Tiche hlavice - poradte...

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Tiche hlavice - poradte...

Poslaťod Stero » Str 16. Jún 2010 6:53:09

Matej bol by si prekvapený. Ja som raz robil test prietoku nezdalo sa mi že by to nejak extra prúdilo. Na ponorené čerpadlo som napojil hadicu, Veľké vedro som dal tak aby výtok bol na úrovni hladiny tak ako v aq. Čerpadlo som mal nastavené na elek. hodiny, tak že sa samo zaplo a po miinute aj samo vyplo. Celé vedro som mal postavené na váhe a tá bola vynulovaná. Podľa výrobcu malo mať čerpadlo prietok 1200L/H ja som za jednu minútu nameral od 14,8 do 15,6 kg teda aj litra. (test som opakoval 4 krát) Ak som si vynásobil stredný priemer čo bolo okolo 15,32l/min x 60 dostal som prietok 919l/h. čo som absolútne neočakával, pol som prekvapený že to čúranie je takýto prietok. Tento istý test som potom opakoval aj s kanistrami ktoré mám a vždy mi vyšiel výsledok v rozmedzí 60 až 75% udávanej hodnoty čerpadla. Vždy som robil meranie aj z filtračnými vložkami.

Ak píšeš že tvoje hlavice majú 700+700+1200 teda 2600l/h tak podľa mňa v reále majú tak od 1500l/h do max 1950l/h Ono tzaleži na filtračných vložkách.

Mimochodom dúfam že ťa to neurazí ale máš na hlaviciach nastavený maximálny prietok. Na väčšine hlavíc sa dá regulovať prietok otvorením a uzavretím sacieho otvoru.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Reklama

Poslaťod dkollar » Str 16. Jún 2010 7:08:04

ono je to tak ako pisal Peter304. prietok je jedna vec, ale objem filtracnej hmoty je druha vec a tiez velmi podstatna. kvalitu filtracie vody. takze prietok sam o sebe nestaci ked mas maly objem filtracnej hmoty.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod Stero » Str 16. Jún 2010 7:22:57

Áno súhlasím dokonca je veľký rozdiel aj v použitých rôznych druhoch filtračných hmôt. Veď najlepšie filtrácie sú pomal tečúce z obrovským objemom. No v dnešnej akvaritike sa skôr preferujú rýchlo tečúce spôsoby filtrácie ktoré sa snažia kompenzovať menšie množstvo hmôt rýchlosťou prietoku filtra. Ja som reagoval na Mateja a jeho dojem zo slabého výkonu hlavíc. Pre neho sme už v jeho téme reagovali že najideálnejším riešením by bola diera do steny a filter kanistrov (napr FX5, TT 2400 alebo aspoň JBL1500) do vedľajšej miestnosti. Isto by to menej hučalo ako tri hlavice.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod dkollar » Str 16. Jún 2010 7:34:09

presne tak Stero. ak sa neda prepadovy tak tak. pripadne Eheim Professionel 3 XL. prietok ca.1700L/h, objem filtracnej hmoty 12L + 1.5L predfilter.

Kód: Vybrať všetko
http://eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_27575_ehen
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Matej » Str 16. Jún 2010 11:48:01

Stero píše:Matej bol by si prekvapený. Ja som raz robil test prietoku nezdalo sa mi že by to nejak extra prúdilo. Na ponorené čerpadlo som napojil hadicu, Veľké vedro som dal tak aby výtok bol na úrovni hladiny tak ako v aq. Čerpadlo som mal nastavené na elek. hodiny, tak že sa samo zaplo a po miinute aj samo vyplo. Celé vedro som mal postavené na váhe a tá bola vynulovaná. Podľa výrobcu malo mať čerpadlo prietok 1200L/H ja som za jednu minútu nameral od 14,8 do 15,6 kg teda aj litra. (test som opakoval 4 krát) Ak som si vynásobil stredný priemer čo bolo okolo 15,32l/min x 60 dostal som prietok 919l/h. čo som absolútne neočakával, pol som prekvapený že to čúranie je takýto prietok. Tento istý test som potom opakoval aj s kanistrami ktoré mám a vždy mi vyšiel výsledok v rozmedzí 60 až 75% udávanej hodnoty čerpadla. Vždy som robil meranie aj z filtračnými vložkami.

Ak píšeš že tvoje hlavice majú 700+700+1200 teda 2600l/h tak podľa mňa v reále majú tak od 1500l/h do max 1950l/h Ono tzaleži na filtračných vložkách.

Mimochodom dúfam že ťa to neurazí ale máš na hlaviciach nastavený maximálny prietok. Na väčšine hlavíc sa dá regulovať prietok otvorením a uzavretím sacieho otvoru.

No je to tak ako hovoris, proste pri pohlade na to curanie sa mi nechce verit ze by to zvladlo taky prietok, hlavne ked to opticky porovnam s prietokom z hadice ... ale ked si to meral, nemam dovod ti neverit :)

A hlavice mam nastavene na maximalny prietok, na to som si dal pozor. U mna este prietok znizuje aj to ze mam pridanu tu redukciu s hadickou koli vzduchovaniu, je tam zuzeny priemer toho vystupu, cize aj to urcite stiahne prietok o nieco.

Nech uz je prietok akykolvek, merat sa mi to nechce, myslim ze je dostatocny, skorej mi asi vznikne problem s malym objemom filtracnej hmoty. Ten externy filter bohuzial nie je riesenie, vobec nemam chut vrtat do steny a riesit prepad, nemam tam miesto ani na to :) toz chyba zaciatocnika :) Na druhej strane mi vyhovuje ze nemam nic mimo akvaria a nehrozi ziadna nehoda s pretecenim alebo netesnostou kanistra. Inak ja ten objem hmoty nemam az taky maly, su tam dva kusy molitanu, jeden vacsi a druhy mensi, celkovy objem bude tak 8L odhadom.

Ak budem robit dalsie akvarium, tiez to asi skorej poriesim interne, len uz by som s tym ratal vopred a vlepil by som do rohu za pozadie nejaky ten skleneny filter hned na zaciatku.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod brano ba » Štv 17. Jún 2010 20:53:08

Povedal by som, ze objem filtracnych hmot budes mat maly. Ja mam vlepeny filter, v jednom mam biomolitan o objeme 12L + 0,8L BIOPUR FORTE a mam este hlavicu s velkym biomolitanom. Akva ma 430l a povedal by som, ze by to chcelo silnejsi filter.
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod dkollar » Štv 17. Jún 2010 20:58:46

preco myslis ze mas maly objem filtracnej hmoty?
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod brano ba » Štv 17. Jún 2010 21:21:42

Zacala sa mi tvorit štetinkova riasa, postupne ako ryby dorastaju. Z toho usudzujem ze filtracia asi nebude stihat, ked ryby dorastu do dospelosti
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod stiff » Štv 17. Jún 2010 21:34:00

brano ba píše:Zacala sa mi tvorit štetinkova riasa, postupne ako ryby dorastaju. Z toho usudzujem ze filtracia asi nebude stihat, ked ryby dorastu do dospelosti

štetina sa ti môže tvoriť aj keby si mal filter väčší ako samotné akva... ale to je zas na inú tému
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod brano ba » Štv 17. Jún 2010 21:51:27

Viem ze stetina moze byt aj zo zleho svetla,nad tym prave spekulujem, aj ked teoreticky by som nemal mat zle svetlo
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 39 hostia