Plány pre kanistrový filter s čistením zozadu.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Plány pre kanistrový filter s čistením zozadu.

Poslaťod Rostratus » Ned 20. Jún 2010 9:30:41

Čo ma k tomu viedlo...

Kanistrové filtre patria k najobľúbenejším filtrom používaným v sladkovodnej akvaristike. Poskytujú veľké filtračné objemy bez zaberania miesta v akváriu. Sú to výborné zberače nečistôt a aeróbne biofiltre. Existuje tu však jeden problém. Sú to továrne na nutrienty. Nitráty, fosfáty a ďalšie odpadové produkty baktérií sa dostávajú do vodného stĺpca. Tak sa voda v nádrži obohacuje o veľké množstvo nutrientov.

Napísal užívateľ Jon Olav Bjorndal, http://www.jonolavsakvarium.com, preklad Aldebaran

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... nim-zozadu
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Plány pre kanistrový filter s čistením zozadu.

Poslaťod Stero » Ned 20. Jún 2010 11:31:25

Je to zaujímavý článok ale skôr si myslím že v dnešnej dobe pri dostupnosti veľmi efektných kanstrových filtroch dosť nepraktické. Dosť ťažko si viem predstaviť takéto riešenie. Veď ak sa mu jedná o kvalitnú filtráciu tak je podstatne jednoduchšie a myslím aj účinnejšie postaviť veľko objemový sklenený filter. Celi jeho filter je určený k mechanickej filtrácii ktorá likviduje aj väčšie nečistoty ale mne príde dosť potrebné mať v akváriu aj filtráciu čisto určenú na biologickú očistu. Mechanickú filtráciu je jednoduchšie urobiť pri silnom prietoku a dobrej filtračnej hmote ktorá zachytí väčšie kusy nečistôt. Potom je na rade biologická filtrácia ktorá dokáže eliminovať nežiadúce latky vo vode. V prípade biologickej filtrácie viem že najväčšiu rolu pri kvalite zohráva,prietok, objem filtračných hmôt, a vzduch. Preto mi príde aká koľvek kanistrová filtrácia vždy menej účinná ako filtrácia otvorená sklenená.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Aldebaran » Ned 20. Jún 2010 13:15:12

Súhlasím vtom, že je to dosť nepraktické pre bežného slovenského akvaristu. V podstate pre akéhokoľvek akvaristu chovajúceho tropické ryby.

Treba si ale uvedomiť, o čo dotyčnému ide- chová studenovodné riečne ryby, pre ktoré sa snaží vytvoriť prostredie s minimálnym množstvom dusičnanov a fosfátov, aby zabránil prerastaniu rias a množeniu baktérií priamo v nádrži. Preto vyhodil z filtra väčšinu média na biologickú filtráciu a vír slúži hlavne na mechanické čistenie. Pre baktérie je tam len malá vrstva keramiky. Čiže on práve NECHCE výraznú biologickú filtráciu, resp. len to nutné minimum. preto vyrobil takýto vírový filter, teda aspoň mne to tak príde.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Stero » Ned 20. Jún 2010 13:30:28

Ono pravé preto mi uniká podstata tohoto filtra. Keď chcem urobiť výkonný filter na odstránenie mechanických nečistôt tak vezmem Vatu dám ju do prvej komory do druhej komory dám molitan úplne jemnučký a čerpadlo( čerpadlá) ktoré bude mať výkon aspoň 4 - 5 krát objem aq za hodinu. (pri aq o objeme 1000l 3x čerpadlo s udávaným výkonom 2000l/h v reále tak asi 4500L/H) Urobím veľký výpust z nádrže tak aby bol schopný absorbovať výkon čerpadiel tlačiacich vodu naspäť do akvária. Filtre by som pravidelne prepieral a čistil. Pri takom rýchlom prietoku by v podstate nemali baktérie veľkú možnosť na svoju biologickú filtráciu a filter by fungoval vo väčšej miere ako mechanický. A ak by vadilo že voda veľmi prúdi použil by som dlhú rozstrekovú rampu ktorá by rozložila tlak vody na celu plochu povrchu.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Stero » Ned 20. Jún 2010 13:44:47

Alebo ešte jednoduchšie. Vezmem klasický kanister s napr 3 košmi a do spodných dvoch dám vatu na zachytenie nečistôt a do poslednej tie krúžky či molitan. Príde mi celé toto zariadenie moc komplikovane a niekedy to je skôr na škodu veci ako na úžitok. Prívod vody na premývanie z vrchu ihneď pri vypusti na čerpadlo mi prde tiež ako neúčinný keď celí systém je navrhnutý tak aby voda z akva prechádzala zo spodku navrch. Tlak vody musí smerovať zdola hore preto nechápem významu toho prívodu (takzvanej premývacej vody).Veď to docielim pravidelnou obmenou vody.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Aldebaran » Ned 20. Jún 2010 13:46:01

No jo, veď ja súhlasím, že je to dosť nepraktické... :mrk

Ono ja mám pocit, že tento chlapík je tzv. diagnóza kutil, ktorý musí furt dačo vymýšľať a robiť...viď jeho projekt o 2200l drevenom akváriu, ktoré po zostrojení rozložil a leží mu v garáži, toto sú tiež len plány v teoretickej rovine zatiaľ...

Možno mu ide o to, urobiť filter len s jedným čerpadlom tak, aby mal čo najmenšiu spotrebu filtračných médií (ktoré vo veľkej miere nahrádza práve vodný vír), plus to "samočistenie" prietokom vodovodnej vody... Inak to je logické, že ide zhora, lebo on pri čistení čerpadlo vypína. Tým pádom by mu voda netiekla, keby to dal na úroveň prívodu vody z akvária.

Ale aj tak si myslím, že ten chlap to robí hlavne preto, aby niečo vymýšľal a majstroval :chuckle
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Stero » Ned 20. Jún 2010 13:52:56

Ahá takže človek ktorý urobí všetko preto aby nemusel nič robiť ???? :mrgreen: A namaká sa 10 krát viac.
Obrázok užívateľa
Stero

Poslaťod Aldebaran » Ned 20. Jún 2010 14:45:28

No, presne tak nejako mi to pripadá. Ale ako vedecký projekt je to zaujímavé :)
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod jovan » Ned 20. Jún 2010 15:03:45

Pridám aj ja niečo,pretože článok je to pekný ,avšak neviem čo si o tom mám myslieť. :think V prvom rade sa asi snaží riešiť niečo,čo je fyzikálne nemožné ,a to predovšetkým nasýtenosť vody kyslíkom,čo napr.lososovité ryby vyžadujú 8-9mg/L.V bežných akvarijných podmienkach je táto hranica nasýtenosti kyslíkom nemožná,pretože voda musí mať max 14-16C aby dosiahla túto hranicu. Kedže voda v akváriu má cca priemerne 24-26C tak rozpustnosť kyslíka je približne 4-5mg/l čo je pre väčšinu studenovodných rýb nevyhovujúce.Existujú však studenovodné ryby ktorým aj táto hranica vyhovuje,napr.Sumec,lieň,karas,kapor....avšak aby prosperovali a mali snahu sa reprodukovať ,potrebujú prezimovanie a pokles teploty v období zimy.Pravdepodobne si na určitý čas potrebujú "oddýchnuť" od metabolických procesov.
Čo sa týka tých rias a chorôb o ktorých píše.Nadmerný rast rias je zapríčinený takmer vždy nadmerným znečistením/organickým/vody.Biologická filtrácia čiastočne eliminuje tento jav,avšak aj keď hypoteticky by ho dokázala premeniť, v podstate všetok odpadový materiál na cukry,chýba katalyzátor ktorý by ich odstránil -v tomto prípade rastliny ktoré by ich zúžitkovali.
Filtre ktoré "vymyslel" neviem ako vám,ale mne silno pripomínajú filtre bazénové,ktoré pracujú bez nitrifikačného procesu na báze filtračného piesku a používajú chémiu.
Ono to fakt je asi nejaký kutil,čo rád experimentuje,môj subjektívny názor však je ,že ak experimentujem tak na v praxi vyskúšaných základoch a teoretických vedomostiach uvedených v literatúre.
Na záver jedna zaujímavosť -u nás rastie prvé na Slovensku prírodné kúpalisko s biologickou filtráciou vody ,tak som zvedavý či tam planktón bude alebo nie. :talk
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 46 hostia