze idem dorobit ten filter a pouzijem nejake taketo medium, len stiff sa k eheim substrat pro nevyjadril, viacmenej komentoval len siporax ani to nikto dalsi nejako neporovnaval, vyzeral drahsie tak sa cela debata odvijala okolo siporaxu. Aby som bol uprimny, cakal som prave nejaku reakciu od stiffa, asi mu napisem sukromnu spravu :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Peter304 » Uto 26. Okt 2010 21:13:35

odpoved si dostal su to kvalitne media pri eheim musíš mat kvalitnu predfiltraciu aby sa nezanašal siporax znesie aj mechanicke zanesenie pri zachovani biologickej funkcie osobne som ešte ale nevidel fiter (myslím prepadovy nie kanister) ktory by bol plneny PRO
Obrázok užívateľa
Peter304

Images: 9
Has thanked: 1 time
Been thanked: 10 times

Poslaťod stiff » Uto 26. Okt 2010 21:54:38

Peter304 píše:odpoved si dostal su to kvalitne media pri eheim musíš mat kvalitnu predfiltraciu aby sa nezanašal siporax znesie aj mechanicke zanesenie pri zachovani biologickej funkcie osobne som ešte ale nevidel fiter (myslím prepadovy nie kanister) ktory by bol plneny PRO

Podľa mňa máš absolútnu pravdu.. :yes a vystihol si to.

Matej:
ja ti v tomto neporadím (ako som ti písal aj SS).. Ja nemám nič od eheimu, ani som nikdy nemal. Neviem prečo. Podľa mňa je to brutálne našľapaný marketing, ktorý eheimu prináša neskutočné zisky. Všeobecne platí, že všetko nové a perfektne spropagované robí biznis. Ak superfirma dlhšiu dobu nepríde s niečím novým, zaujímavým, pekným, "najlepším na trhu".., jej prestíž bude stagnovať a firma stráca zisky, meno, zvuk... Takto to beriem ja, preto od nich nič nemám. Za tú cenu si väčšinou človek kúpi dva iné výrobky inej značky.
V našich "normálnych akvaristických" podmienkach je doslova jedno, že akú značku použiješ, treba pozerať na skúsenosti druhých a na cenu. No a samozrejme si treba zachovať zdravý rozum a nepreplácať somariny. Ja používam siporax, som spokojný, poznám celkom dosť ľudí, ktorí sú na tom podobne ako ja, čiže iné "perfektné veci" neriešim... Netuším, že či sa siporax zanáša, ja som to neskúmal, ani nikoho nepoznám, kto by to skúmal, ale filtruje spoľahlivo.
Ďalšia vec je, že ak sa človek nestará o akvárium, alebo vkuse prekrmuje, prerybňuje a neviem čo ešte, tak tam nepomôže žiadné filtr. médium, LEN častá výmena vody...

Treba sa popýtať v nejakej lepšej akvaristike, väčšinou berú siporax vo veľkom a potom to prebaľujú na litre. Ak tam nie sú nejakí brutálni držgroši, tak sa s nimi dohodneš na dobrej cene. Skús si pýtať jazierkový, ten je zvyčajne lacnejší..
Druhá možnosť je osloviť nejakú väčšiu chovňu/farmu v tvojom okolí. Tí to vo veľkom berú do filtrov, možno niečo pustia len tak za nákup..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Matej » Uto 26. Okt 2010 22:12:54

stiff píše:
Peter304 píše:odpoved si dostal su to kvalitne media pri eheim musíš mat kvalitnu predfiltraciu aby sa nezanašal siporax znesie aj mechanicke zanesenie pri zachovani biologickej funkcie osobne som ešte ale nevidel fiter (myslím prepadovy nie kanister) ktory by bol plneny PRO

Podľa mňa máš absolútnu pravdu.. :yes a vystihol si to.

Matej:
ja ti v tomto neporadím (ako som ti písal aj SS).. Ja nemám nič od eheimu, ani som nikdy nemal. Neviem prečo. Podľa mňa je to brutálne našľapaný marketing, ktorý eheimu prináša neskutočné zisky. Všeobecne platí, že všetko nové a perfektne spropagované robí biznis. Ak superfirma dlhšiu dobu nepríde s niečím novým, zaujímavým, pekným, "najlepším na trhu".., jej prestíž bude stagnovať a firma stráca zisky, meno, zvuk... Takto to beriem ja, preto od nich nič nemám. Za tú cenu si väčšinou človek kúpi dva iné výrobky inej značky.
V našich "normálnych akvaristických" podmienkach je doslova jedno, že akú značku použiješ, treba pozerať na skúsenosti druhých a na cenu. No a samozrejme si treba zachovať zdravý rozum a nepreplácať somariny. Ja používam siporax, som spokojný, poznám celkom dosť ľudí, ktorí sú na tom podobne ako ja, čiže iné "perfektné veci" neriešim... Netuším, že či sa siporax zanáša, ja som to neskúmal, ani nikoho nepoznám, kto by to skúmal, ale filtruje spoľahlivo.
Ďalšia vec je, že ak sa človek nestará o akvárium, alebo vkuse prekrmuje, prerybňuje a neviem čo ešte, tak tam nepomôže žiadné filtr. médium, LEN častá výmena vody...

Treba sa popýtať v nejakej lepšej akvaristike, väčšinou berú siporax vo veľkom a potom to prebaľujú na litre. Ak tam nie sú nejakí brutálni držgroši, tak sa s nimi dohodneš na dobrej cene. Skús si pýtať jazierkový, ten je zvyčajne lacnejší..
Druhá možnosť je osloviť nejakú väčšiu chovňu/farmu v tvojom okolí. Tí to vo veľkom berú do filtrov, možno niečo pustia len tak za nákup..

No skusim zavolate nejakemu predajcovi, ked kupim aj filter aj siporax, mozno daju lepsiu cenu. Dakujem za rady, dam vediet ako som dopadol :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Byk1984 » Str 05. Jan 2011 14:04:09

Tymto prispevkom sa chcem odspravedlnit uzivatelovi Stiff
Po nasej nezhode co je lepsie som sa dal na taky pokus.Kupil som si 2x54L nadrze na pokus.Pouzil 2 rovnake po domacky vyrobene externe filtre.Jeden som naplnil cely molitanom a druhy polovica molitan,polovica sera siporax
Do akvarii som tiez pridal podla navodu Sera bio nitrivec,ale len na zaciatku,viac som uz nedaval.Do kazdej nadrze som vlozil po 2 gupky.Rovnako velke v kazdom akva(snazil som sa povyberat rovnake).Taktiez som vsetko robil preto,aby som mal vsade rovnaku teplotu vody a pri vymene som dbal nato,aby som v kazdom akva vymenil presne tolko vody co v druhom.
Vysledok po 22 dnoch bol,ze v akvariu a filtry,kde bol Sera siporax uz bolo NO2 nemeratelne a NO3 bolo menej ako 25mg
V akvariu kde vo filtry bol len molitan bolo po 22 dnoch NO2 stale skodlive a NO3 viac ako 50mg.Toto akvarium malo NO2 nemeratelne az ked som ho meral 28den zabehu.NO3 bolo viac ako 25mg
Takze Stiff prepac ze som vyskakoval,ma ten siporax predsa len nieco do seba.
Primy moje ospravedlnenie
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia