Eheim substrat Pro alebo sera siporax??

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Eheim substrat Pro alebo sera siporax??

Poslaťod stiff » Pia 22. Okt 2010 20:08:38

Byk1984 píše:Stiff myxslel som tot ak,ze je zbytocne investovat do drahych naplni,ked su aj lacnejsie,zbytocne menit ich kazdy rok a ze tak ako vravi kofola,aj podla mna je najlepsi molitan

Hmm, aj keď sa snažím, aj tak tomu nerozumiem..?! Prečo by som to mal meniť každý rok? Ako vlastne spoznám moment, keď to mám vymeniť? Podľa čoho vieš, že je najlepší molitan? A vlastne aký myslíš molitan? Zelený, modrý, hnedý, hustý, riedky..? Aký je rozdiel vo filtrovaní molitanom oproti siporaxu? Aké sú tvoje osobné skúsenosti? Máš laborku a skúmal si pod mikroskopom ako sa zanáša siporax? Čím sa ten siporax zanáša? Prečo sa vlastne ten siporax zanáša? Priznám sa, že na tieto otázky neviem relevantne odpovedať, preto sa rád nechám od teba poučiť a v podstate sa aj veľmi rád dozviem niečo nové.

Za odpovede vopred vďaka :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod Byk1984 » Pia 22. Okt 2010 20:42:20

Ja netvrdim,ze ho treba menit kazdy rok,pisal som,ze je zbytocne ho menit kazdy rok.Nemam ziadnu laborku,len tvrdim ze filtracia molitanom je taktiez dobra.Ja filtrujem molitanom a nemam problem v ziadnom filtry.V ejdnom mam aj siporax a tiez netvrdim,ze s nim mam problem.Ale preco by som mal teraz nakupovat siporax,alebo inu znacku,ked som spokojny s molitanmi.JA tvrdim svoj nazor a pisem o tom,ako to mam ja.Nikomu nevravim,ze to tak ma robit tiez.
O tom je to forum,aby sme si menili skusenosti.Ja ju mam dobru s molitanom a kto chce siporax,ci nieco ine,nech si kludne kupi.Ja mu nebranim
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod stiff » Pia 22. Okt 2010 21:00:50

Byk1984 píše:Ja netvrdim,ze ho treba menit kazdy rok,pisal som,ze je zbytocne ho menit kazdy rok.Nemam ziadnu laborku,len tvrdim ze filtracia molitanom je taktiez dobra.Ja filtrujem molitanom a nemam problem v ziadnom filtry.V ejdnom mam aj siporax a tiez netvrdim,ze s nim mam problem.Ale preco by som mal teraz nakupovat siporax,alebo inu znacku,ked som spokojny s molitanmi.JA tvrdim svoj nazor a pisem o tom,ako to mam ja.Nikomu nevravim,ze to tak ma robit tiez.
O tom je to forum,aby sme si menili skusenosti.Ja ju mam dobru s molitanom a kto chce siporax,ci nieco ine,nech si kludne kupi.Ja mu nebranim

No vidíš Byk, z toho čo si tu vyššie napísal vyplýva, že o "týchto veciach" vieš dokopy PRD a napriek tomu tu rozhadzuješ fundované odpovede, že čo je podľa teba najlepšie... Ak neviem kde je sever, tak mlčím, alebo to prinajmenšom priznám a nenamotávam ľudí.

Väčšinou mi tie tvoje "múdrosti" čo tadiaľ vypisuješ nevadia, snažím sa to ignorovať, ale dnes som to jednoducho nevydržal. Asi mám blbý deň... Sorry za OT
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Byk1984 » Pia 22. Okt 2010 21:50:48

V pohode,preto sme tu,aby sme si to vysvetlili
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod dkollar » Sob 23. Okt 2010 10:20:02

objektivne posudenie kvalit substratu je, ako pise stiff, fakt na jednu vedecku pracu. klido pido chod do siporaxu a chybu neurobis. ked to ludia davaju do tych velkych filtrov co spominal stiff, tak tipujem ze vedia co robia... :idea:

ja som dostal s filtrom toto:

1x EHEIM SUBSTRATpro
1x EHEIM bioMECH
2x EHEIM MECHpro

a tiez nemam problem.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod kofola » Sob 23. Okt 2010 18:03:12

Stiff ja ti napisem moju skusenost. Akvarium 600L, filter home made prepadovy 130L + hlavica s molitanom v akvarku. Prepadovy filter naplneny cca na 70% siporaxom+ na zaciatku vata. Udrzba akva: 1x tyzdenne vymena 1/3 - 1/2 vody premytie molitanu na hlavici. 1x mesacne vzdy prvu sobotu v mesiaci premyty siporax. Stale bol v akvarku rovnaky pocet ryb (+/- 2 kusy) a boli to dospele kusy, takze nerastli, po cca 6-8 mesiacoch zacali ryby zrychlene dychat. Nameral som poriadne zvysene NO2 pricom NO3 bolo standartne ako vzdy. Urobil som teda standartnu udrzbu akvaria + som dokladne premyl vsetok siporax. Bol obaleny takym slizom - urcite vies co myslim a zdaleka ale ani zdaleka sa nepodobal tomu siporaxu co som tam daval ked som ho kupil. Jeho povrch bol hladky ako pri klasickych valcekoch. Skusil som jeden vydrhnut zubnou kefkou a vtedy to vyzeralo ako normalny siporax. Uznas ze sa mi nechcelo vsetok cistit tymto sposobom, takze do kosa. Miesto neho je tam molitan. Ak ta zaujima ze aky tak vyrobne ozacenie je "filtren" v zrnitostiach TM 10- TM 30. Pouzivam len tento lebo sa mi osvedcil 1L ma vyjde menej ako 0,9€. Vyrobca od ktoreho kupujem vyraba este "Bulpren" v rovnakych zrnitostiach. Ten je cierny - nikdy som ho neskusal.
Po vymene za filtren a par dnoch sa vsetky procesy ustalili. NO2 mam vyse 1,5 roka nemeratelne (testy mam dobre). A to este podotknem ze ho preperiem vzdy prvu sobotu v mesiaci ako som to robil so siporaxom. V lete som bol na dovolenke, necistil som filtren 2,5 mesiaca a vsetko bolo uplne OK. Musim este podoknut ze akvarko bolo aj so siporaxom aj teraz s filtrenom prerybnene :)
Preto radsej pouzivam molitan a na siporax :moon
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod stiff » Sob 23. Okt 2010 19:00:56

Kofola, ja ti poviem zasa môj príklad. Akva 600l - nájdeš ho tu na fóre v galérii, volá sa JA 600l.
Ex filter aquael 700 plný siporaxu, na vrchu filtra je 3cm molitanu na zachytenie hrubých nečistôt. Objem filt. náplne je 15l(asi). Údržba 1krát za 3-4 týždne výmena 1/5 až 2/3 vody. Filter čistím raz za 4-5mesiacov. Komplet ho vyžmýkam a presprchujem...
O tom, že je akva prerybnené (a ešte len bude ako to podorastá) sa nemusím rozpisovať.

Také isté dva filtre mi ťahajú 2100l a tam je menej siporaxu, lebo som akurát vtedy nemal dosť nakúpené a nechal som to na neskôr... Funguje to tak isto dokonca tie filtre čistím raz za 6 mesiacov. Tam ale každý týždeň podstivo mením 1/2 akva a mám aj dva atmany s molitanom na okysličenie. O prerybnení sa nebavíme, je tam možno 20kg rybaciny... :chuckle

Ešte mi takto funguje 800l akva, tam sa nebudem rozpisovať...

Ten siporax čo tam je v tých filtroch má viac ako 2 roky. A ver tomu, že funguje. Či je zanesený, alebo neviem čo mu je, je mi jedno, filtruje perfektne. Po žiadnom slize ani stopy.

Podľa mňa (mojich skúseností) sa siporax zabehne cca po 2-3 týždňoch. Ako vysprchujem filter, akva sa dostane do normálu asi po 3týždňoch až mesiaci. To že akva filtruje, alebo že je v normále vidím na skle - vôbec sa netvoria riasy, nie je tam žiaden detrit atď, a hlavne to vidím na rybách. Ty keď si ten siporax každý mesiac premyl, ani sa nečudujem, že ti nefiltroval... To, že bol obalený slizom, by som vôbec nepripisoval zaneseniu, ale práve tomu, že ti "zdochla" voda. Mne sa to stane presne vtedy, keď napr. neodhadnem krmenie pri poteri (človek furt chce dať viac..), Spadne mi Ph a potom keď nie je dobre zabehnutý filter (že som vymenil viac vody, ako som mal, vypral hubky a prekrmil), jednoducho "zdochne" voda. Vtedy sa to obaľuje slizom, voda smrdí za rybacinou, Ph ide dole a ide hore NO2. Vtedy pomôže niekoľkonásobná výmena vody, nič iné..

Tak to funguje u mňa. Mám 7ks ex filtrov a všade filtruje siporax - bezproblémov.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod kofola » Sob 23. Okt 2010 21:28:12

Ok u teba to funguje, u mna funguje molitan. Ze ti zdochne voda v akva s poterom je normalne. Stane sa to aj mne, pretoze mam poter v nadrziach, kde nie je 50kg piesku + 3d pozadie, kde zije miliony denitrifikacnych bakterii, tak ako je to v okrasnych nadrziach. V tom velkom akvarku mi voda este nezdochla. Faktom vsak ostava ze 1L siporaxu je 17x drahsi ako 1L biomolitanu, ktory funguje minimalne rovnako dobre (mojim nazorom ostava ze omnoho lepsie).
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod stiff » Sob 23. Okt 2010 22:15:40

kofola píše:.. Faktom vsak ostava ze 1L siporaxu je 17x drahsi ako 1L biomolitanu, ktory funguje minimalne rovnako dobre (mojim nazorom ostava ze omnoho lepsie).

Počkaj kofola, takto to nemôžeš bagatelizovať :nech ... Ty máš na 600l akva 135l filter plný molitanu a ja tam mám 15l (skôr by som povedal že 13l) siporaxu. Kúpil som ho za 6e/l. Tak si to prepočítaj. Okrem toho nepotrebujem prepad a ani miesto na veľký filter. Ďalšia vec je údržba vs robota vs čas. Chcel by som ťa vidieť ako žmýkaš 100l molitanu... Ešte raz si prečítaj môj príspevok vyššie a pozri sa ako často čistím filter, ako často a koľko mením vodu. Ubezpečujem ťa, že tie akváriá fungujú perfektne. Nalej si čistého vína..

PS: táto téma je o inom a moja reakcia(e) sa týkala zanášania a životnosti siporaxu...
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Matej » Sob 23. Okt 2010 23:15:17

stiff píše:Počkaj kofola, takto to nemôžeš bagatelizovať :nech ... Ty máš na 600l akva 135l filter plný molitanu a ja tam mám 15l (skôr by som povedal že 13l) siporaxu. Kúpil som ho za 6e/l. Tak si to prepočítaj. Okrem toho nepotrebujem prepad a ani miesto na veľký filter. Ďalšia vec je údržba vs robota vs čas. Chcel by som ťa vidieť ako žmýkaš 100l molitanu... Ešte raz si prečítaj môj príspevok vyššie a pozri sa ako často čistím filter, ako často a koľko mením vodu. Ubezpečujem ťa, že tie akváriá fungujú perfektne. Nalej si čistého vína..

PS: táto téma je o inom a moja reakcia(e) sa týkala zanášania a životnosti siporaxu...

To ti takto dobre funguje ten siporax? Ja prave riesim ako dopracovat tu filtraciu, mam kocku molitanu vo vnutri, plus 1 mensi JBL filter plny molitanu, plus dole je trochu keramickych valcekov a stale to neni ono. Okrem toho by som sa rad zbavil tej kocky vnutri akva, takze chcem dokupit este jeden ten JBL, nemozem bohuzial nic vacise, koli vyske. Mozno keby som kupil tento jeden este a nasypal ho plny siporaxu tak by to stihalo. Akvarium ma 600L, ten JBL e900 ma objem asi 7 litrov. Myslis ze by to stihalo stiff? 1 JBL s molitanom, plus jeden s tym siporaxom? Rad by som vyhodil ten kus molitanu co mam v akva, je to skarede, len sa bojim ci to bude stihat, tie e900ky su na mensie akvaria.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia