Matej píše:Tiez som bol teraz prekvapeny ked mi voda vyletela skoro az na 30 stupnov, pritom v dome som tak teplo nemal, cize to ohriali trubice v osvetleni. Takze menej svietim a svetla som podlozil aby boli o nieco vyssie nad akvariom, stiahol som to na tych 29, dneska som menil vodu takze to islo dole, uvidime co bude v lete ked ozaj udru riadne horucavy, asi nebudem svietit vobec alebo co.
stiff píše:Matej píše:Tiez som bol teraz prekvapeny ked mi voda vyletela skoro az na 30 stupnov, pritom v dome som tak teplo nemal, cize to ohriali trubice v osvetleni. Takze menej svietim a svetla som podlozil aby boli o nieco vyssie nad akvariom, stiahol som to na tych 29, dneska som menil vodu takze to islo dole, uvidime co bude v lete ked ozaj udru riadne horucavy, asi nebudem svietit vobec alebo co.
Osvetlenie je sviňa! Ako si človek nedá 1-2 dni pozor v týchto horúčavách, teplota momentálne vyletí.. Teraz po výmene vody (v sobotu) nesvietim a v teplota sa mi drží pod 29°C..
Byk: ryby znesú teplotu aj 31-32°C napr. týždeň (od výmeny po výmenu vody), len treba vedieť o aké ryby sa jedná.. Väčšina napr. juhoam. cichlíd s tým nemá žiaden problém. Stredná am. - tam už je to horšie a teploty nad 30°C dlhodobo prinášajú pokles kondície a u niektorých druhov (trimaculatus, flow..) aj náchylnosť na kožné choroby.. To všetko je ale závislé na druhu rýb, kvalite vody, filtrácie, vzduchovania a podľa môjho názoru hlavne kŕmenia v horúčavách. Pri vysokej teplote kŕmim raz za 2-3 dni niečim ľahkostráviteľným. Pri silnom krmení môže (hl. pri mäkkej vode) nastať razantný pokles Ph, taktiež nitrifikačný proces "nefunguje" tak ako má, zvyšuje sa spotreba kyslíku atď... Takže znížením krmnej dávky človek pri vysokých teplotách nič nepokazí, skôr naopak.
Matej píše:Stiff - len tak na okraj, mal som tu architekta/statika nejakych par dni dozadu a prakticky mi schvalil ten bazen, len odporucil nejake podpery do pivnice Takze zacinam silno rozmyslat ze to 5m akvarium spravim, ak by ti to nevadilo mal by som asi par otazok - co sa tyka podstavcu, hlavne tej hornej vrstvy, ci si pozoroval nejake zmeny na podlahe a tak ... predsa len je to vaha ako svina. Ked tak napis sukromnu spravu nech to tu neriesime verejne dik
Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 41 hostia