Blade-o píše:chcel by som sa spytat naco su tie nitrifikacne bakterie o ktorych sa tu dost pise?
jovan píše:Nedá mi nereagovať na predošlé príspevky,z niktorých sa mi takpovediac , tak prikladám aj ja niečo k biologickej filtrácií.
Ak chce niekto pochopiť biologickú filtráciu,musí najprv rozumieť niektorým výrazom a pojmom.
Je to predovšetkým v prvom rade dusík/N/,ktorý sa vyskytuje v celom priebehu biologickej filtrácie,a to v rôznych formách:
ORGANICKÝ – je vo vode prítomný vo forme proteínov,peptidov,aminokyselin,exkrementov…
ČPAVKOVÝ – NH3 prudko jedovatý plyn .Vo vode sa vplyvom ionizácie jeho podstatná časť mení na amoniový kationt NH4+,ktorý už jedovatý nie je ,pretože nie je schopný prejsť bunečnou mebránou živočícha.Vzajomný pomer medzi NH3 a NH4+ závisí na teplote vody a reakcii vody/ph/.
Príklad: 25C ph 7,8 -3,4%NH3
25C ph 8,3 -10%NH3
22C ph8,3 -8,3%NH3
28C ph 8,3 -11,5% NH3
Z toho vyplýva,že čím je voda teplejšia a ph vyššie ,tým je podiel jedovatého čpavku väčší.Hraničné
hodnoty sú od <0,1mg/l -0,5mg/l>. Skrátka pod 0,1 je optimum a nad 0,5 je to otrava.
DUSITANOVÝ ANION /NO2-/- vzniká biologickým odbúravaním NH3,alebo redukciou dusičnanov v anaeróbnom procese.Taktiež je veľmi jedovatý a platia tie isté hodnoty ako pri NH3
DUSIČNANOVÝ ANIONT /NO3-/-vzniká oxidáciou NO2- na biologickom alebo chemickom základe.Je minimálne 100x menej jedovatý ako NO2-!V prírode sa jeho hodnota pohybuje asi 1mg/l,ryby však bežne tolerujú do 50mg/l.Pri prekročení však hrozí spätná väzba a to redukcia NO3- na prudko jedovatý NO2-.
PLYNNÝ DUSÍK /N2/ je absolútne neškodný plyn ,ktorý z vody vyprchá.
A teraz k tej biologickej filtrácií ktorá má prebiehať asi takto:
1level-mineralizácia-rozklad odpadových látok baktériami Micrococus,Flavobacterium,Achrombacter.
2level-deaminácia-premena aminokyselin na čpavok pomocou Bacterium coli,Bacterium proteus.
3level-nitrifikácia má dva podlevely:
1-premena čpavku NH3 na dusitan NO2-pomocou baktérií Nitrosomonas
2-premena dusitanov NO2-na dusičnany NO3- pomocou baktérií
Nitrobacter.
Nitrifikácia je njúčinnejšia pri ph9-a najmenej pri ph 5,5.Množstvo nitrifikačných baktérií je priamo závislé na obsahu kyslíku vo vode a teda aj redox potenciálu,ako aj veľkosťi povrchu filtračného materialu.Nitrifikácia je pri biologickej filtrácií najdôležitejší proces,pretože behom nej vzniká podstatne menej jedovatý NO3-.
4level-denitrifikácia –opak nitrifikácie,keď baktérie Achrombacter,Pseudomonas,Bacillus získavajú kyslík z kysličníku dusíka a výsledok tohto procesu je neškodný N2.
Prakticky však v akváriach tento cyklus málokedy prechádza až do konca ako v prírode.Preto je potrebná výmena vody vodou odstátou,nakoľko ako vidno je to veĺmi zložitý proces, pri ktorom každá jedna chemikália naruší hociktorý level a tým aj rovnováhu čoho výsledkom je potom zlý zdravotný stav,rast a napokon úhyn rýb.
Nič viac nič menej.
Aldebaran píše:chcel by som sa za tento jovanov príspevok verejne poďakovať, myslím, že to bolo dosť vyčerpávajúce.
A neodpustím si poznámku: jovan, nie je to takto lepšie? bez invektív, jasné fakty podané slušným a serióznym spôsobom, bez prehnaných emócií? Práve takéto príspevky najlepšie dokazujú, že o chemizme vody to vieš naozaj veľmi veľa a takto podané informácie určite mnohým z nás veľmi pomôžu. Len tak ďalej
Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť