Eheim substrat Pro alebo sera siporax??

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Eheim substrat Pro alebo sera siporax??

Poslaťod kaho » Ned 24. Okt 2010 12:58:33

...fiha,nepocital som,ze sa tato tema takto rozprudi,vdaka vsetkym za vase skusenosti a nazory...uvidim teda,ako to este poriesim,mam tiez robeny 16l externy kanister,kde je pouzity molitan(Filtren)o objeme cca.15l,ten siporax,alebo substrat pro,chcem pouzit v druhom externom filtry,len aby som este viac zkvalitnil vodu v nadrzi... a Stero,dik za presunutie temy,omylom som ju tam kydol, ;) ...
kaho

Images: 0
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Reklama

Poslaťod Belial » Ned 24. Okt 2010 17:38:01

To ti takto dobre funguje ten siporax? Ja prave riesim ako dopracovat tu filtraciu, mam kocku molitanu vo vnutri, plus 1 mensi JBL filter plny molitanu, plus dole je trochu keramickych valcekov a stale to neni ono. Okrem toho by som sa rad zbavil tej kocky vnutri akva, takze chcem dokupit este jeden ten JBL, nemozem bohuzial nic vacise, koli vyske. Mozno keby som kupil tento jeden este a nasypal ho plny siporaxu tak by to stihalo. Akvarium ma 600L, ten JBL e900 ma objem asi 7 litrov. Myslis ze by to stihalo stiff? 1 JBL s molitanom, plus jeden s tym siporaxom? Rad by som vyhodil ten kus molitanu co mam v akva, je to skarede, len sa bojim ci to bude stihat, tie e900ky su na mensie akvaria.

Ja filtrujem svoje 230l akva (prerybnené :oops: ) JBL e700 v ktorom mám všetky tri koše naplnené siporaxom + na konci mám trochu zeolitu a filtračnú vatu na zachytenie jemných nečistôt a stíha to perfektne. A na mechanickú filtráciu mám ešte vnútorný filter od Ferplastu, lebo geophagy robia občas celkom bordel... Vnútorný filter čistím raz týždenne pri výmene vody a vonkajší cca raz ta tri mesiace. Takto mi to funguje už nejakú dobu a s NO2 nemám žiadny problém. Určite sa prikláňam na stranu siporaxu. :yes
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Matej » Ned 24. Okt 2010 19:42:38

Belial píše:Ja filtrujem svoje 230l akva (prerybnené :oops: ) JBL e700 v ktorom mám všetky tri koše naplnené siporaxom + na konci mám trochu zeolitu a filtračnú vatu na zachytenie jemných nečistôt a stíha to perfektne. A na mechanickú filtráciu mám ešte vnútorný filter od Ferplastu, lebo geophagy robia občas celkom bordel... Vnútorný filter čistím raz týždenne pri výmene vody a vonkajší cca raz ta tri mesiace. Takto mi to funguje už nejakú dobu a s NO2 nemám žiadny problém. Určite sa prikláňam na stranu siporaxu. :yes

Noo, to si ma celkom potesil, to by znamenalo ze ak este pridam jednu e900ku a naplnim ju siporaxom tak by som sa toho vnutorneho molitanu mohol zbavit. Cerpaci vykon by mi zostal 2*900 litrov za hodinu, to by mohlo stacit aj ked realne to bude o dost menej. Asi to skusim.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod stiff » Ned 24. Okt 2010 19:46:20

Matej píše:...Mozno keby som kupil tento jeden este a nasypal ho plny siporaxu tak by to stihalo. Akvarium ma 600L, ten JBL e900 ma objem asi 7 litrov. Myslis ze by to stihalo stiff? 1 JBL s molitanom, plus jeden s tym siporaxom? Rad by som vyhodil ten kus molitanu co mam v akva, je to skarede, len sa bojim ci to bude stihat, tie e900ky su na mensie akvaria.

Všetko je to o zarybnení akva a údržbe (frekvencia výmeny vody..). Ak plánuješ takéto 2 ex. filtre, potom by som ti odporučil dať oba naplnené siporaxom + nejakým molitan čisto iba na zachytenie hrubých nečistôt. Môžme sa staviť, že pri bežných rybách to bude stíhať na 100%. Ak tam budeš mať siporax, budeš tie filtre čistiť striedavo raz za pol roka, samozrejme ak nebudeš nejako extra prekrmovať a extra prerybňovať. Hlavný rozdiel medzi molitanom a siporaxom je totiž v tom, že siporax sa pre svoj tvar (rúrky) nezanáša a voda cez neho prúdi rovnomerne. Molitan sa po určitom čase zanesie na kontaktnej vstupnej) ploche a zníži prietok filtra, čiže zníži v podstate aj kvalitu filtrácie. Potom už musíš molitan vyčistiť... Siporax teda predlžuje niekoľkokrát interval údržby a v podstate aj interval výmeny vody, ak by sme pozerali na fakt, že nezníži prietok a preto filtruje s rovnakou (relatívne) účinnosťou. Obrovský rozdiel je samozrejme v litráži - potrebuješ niekoľko (10?) násobne viac litrov molitanu ako siporaxu. Tieto veci mám odskúšané, prešiel som si tým, lebo mám veľa akvárií a potrebujem si učetriť čas... :mrk :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod stiff » Ned 24. Okt 2010 19:50:15

Matej píše:..tak by som sa toho vnutorneho molitanu mohol zbavit...

Čerpadlo s kockou molitanu vo vnútri akva je v porovnaní s dvoma takýmito filtrami napchatými siporaxom len okysličovadlo a zbieradlo hrubého bordelíku.. :mrk A ešte aj špatí dojem z akva..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Matej » Ned 24. Okt 2010 20:27:30

stiff píše:

Čerpadlo s kockou molitanu vo vnútri akva je v porovnaní s dvoma takýmito filtrami napchatými siporaxom len okysličovadlo a zbieradlo hrubého bordelíku.. :mrk A ešte aj špatí dojem z akva..

No to ze to spati je hlavny dovod preco sa toho chcem zbavit, nechal by som tam asi len cisto tu hlavicu koli prevzdusnovaniu. To co pises o tom siporaxe dava zmysel, asi to skusim a uvidim ako sa to bude chovat. Kupim este jednu tu e900ku a nasypem do nej toho siporaxu, netusis kolko ho budem asi potrebovat? Objem toho kanistra je nieco vyse 7 litrov, plus necham kusok molitanu na zachytavanie necistot, takze tak 4 litre by toho mohlo stacit nie? A mam to nasypat do tych kosov, alebo kose vyhodit a normalne tym naplnit cely ten kanister?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod kaho » Ned 24. Okt 2010 21:35:29

Matej píše:
stiff píše:

No to ze to spati je hlavny dovod preco sa toho chcem zbavit, nechal by som tam asi len cisto tu hlavicu koli prevzdusnovaniu. To co pises o tom siporaxe dava zmysel, asi to skusim a uvidim ako sa to bude chovat. Kupim este jednu tu e900ku a nasypem do nej toho siporaxu, netusis kolko ho budem asi potrebovat? Objem toho kanistra je nieco vyse 7 litrov, plus necham kusok molitanu na zachytavanie necistot, takze tak 4 litre by toho mohlo stacit nie? A mam to nasypat do tych kosov, alebo kose vyhodit a normalne tym naplnit cely ten kanister?

...no ja si myslim,ze tie kose by si mal zachovat a ten siporax nasypat do nich,myslim si ze jbl,co mas nie je konstruktne vyrobeny,tak aby si ho mohol pouzit,ako vravis "vyhodit kose a naplnit nim cely kanister",,predsa len ma saciu stranu privedenu zhora,teda voda je tlacena na dno (spodok)filtra a az potom sa vracia cez jednotlive filtracne kose spat do akvaria....
kaho

Poslaťod Belial » Pon 25. Okt 2010 6:06:46

Tie koše tam určite nechaj.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod Matej » Pon 25. Okt 2010 8:32:56

Ok, takze do kosov, tym padom tam toho vojde o nieco menej.

Este pre istotu - bavime sa presne o tomto ano :
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvaobchod.sk/sera-siporax%C2%AE-15-mm-1l-volne-balenie-p-3046.html?cPath=19_20

lebo na tom obrazku mi to pripada ako obycajne keramicke valceky.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod kaho » Pon 25. Okt 2010 17:31:16

Matej píše:Ok, takze do kosov, tym padom tam toho vojde o nieco menej.

Este pre istotu - bavime sa presne o tomto ano :
http://www.akvaobchod.sk/sera-siporax%C ... Path=19_20

lebo na tom obrazku mi to pripada ako obycajne keramicke valceky.

...ano,,o tomto je rec...
kaho

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 71 hostia