Peter304 píše:odpoved si dostal su to kvalitne media pri eheim musíš mat kvalitnu predfiltraciu aby sa nezanašal siporax znesie aj mechanicke zanesenie pri zachovani biologickej funkcie osobne som ešte ale nevidel fiter (myslím prepadovy nie kanister) ktory by bol plneny PRO
Podľa mňa máš absolútnu pravdu..
a vystihol si to.
Matej:
ja ti v tomto neporadím (ako som ti písal aj SS).. Ja nemám nič od eheimu, ani som nikdy nemal. Neviem prečo. Podľa mňa je to brutálne našľapaný marketing, ktorý eheimu prináša neskutočné zisky. Všeobecne platí, že všetko nové a perfektne spropagované robí biznis. Ak superfirma dlhšiu dobu nepríde s niečím novým, zaujímavým, pekným, "najlepším na trhu".., jej prestíž bude stagnovať a firma stráca zisky, meno, zvuk... Takto to beriem ja, preto od nich nič nemám. Za tú cenu si väčšinou človek kúpi dva iné výrobky inej značky.
V našich "normálnych akvaristických" podmienkach je doslova jedno, že akú značku použiješ, treba pozerať na skúsenosti druhých a na cenu. No a samozrejme si treba zachovať zdravý rozum a nepreplácať somariny. Ja používam siporax, som spokojný, poznám celkom dosť ľudí, ktorí sú na tom podobne ako ja, čiže iné "perfektné veci" neriešim... Netuším, že či sa siporax zanáša, ja som to neskúmal, ani nikoho nepoznám, kto by to skúmal, ale filtruje spoľahlivo.
Ďalšia vec je, že ak sa človek nestará o akvárium, alebo vkuse prekrmuje, prerybňuje a neviem čo ešte, tak tam nepomôže žiadné filtr. médium, LEN častá výmena vody...
Treba sa popýtať v nejakej lepšej akvaristike, väčšinou berú siporax vo veľkom a potom to prebaľujú na litre. Ak tam nie sú nejakí brutálni držgroši, tak sa s nimi dohodneš na dobrej cene. Skús si pýtať jazierkový, ten je zvyčajne lacnejší..
Druhá možnosť je osloviť nejakú väčšiu chovňu/farmu v tvojom okolí. Tí to vo veľkom berú do filtrov, možno niečo pustia len tak za nákup..