Pridám aj ja niečo,pretože článok je to pekný ,avšak neviem čo si o tom mám myslieť.
V prvom rade sa asi snaží riešiť niečo,čo je fyzikálne nemožné ,a to predovšetkým nasýtenosť vody kyslíkom,čo napr.lososovité ryby vyžadujú 8-9mg/L.V bežných akvarijných podmienkach je táto hranica nasýtenosti kyslíkom nemožná,pretože voda musí mať max 14-16C aby dosiahla túto hranicu. Kedže voda v akváriu má cca priemerne 24-26C tak rozpustnosť kyslíka je približne 4-5mg/l čo je pre väčšinu studenovodných rýb nevyhovujúce.Existujú však studenovodné ryby ktorým aj táto hranica vyhovuje,napr.Sumec,lieň,karas,kapor....avšak aby prosperovali a mali snahu sa reprodukovať ,potrebujú prezimovanie a pokles teploty v období zimy.Pravdepodobne si na určitý čas potrebujú "oddýchnuť" od metabolických procesov.
Čo sa týka tých rias a chorôb o ktorých píše.Nadmerný rast rias je zapríčinený takmer vždy nadmerným znečistením/organickým/vody.Biologická filtrácia čiastočne eliminuje tento jav,avšak aj keď hypoteticky by ho dokázala premeniť, v podstate všetok odpadový materiál na cukry,chýba katalyzátor ktorý by ich odstránil -v tomto prípade rastliny ktoré by ich zúžitkovali.
Filtre ktoré "vymyslel" neviem ako vám,ale mne silno pripomínajú filtre bazénové,ktoré pracujú bez nitrifikačného procesu na báze filtračného piesku a používajú chémiu.
Ono to fakt je asi nejaký kutil,čo rád experimentuje,môj subjektívny názor však je ,že ak experimentujem tak na v praxi vyskúšaných základoch a teoretických vedomostiach uvedených v literatúre.
Na záver jedna zaujímavosť -u nás rastie prvé na Slovensku prírodné kúpalisko s biologickou filtráciou vody ,tak som zvedavý či tam planktón bude alebo nie.