Jak si zařídit pěstírnu ryb.

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Jak si zařídit pěstírnu ryb.

Poslaťod Bodis » Pon 21. Jún 2010 20:30:26

Zdravím Vás. Jelikož jsem akvaristice propadl na celé čáře a oblíbil jsem si hlavně Tropheusy, rád bych si založil pěstírnu těchto nádherných ryb. Jen na okraj, bych chtěl tady hned uvést, že to určitě nedělám proto, abych na tom vydělával, ale proto, že mě akvaristika baví. Po domluvě s adminem jsem vytvořil toto téma, kde bych Vás chtěl poprosit abyste mi alespoň zhruba poradili, jak vlastně vůbec začít? Jak vyřešit filtrování, osvětlení, kolik nádrží bych měl mít a nějaké rady do začátku.
Jinak zatím vlastním 300 litrové akva s 28 ks Tr. Duboisi a 5 ks Tr. Bemba, které by se měly co nevidět začít rozmnožovat. Toto chci použít jako chovnou skupinu. Každopádně bych chtěl začít s odchovem Duboisek a poté i Bemby. Mám na to vyčleněnou místnost o velikosti 4x4 metry s jedním oknem, kde se v zimě vytápí. Co se týče financování, nemám zatím žádnou představu kolik bych do toho chtěl dát. Ale prozatím bych chtěl začít opatrně a nějak hodně neinvestovat, spíše tak nějak postupně.
Z jedné zrušené pěstírny jsem odkoupil pár akva:
2 ks 85x45x45cm
1 ks 85x45x20
1 ks 70x50x50
1 ks 60x50x50
2 ks 50x45x40
3 ks 45x20x20

akvária jsou většinou s krytem a k tomu několik kusů různě velkých biomolitanů.
Za každou radu Vám budu vděčen.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Re: Jak si zařídit pěstírnu ryb.

Poslaťod Stero » Pon 21. Jún 2010 21:44:21

Podelím sa o svoje skúsenosti s bývalou Chovňou. Viem že je tu veľa chovateľov ktorý to robia v podstatne väčšej miere ako som to robil ja ale myslím že čím viac názorov a skúsenosti budeš mať tm to bude pre teba len a len lepšie. Moja chovaňa bola priamo u mňa v byte - mám 4 izbový byt a jedna izba je moja - tvrdí manželka.

Bývala chovňa pozostávala z 6ks akvárií cca 60x45x50 a jedného 200x40x40 predeleného na polovicu a plus časť na filter

Filtráciu so riešil tak že do každého akvária som vlepil do zadnej strany cca 15 cm od rohu plátok skla o rozmere 10cm šírka 4mm (hrúbka skla) a na celú výšku akvária v spodnú časť som zlepil s kúskom skla 2x15cm ako výstuhu. Vytvoril som si tak komoru pre molitan, aby stál na pevno. Každé akvárium bolo osadené molitanom 15x10x cca 80% výšky akvária. Do molitanu som si spravil otvor o hrúbke vodárenského potrubia cca 3cm hrúbka (vonkajšia). Potrubie som si narezal na dĺžku molitanu. Na jeden koniec som za pomoci tepla zlepil koleno. Na druhý koniec som si pripevnil asi 5 cm dlhé PVC potrubie ako výpust. Do celej časti potrubia ( od spodku cca 5-8cmm) som navŕtal kopec dier (priemer asi 4mm) z odstupom cca 1,5 cm na celí obvod. Posledná skupina dier sa nachádzala asi 2 cm od vrchu molitanu. Tesne pod spoj medzi kolenom a PVC potrubím som navŕtal ešte jenu dieru cez ktorú som pretiahol PVC akva hadičku. Na jej koniec som dal vzduchovací kamienok. Celý molitan aj s PVC potrubím som osadil do spomínanej komory.

Vzduch mi tlačil kompresor o výkone 3600l/h Hailea ACO-318. Obsahuje niečo ako delič na 6 AQ
Takže na každé akvárium som mal samostatný prívod vzduchu ktorý som reguloval cez klapku.
Veľké akvárium 200x40x40 malo na komoru na filter do neho som osadil molitan cca 40x15x35 a na jeho vrch čerpadlo o výkone 600L/H

Ohrev bol najväčší problém v mesiacoch keď sa nekúrilo a bola už kosa alebo bola ešte kosa(zima). Zo začiatku som nemal krycie skla ale po ich zakúpení aj tento problém sa v podstate vyriešil.

Osvetlenie bolo z miestnosti - nič extra.

Koľko nádrži je komplikované ja som mal vždy jednu až dve nádrže pre Cichlidie samice ktoré nosili. V jednej už pomaly mali čas na vypustenie a do druhej som pridával samice ešte len z ikrami a striedal dookola. V 4 aq som mal odchovy po mesiacoch. Tak aby boli vždy oddelene a približne rovnako veľké cichlidky spolu. Vždy každý mesiac som sa snažil vyprázdniť predajom jedno aq ( to v ktorom boli 4-5 mesiacov staré ryby) aby som mohol dávať do neho čerstvé mladučké rybky.

Vo veľkom som mal vytvorené trecie aq pre tie cichlidy o ktoré som mal záujem odchovať. Takže tam bol piesok nejaký ten črepník či keramická váza ktoré tvorili úkryty. Ak som spozoroval že sa sa mi konkrétne cichlidy snažia trieť tak som odlovil snaživého samca a samice následne som ich preložil do trecieho aq. V AQ som mal ohrievač 200w a teplotu 28C. Po vtrení samec putoval späť do 500-ky a samice do odchovne. atď atď.

Najväčší problém som mal s výmenou vody a za účet na vodu - tento rok nedoplatok 360€. Vodári sa ma pýtali či mám v byte bazén. :doh :doh :doh .
Riešil som to tak že som do aq vložil čerpadlo na ktorom som mal sitko aby mi to nezomlelo náhodou malé cichlidky hadica smerom do záchodu. Odčerpával som vždy cirka 40- 50% objemu vody. Po odsati vody z každého aq som za pomoci hadice pripojenej na batériu čerpal vodu novu do aq dalo to vcelku zabrať a nie vždy som mal nato chuť.

Kŕmil som niekoľko krát denne a to buď liahnutou artemiou,mrazení ciclop, sak práškom, väčšie aj vločkami a granulami.

Teraz prečo som prestal
1) slabý odbyt čim ďalej tm menej
2) pokles cien a tak aj nenávratnosti investícii
3) náklady, voda, krmivo, elektrina, čas
4) v byte mi to zabralo jednu izbu
5) taký objem vody je aj cítiť - vlhkosť a trochu zápach.

Dúfam že ťa ta posledná časť neodradí a snáď ti budú moje skromné skúsenosti na pomoci.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Bodis » Pon 21. Jún 2010 22:11:49

Nejvíce co mě odrazuje jsou náklady na provoz chovny, jak píšeš. Vodu platím taktéž jak ty a elektrika taky není zadarmo. :crazy: :D Jinak díky za odpověď ;)
Obrázok užívateľa
Bodis

Poslaťod Bodis » Uto 22. Jún 2010 18:16:59

Pokud byste někdo věděli o nějakém odkazu, co se týče odchoven akvarijních ryb, prosím hoďte to taky sem. Děkuji.
Obrázok užívateľa
Bodis

Poslaťod Rostratus » Uto 22. Jún 2010 19:22:33

Ja tu trošku prihodím zo svojích skúseností a postrehov. V prvom rade by si mal všetko riešiť tak aby to bolo čo najmenej nákladné a údržba chovňe čo najmenej pracná. Píšeš, že to chceš robiť postupne a postupne dokupovať akvária. Podľa mňa je to zlý začiatok, lebo všetko musíš mať predom naplánované ( ak chceš hlavne ušetriť koruny). Keďže máš k dispozícii miestnosť 4x4 m, urob si nákres a načrtni si kde by si chcel mať akvária, v akom počte, koľko litrové sa ti vôjdu a pod. Ak máš možnosť urob si v miestnosti odtok. Uľahčí ti to prácu pri čistení akva. Keď budeš vedieť koľko litrov sa ti do chovne vmestí, podľa toho by som kúpil centrálne ovzdušňovanie. Ja mám konkrétne tento:

Hi Blow 40w

Obrázok

Ušetríš komu peňazí keď si urobíš filtráciu centrálne ako by si mal dať čerpadlo do každého filtra vzvlášť. K tomu si urobíš vývodou na koľko chceš akvárií ( záleží od výkonu)

Filtráciu urobíš jednoducho, vyvedieš z kompresora hadičku do akvária a napichneš ho na molitan.

Ohrev by som tiež riešil centrálne-vykurovať neakým spôsobom celú miestnosť. Ja som bohužial mal akvária vo veľkej miestnosti, kde sa mi neoplatilo vyhrievať miestnosť a preto som musel zvoliť ďaleko horšiu variantu a to - ohrievač v každom akváriu :shake

K stojanom. Tie by som riešil - rozoberateľné a na mieru do tvojej miestnosti. Kedykoľvek ich rozoberieš a nezaberajú toľko miesta, ako keby si ich mal zvárať priamo v miestnosti. Potom ich už nevyberieš.

Ja mám tiež rozoberateľné:

Obrázok

Obrázok

Ďalšia vec, ak máš možnosť je dobré mať priamo v miestnosti, alebo blízko miestnosti umývadlo, alebo iné napájanie na vodu. ( pri výmene vody).

To je asi tak všetko čo ma v rýchlosti napadlo. :hi
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jusko » Uto 22. Jún 2010 20:03:56

:time
Naposledy upravil jusko dňa Uto 28. Dec 2010 15:15:57, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Bodis » Uto 22. Jún 2010 20:32:28

Co se týče toho postupně, jsem myslel, že teď se chci zabývat pouze těmi druhy Tropheus Duboisi a Bemba. Až poté, když uvidím, že to jede a nejsou problémy, manželka mě nevyhodí z domu :D , tak bych se začal zajímat i o jiné druhy Tropheusů. Ale to už předcházím. Každopádně teď se chci věnovat pouze té mé skupině 28 ks chovných Duboisek.
Měl bych mimo jiné otázku, kolik by bylo tedy třeba pořídit akvárií k mé chovné skupině? Stačí by mi to co jsem psal výše?
2 ks 85x45x45 cm - 170 l
1 ks 70x50x50 cm - 170 l
1 ks 60x50x50 cm - 150 l
2 ks 50x45x40 cm - 90 l
1 ks 85x45x20 cm - 76 l
3 ks 45x20x20 cm - 18 l
Další otázka pro Admina: Ty akvária na tvém stojanu jsou položena jen na krajích těch jeklů? Máš tam nějaké příčné vzpěry?
Obrázok užívateľa
Bodis

Poslaťod Stero » Uto 22. Jún 2010 20:41:16

Ja som mal napr aq len na stojanoch tak že pod sklom nebolo nič. Teda cele aq držalo po krajoch.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod jusko » Uto 22. Jún 2010 20:44:21

:time
Naposledy upravil jusko dňa Uto 28. Dec 2010 15:16:43, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Bodis » Str 23. Jún 2010 13:42:57

Dále bych se chtěl zeptat něco ohledně kompresorů. Je lepší membránový, nebo pístový? Dále kterou značku vybrat a jak silný ten kompresor bych pro ty akvária výše uvedené potřeboval?
Obrázok užívateľa
Bodis

Ďalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 15 hostia