od kofola » Pon 21. Jún 2010 5:45:27
Viem ze ma tu mnohi budu odsudzovat, ale podla mna je blbost ze si mlade ryby nezapamataju, ze boli nosene v tlame a preto nebudu chciet nikdy nosit. Ja osobne vyberam ryby z tlamy medzi 15-18 dnom od vyteru. Mam na to hned niekolko dovodov. Nemam priestorove moznosti na to aby som dal kazdu samicu do porodnicky, pretoze mi naraz nosieva niekolko desiatok samic. Tym padom samicu netrapim v oddelenom priestore a ta nasledne nema problem s adaptaciou spat do nadrze. Po odloveni samice mi vyplachnutie striekackou z tlamky nikdy netrva viac ako 60 sec. co je cely cas ktory je samica stresovana a po tomto ukone sa moze za niekolko hodin najest a zregenerovat, pretoze niekolko dni hladovala. Ked mam sarvatky v akva tak castokrat trvaju podstatne dlhsie ako 1min. ked ryby stresuje dominantny samec a pripada mi to prirodzene. Zakladom pri vyplachovani je mokra a studena ruka a rychlost. Mam v akvariach pri niektorych druhoch 4tu generaciu a vsetky ryby sa v pohode vytieraju aj donosia. Jedine co som v praxi videl je to ze ked sa ryby casto vyplachovali tak postupom casu odmietali donosit. Napr. nosili pekne 2-3 roky, no po intenzivnom vyplachovani ich vyterov zacali vypluvat ikry alebo sa prestali triet. Musim vsak podotknut ze islo o vyplachovanie aj ikier, nie len malych ryb. proste bolo jedno ako dlho samica nosi. Na druhej strane som mal aj zopar samic, ktore boli mojimi odchovmi a teda na 100% viem ze naboli vyplachnute a nevedeli donosit ikry, alebo sa im to podarilo len zriedka. Tod moje postrehy s umelym odobranim poteru.