Podelím sa o svoje skúsenosti s bývalou Chovňou. Viem že je tu veľa chovateľov ktorý to robia v podstatne väčšej miere ako som to robil ja ale myslím že čím viac názorov a skúsenosti budeš mať tm to bude pre teba len a len lepšie. Moja chovaňa bola priamo u mňa v byte - mám 4 izbový byt a jedna izba je moja - tvrdí manželka.
Bývala chovňa pozostávala z 6ks akvárií cca 60x45x50 a jedného 200x40x40 predeleného na polovicu a plus časť na filter
Filtráciu so riešil tak že do každého akvária som vlepil do zadnej strany cca 15 cm od rohu plátok skla o rozmere 10cm šírka 4mm (hrúbka skla) a na celú výšku akvária v spodnú časť som zlepil s kúskom skla 2x15cm ako výstuhu. Vytvoril som si tak komoru pre molitan, aby stál na pevno. Každé akvárium bolo osadené molitanom 15x10x cca 80% výšky akvária. Do molitanu som si spravil otvor o hrúbke vodárenského potrubia cca 3cm hrúbka (vonkajšia). Potrubie som si narezal na dĺžku molitanu. Na jeden koniec som za pomoci tepla zlepil koleno. Na druhý koniec som si pripevnil asi 5 cm dlhé PVC potrubie ako výpust. Do celej časti potrubia ( od spodku cca 5-8cmm) som navŕtal kopec dier (priemer asi 4mm) z odstupom cca 1,5 cm na celí obvod. Posledná skupina dier sa nachádzala asi 2 cm od vrchu molitanu. Tesne pod spoj medzi kolenom a PVC potrubím som navŕtal ešte jenu dieru cez ktorú som pretiahol PVC akva hadičku. Na jej koniec som dal vzduchovací kamienok. Celý molitan aj s PVC potrubím som osadil do spomínanej komory.
Vzduch mi tlačil kompresor o výkone 3600l/h Hailea ACO-318. Obsahuje niečo ako delič na 6 AQ
Takže na každé akvárium som mal samostatný prívod vzduchu ktorý som reguloval cez klapku.
Veľké akvárium 200x40x40 malo na komoru na filter do neho som osadil molitan cca 40x15x35 a na jeho vrch
čerpadlo o výkone 600L/H
Ohrev bol najväčší problém v mesiacoch keď sa nekúrilo a bola už kosa alebo bola ešte kosa(zima). Zo začiatku som nemal krycie skla ale po ich zakúpení aj tento problém sa v podstate vyriešil.
Osvetlenie bolo z miestnosti - nič extra.
Koľko nádrži je komplikované ja som mal vždy jednu až dve nádrže pre Cichlidie samice ktoré nosili. V jednej už pomaly mali čas na vypustenie a do druhej som pridával samice ešte len z ikrami a striedal dookola. V 4 aq som mal odchovy po mesiacoch. Tak aby boli vždy oddelene a približne rovnako veľké cichlidky spolu. Vždy každý mesiac som sa snažil vyprázdniť predajom jedno aq ( to v ktorom boli 4-5 mesiacov staré ryby) aby som mohol dávať do neho čerstvé mladučké rybky.
Vo veľkom som mal vytvorené trecie aq pre tie cichlidy o ktoré som mal záujem odchovať. Takže tam bol piesok nejaký ten črepník či keramická váza ktoré tvorili úkryty. Ak som spozoroval že sa sa mi konkrétne cichlidy snažia trieť tak som odlovil snaživého samca a samice následne som ich preložil do trecieho aq. V AQ som mal ohrievač 200w a teplotu 28C. Po vtrení samec putoval späť do 500-ky a samice do odchovne. atď atď.
Najväčší problém som mal s výmenou vody a za účet na vodu - tento rok nedoplatok 360€.
Riešil som to tak že som do aq vložil čerpadlo na ktorom som mal sitko aby mi to nezomlelo náhodou malé cichlidky hadica smerom do záchodu. Odčerpával som vždy cirka 40- 50% objemu vody. Po odsati vody z každého aq som za pomoci hadice pripojenej na batériu čerpal vodu novu do aq dalo to vcelku zabrať a nie vždy som mal nato chuť.
Kŕmil som niekoľko krát denne a to buď liahnutou artemiou,mrazení ciclop, sak práškom, väčšie aj vločkami a granulami.
Teraz prečo som prestal
1) slabý odbyt čim ďalej tm menej
2) pokles cien a tak aj nenávratnosti investícii
3) náklady, voda, krmivo, elektrina, čas
4) v byte mi to zabralo jednu izbu
5) taký objem vody je aj cítiť - vlhkosť a trochu zápach.
Dúfam že ťa ta posledná časť neodradí a snáď ti budú moje skromné skúsenosti na pomoci.