Kofola, ja ti poviem zasa môj príklad. Akva 600l - nájdeš ho tu na fóre v galérii, volá sa JA 600l.
Ex filter aquael 700 plný siporaxu, na vrchu filtra je 3cm molitanu na zachytenie hrubých nečistôt. Objem filt. náplne je 15l(asi). Údržba 1krát za 3-4 týždne výmena 1/5 až 2/3 vody. Filter čistím raz za 4-5mesiacov. Komplet ho vyžmýkam a presprchujem...
O tom, že je akva prerybnené (a ešte len bude ako to podorastá) sa nemusím rozpisovať.
Také isté dva filtre mi ťahajú 2100l a tam je menej siporaxu, lebo som akurát vtedy nemal dosť nakúpené a nechal som to na neskôr... Funguje to tak isto dokonca tie filtre čistím raz za 6 mesiacov. Tam ale každý týždeň podstivo mením 1/2 akva a mám aj dva atmany s molitanom na okysličenie. O prerybnení sa nebavíme, je tam možno 20kg rybaciny...
Ešte mi takto funguje 800l akva, tam sa nebudem rozpisovať...
Ten siporax čo tam je v tých filtroch má viac ako 2 roky. A ver tomu, že funguje. Či je zanesený, alebo neviem čo mu je, je mi jedno, filtruje perfektne. Po žiadnom slize ani stopy.
Podľa mňa (mojich skúseností) sa siporax zabehne cca po 2-3 týždňoch. Ako vysprchujem filter, akva sa dostane do normálu asi po 3týždňoch až mesiaci. To že akva filtruje, alebo že je v normále vidím na skle - vôbec sa netvoria riasy, nie je tam žiaden detrit atď, a hlavne to vidím na rybách. Ty keď si ten siporax každý mesiac premyl, ani sa nečudujem, že ti nefiltroval... To, že bol obalený slizom, by som vôbec nepripisoval zaneseniu, ale práve tomu, že ti "zdochla" voda. Mne sa to stane presne vtedy, keď napr. neodhadnem krmenie pri poteri (človek furt chce dať viac..), Spadne mi Ph a potom keď nie je dobre zabehnutý filter (že som vymenil viac vody, ako som mal, vypral hubky a prekrmil), jednoducho "zdochne" voda. Vtedy sa to obaľuje slizom, voda smrdí za rybacinou, Ph ide dole a ide hore NO2. Vtedy pomôže niekoľkonásobná výmena vody, nič iné..
Tak to funguje u mňa. Mám 7ks ex filtrov a všade filtruje siporax - bezproblémov.