Zariadenie a udrzba rozplavacej nadrze

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Zariadenie a udrzba rozplavacej nadrze

Poslaťod Kolakao155 » Pia 24. Sep 2010 21:12:40

Dovolil som si zalozit takuto temu, aby sa s nami skusenejsi chovatelia podelili o skusenosti a rady ohladne zariadenia rozplavacej nadrze pre cichlidy. ja zacinam chovat mbuny, preto ma zaujimaju najma tie.
ake je minimalna velkost takehoto akva, ako ho zabehavate, ak sa nahle pritrafi vyter, aku filtraciu, resp. ako si poradit so syndromom novozalozeneho aq u takejto nadrze s plodikom. osvetlenie, teplota, jednoducho vsetko na jednom mieste.
dufam, ze to bude vdacna tema, podobnu som tu nikde nevidel
Obrázok užívateľa
Kolakao155

Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Re: Zariadenie a udrzba rozplavacej nadrze

Poslaťod heno96 » Sob 25. Sep 2010 7:27:01

ZAtial ešte niesom chovateľ ale chcel by som byť :) . podľa mňa by si tam mal dať niake kamene možno hlinený kvetináč teplota tak medzi 25-27 stuopňov.A obsah AQ môže byť aj napr. 50 lae len pre malé plôdiky a potom pre väčšie tak min. 100L
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod heno96 » Sob 25. Sep 2010 7:34:01

Tu máš niečo ako si zariadiť chovňu viewtopic.php?f=29&t=888&p=13780&hilit=chov%C5%88a#p13780
Obrázok užívateľa
heno96

Poslaťod pigino » Sob 25. Sep 2010 7:49:22

Videl som aj menšie nádržky pre samičku aj okolo 20l.Síce sú názora,že je to strašne malé ale keď niekto má vo veľkej nádržy iba vytieračku a stačí to,tak si myslím,že to je v poho tá 20-tka.Nie každý má priestor na väčšie AQ.Ja mám práve také 20l a rieším to tak,že akonáhle vidím rybu,ktorá nosí,tak napustím AQ vodou z veľkej nádrže a púšťam filter.Kým nepríde čas na prelovenie to malé AQ sa krásne zabehne kvôli vode z veľkej nádrže.Teplotu držím na 26°.Presne tento postup robím pri odchove sladkovodných rýb(tetier,mreniek...) a budem ho používať aj pri cichlidách.Tiež som s nimi len nedávno začal a myslím,že je to u mňa zabehnutý spôsob,ktorý je aj jednoduchý a overený.Čo sa týka zariadenia,tak s tým si hlavu nerob.Cichloškám stačí nejaký jednoduchý úkryt kvoli bezpečiu a máš to vybavené.
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Has thanked: 10 times

Poslaťod heno96 » Sob 25. Sep 2010 8:03:18

TAk ta 20-tka stačí kým ryba nevypústí mladé aôe potom ako budú rásť tak im to bude malé vieš si predstaviť takých 10-15 kusov mladých 2-3cm cihlíd v 20-tke?
Obrázok užívateľa
heno96

Poslaťod pigino » Sob 25. Sep 2010 8:11:08

To je jasné,že to nieje nič moc,ale ja som si dal zlepiť AQ o rozmeroch 50x25x25 aby bolo aspom trochu viac miesta na plávanie.Takže záleží aj na rozmeroch.Keďže tam nemáš dekoráciu,ktorá zaberá miesto,tak aj to stačí.Mnoho ľudí to vôbec nerieši a necháva samicu aj s mladými vo veľkom AQ.Pokiaľ niekto chce pravidelne odchovávať,tak samozrejme,že nech to rieši tak ako sa patrí.Ale pokiaľ raz za čas sa potešiť a nie pravidelne,myslím,že to úplne stačí.Ako som písal záleží aj od plochy dna.

A mimochodom sorry,ale prepočítal som sa to AQ má cca 30l.
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Poslaťod heno96 » Sob 25. Sep 2010 8:22:40

ZáleŽi aj od plochy ale musia tam byť aj nieke úkryty ako si spomínal ale niake Aq na rozplavanie by mohlo mať plochu ako si písal ale toruchu väačšie 60x30x30
Obrázok užívateľa
heno96

Poslaťod pigino » Sob 25. Sep 2010 8:36:06

pigino píše:Videl som aj menšie nádržky pre samičku aj okolo 20l.Síce sú názora,že je to strašne malé ale keď niekto má vo veľkej nádržy iba vytieračku a stačí to,tak si myslím,že to je v poho tá 20-tka.Nie každý má priestor na väčšie AQ.Ja mám práve také 20l a rieším to tak,že akonáhle vidím rybu,ktorá nosí,tak napustím AQ vodou z veľkej nádrže a púšťam filter.Kým nepríde čas na prelovenie to malé AQ sa krásne zabehne kvôli vode z veľkej nádrže.Teplotu držím na 26°.Presne tento postup robím pri odchove sladkovodných rýb(tetier,mreniek...) a budem ho používať aj pri cichlidách.Tiež som s nimi len nedávno začal a myslím,že je to u mňa zabehnutý spôsob,ktorý je aj jednoduchý a overený.Čo sa týka zariadenia,tak s tým si hlavu nerob.Cichloškám stačí nejaký jednoduchý úkryt kvoli bezpečiu a máš to vybavené.

No aby som to ujasnil.Pri už citovanom som len písal postup ako to robím ja.Je pravda,že som sa prepočítal a to malé AQ má cca 30l a nie 20l.Vyber si AQ s väčšou plochou dna na plávanie.Vo veľkých chovniach pri ROZPLAVE nemáš žiadne úkryty,ale iba piesok a dosť.Ja dávam 1-2 menšie úkryty aby sa veľmi nestresovali.Ak to chceš odchovávať občasbe,tak ti to stačí.Pokiaľ kŕmiš poter kvalitným krmivom,tak ti skôr narastu a dlho ich tam nezdržíš.No a ak sa chceš rozbehnúť s odchovom,tak na to potrebuješ už iné podmienky.Hlavne priestor.Ako písal Heno čím väčšie tým lepšie.
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Poslaťod heno96 » Sob 25. Sep 2010 8:39:22

Súhlasim s tebou pigino väačšia chovňa iné podmienky a viac času .
Obrázok užívateľa
heno96

Poslaťod Kolakao155 » Ned 26. Sep 2010 10:26:48

Dakujem za rady, ak niekto ma dalsie skusenosti a postrehy nech ich sem kludne hodi. Fajn postup je pouzit tu vodu z velkeho akva a nechat zabiehat filter ked samicka uz nosi mlade. Jedine miesto,ktore teraz mam na rozplavacku mi dovoluje tak 16l aq, ale vidim,ze to je tak lepsie pre porodnicku tak musim vyspekulovat nieco vacsie.
Obrázok užívateľa
Kolakao155

Has thanked: 5 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 14 hostia