Chladíte svoje akvárium?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Chladíte svoje akvárium?

Poslaťod peto_bs » Pon 14. Jún 2010 19:19:00

ja by som to chcel urobit takto: vyberiem za 10 vody z akvarka dam tam lad a necham ho rozpustiti a vylejem tu vodu naspät :o
peto_bs

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod Matej » Uto 15. Jún 2010 0:59:24

Tiez som bol teraz prekvapeny ked mi voda vyletela skoro az na 30 stupnov, pritom v dome som tak teplo nemal, cize to ohriali trubice v osvetleni. Takze menej svietim a svetla som podlozil aby boli o nieco vyssie nad akvariom, stiahol som to na tych 29, dneska som menil vodu takze to islo dole, uvidime co bude v lete ked ozaj udru riadne horucavy, asi nebudem svietit vobec alebo co.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod stiff » Uto 15. Jún 2010 10:24:09

Matej píše:Tiez som bol teraz prekvapeny ked mi voda vyletela skoro az na 30 stupnov, pritom v dome som tak teplo nemal, cize to ohriali trubice v osvetleni. Takze menej svietim a svetla som podlozil aby boli o nieco vyssie nad akvariom, stiahol som to na tych 29, dneska som menil vodu takze to islo dole, uvidime co bude v lete ked ozaj udru riadne horucavy, asi nebudem svietit vobec alebo co.

Osvetlenie je sviňa! :D :D :head Ako si človek nedá 1-2 dni pozor v týchto horúčavách, teplota momentálne vyletí.. Teraz po výmene vody (v sobotu) nesvietim a v teplota sa mi drží pod 29°C..

Byk: ryby znesú teplotu aj 31-32°C napr. týždeň (od výmeny po výmenu vody), len treba vedieť o aké ryby sa jedná.. Väčšina napr. juhoam. cichlíd s tým nemá žiaden problém. Stredná am. - tam už je to horšie a teploty nad 30°C dlhodobo prinášajú pokles kondície a u niektorých druhov (trimaculatus, flow..) aj náchylnosť na kožné choroby.. To všetko je ale závislé na druhu rýb, kvalite vody, filtrácie, vzduchovania a podľa môjho názoru hlavne kŕmenia v horúčavách. Pri vysokej teplote kŕmim raz za 2-3 dni niečim ľahkostráviteľným. Pri silnom krmení môže (hl. pri mäkkej vode) nastať razantný pokles Ph, taktiež nitrifikačný proces "nefunguje" tak ako má, zvyšuje sa spotreba kyslíku atď... Takže znížením krmnej dávky človek pri vysokých teplotách nič nepokazí, skôr naopak. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Byk1984 » Uto 15. Jún 2010 21:54:39

Stiff ja som skvor myslel na ryby s Tanganyiky.Ako su Julidochromis Marlieri,Cyprichromisy a Tropheusi
Ale mam Geophagus Brasiliensis a o tych mozem povedat,ze vydrzia bez problemu aj teplotu vody 33 stupnov.Aspon tolko som zatial na meral maximalne v jazierku,kde som pustil 2 jedince,kedze vecsie kusky mi ich stale napadali a nebolo ich kde dat.Su tam uz 1 mesiac a ryby su v dobrej kondicii.Dokonca o dost vyrastli.Spravil som im do jazierka taky ukryt s kamenov,aby boli v kryte pred priamim slnecnim ziarenim.Ked slnko zapada,krasne si plavu po jazierku.Pocas dna,ich skoro ani nevidno.
Co sa tyka krmenia,krmim ich raz za tyzden.Videl som jazierku plavat nieco ako cyklop,alebo ja neviem co to bolo,ale bolo ta malinke a drzalo sa to pri hladine a okrajoch vody.Moze byt sa tym ryby zivili,ked im ta strava umela nechyba???
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Matej » Uto 15. Jún 2010 22:54:47

stiff píše:
Matej píše:Tiez som bol teraz prekvapeny ked mi voda vyletela skoro az na 30 stupnov, pritom v dome som tak teplo nemal, cize to ohriali trubice v osvetleni. Takze menej svietim a svetla som podlozil aby boli o nieco vyssie nad akvariom, stiahol som to na tych 29, dneska som menil vodu takze to islo dole, uvidime co bude v lete ked ozaj udru riadne horucavy, asi nebudem svietit vobec alebo co.

Osvetlenie je sviňa! :D :D :head Ako si človek nedá 1-2 dni pozor v týchto horúčavách, teplota momentálne vyletí.. Teraz po výmene vody (v sobotu) nesvietim a v teplota sa mi drží pod 29°C..

Byk: ryby znesú teplotu aj 31-32°C napr. týždeň (od výmeny po výmenu vody), len treba vedieť o aké ryby sa jedná.. Väčšina napr. juhoam. cichlíd s tým nemá žiaden problém. Stredná am. - tam už je to horšie a teploty nad 30°C dlhodobo prinášajú pokles kondície a u niektorých druhov (trimaculatus, flow..) aj náchylnosť na kožné choroby.. To všetko je ale závislé na druhu rýb, kvalite vody, filtrácie, vzduchovania a podľa môjho názoru hlavne kŕmenia v horúčavách. Pri vysokej teplote kŕmim raz za 2-3 dni niečim ľahkostráviteľným. Pri silnom krmení môže (hl. pri mäkkej vode) nastať razantný pokles Ph, taktiež nitrifikačný proces "nefunguje" tak ako má, zvyšuje sa spotreba kyslíku atď... Takže znížením krmnej dávky človek pri vysokých teplotách nič nepokazí, skôr naopak. :hi

Stiff - len tak na okraj, mal som tu architekta/statika nejakych par dni dozadu a prakticky mi schvalil ten bazen, len odporucil nejake podpery do pivnice :) Takze zacinam silno rozmyslat ze to 5m akvarium spravim, ak by ti to nevadilo mal by som asi par otazok - co sa tyka podstavcu, hlavne tej hornej vrstvy, ci si pozoroval nejake zmeny na podlahe a tak ... predsa len je to vaha ako svina. Ked tak napis sukromnu spravu nech to tu neriesime verejne :) dik
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod stiff » Str 16. Jún 2010 13:55:07

Matej píše:Stiff - len tak na okraj, mal som tu architekta/statika nejakych par dni dozadu a prakticky mi schvalil ten bazen, len odporucil nejake podpery do pivnice :) Takze zacinam silno rozmyslat ze to 5m akvarium spravim, ak by ti to nevadilo mal by som asi par otazok - co sa tyka podstavcu, hlavne tej hornej vrstvy, ci si pozoroval nejake zmeny na podlahe a tak ... predsa len je to vaha ako svina. Ked tak napis sukromnu spravu nech to tu neriesime verejne :) dik

Ak máš otázky, daj novú tému, ak budem vedieť a bude čas, rád poradím..možno sa aj niečo nové dozvieme, veď ľudia majú aj väčšie nádrže...

Na podlahe som nepozoroval žiadne zmeny..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Rostratus » Str 16. Jún 2010 15:19:52

Matej, kľudne založ novú tému, do budúcna to môžno aj iným pomôže. :mrk
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 45 hostia