ako na vlastny filter?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: ako na vlastny filter?

Poslaťod Blade-o » Ned 16. Máj 2010 16:57:33

chcel by som sa spytat naco su tie nitrifikacne bakterie o ktorych sa tu dost pise?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time

Reklama

Poslaťod Stero » Ned 16. Máj 2010 17:08:56

Blade-o píše:chcel by som sa spytat naco su tie nitrifikacne bakterie o ktorych sa tu dost pise?

Trocha teórie z webu
Nitrifikácia je bakteriálna oxidácia amoniaku na dusičnany. Je katalyzovaná dvomi skupinami nitrifikujúcich mikroorganizmov: nitrosomonas a nitrobacter. Toto delenie nitrifikantov je na základe druhu ich substrátu. S pomocou nitrifikantov nastáva podstatné urýchlenie procesu nitrifikácie. Nitrifikujúce mikroorganizmy (nitrifikanty). Oba kroky nitrifikácie (nitritácia a nitratácia) katalyzované dvomi skupinami mikroorganizmov (nitrosomonas a nitrobacter) sú komplikované biochemické procesy, ktoré pozostávajú z početných enzymatických reakcií. Najnovšie pozorovania ukazujú, že v aktivovanom kale nemusí mať pri procese nitratácie dominantné postavenie nitrobacter, ale iný mikroorganizmus (nitrosococcus), oxidujúci dusitany na dusičnany

V podstate ľudovo sú to mikroorganizmi ktoré odburávajú z vody, pôdy dusitny a menia ich na dusičnany
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Blade-o » Pon 17. Máj 2010 16:23:48

uff tak z toho som skoro nic nepochopil :( takze je to dobre?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod Rostratus » Pon 17. Máj 2010 16:25:40

Tu je to trošku zjednodušene napísané:

Nitrifikačné baktérie sú podstatnou súčasťou nitrifikačného cyklu, ktorý sa stará o rozklad odpadových látok. Baktérie postupne rozkladajú detrit na amoniak, NO2 až NO3, ktorý je pre ryby najmenej škodlivý. NO3 sa z akvária dostáva von výmenou vody. Baktérie žijú v podstate v celom akváriu ale aby bola ich činnosť čo najefektívnejšia, tak sa pre ne robia tzv. biologické filtre, kde tieto baktérie žijú vo filtračných náplniach.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jovan » Pon 17. Máj 2010 21:05:43

Nedá mi nereagovať na predošlé príspevky,z niktorých sa mi takpovediac :crazy: , tak prikladám aj ja niečo k biologickej filtrácií.

Ak chce niekto pochopiť biologickú filtráciu,musí najprv rozumieť niektorým výrazom a pojmom.
Je to predovšetkým v prvom rade dusík/N/,ktorý sa vyskytuje v celom priebehu biologickej filtrácie,a to v rôznych formách:
ORGANICKÝ – je vo vode prítomný vo forme proteínov,peptidov,aminokyselin,exkrementov…
ČPAVKOVÝ – NH3 prudko jedovatý plyn .Vo vode sa vplyvom ionizácie jeho podstatná časť mení na amoniový kationt NH4+,ktorý už jedovatý nie je ,pretože nie je schopný prejsť bunečnou mebránou živočícha.Vzajomný pomer medzi NH3 a NH4+ závisí na teplote vody a reakcii vody/ph/.
Príklad: 25C ph 7,8 -3,4%NH3
25C ph 8,3 -10%NH3
22C ph8,3 -8,3%NH3
28C ph 8,3 -11,5% NH3
Z toho vyplýva,že čím je voda teplejšia a ph vyššie ,tým je podiel jedovatého čpavku väčší.Hraničné
hodnoty sú od <0,1mg/l -0,5mg/l>. Skrátka pod 0,1 je optimum a nad 0,5 je to otrava.
DUSITANOVÝ ANION /NO2-/- vzniká biologickým odbúravaním NH3,alebo redukciou dusičnanov v anaeróbnom procese.Taktiež je veľmi jedovatý a platia tie isté hodnoty ako pri NH3
DUSIČNANOVÝ ANIONT /NO3-/-vzniká oxidáciou NO2- na biologickom alebo chemickom základe.Je minimálne 100x menej jedovatý ako NO2-!V prírode sa jeho hodnota pohybuje asi 1mg/l,ryby však bežne tolerujú do 50mg/l.Pri prekročení však hrozí spätná väzba a to redukcia NO3- na prudko jedovatý NO2-.
PLYNNÝ DUSÍK /N2/ je absolútne neškodný plyn ,ktorý z vody vyprchá.
A teraz k tej biologickej filtrácií ktorá má prebiehať asi takto:
1level-mineralizácia-rozklad odpadových látok baktériami Micrococus,Flavobacterium,Achrombacter.
2level-deaminácia-premena aminokyselin na čpavok pomocou Bacterium coli,Bacterium proteus.
3level-nitrifikácia má dva podlevely:
1-premena čpavku NH3 na dusitan NO2-pomocou baktérií Nitrosomonas
2-premena dusitanov NO2-na dusičnany NO3- pomocou baktérií
Nitrobacter.
Nitrifikácia je njúčinnejšia pri ph9-a najmenej pri ph 5,5.Množstvo nitrifikačných baktérií je priamo závislé na obsahu kyslíku vo vode a teda aj redox potenciálu,ako aj veľkosťi povrchu filtračného materialu.Nitrifikácia je pri biologickej filtrácií najdôležitejší proces,pretože behom nej vzniká podstatne menej jedovatý NO3-.
4level-denitrifikácia –opak nitrifikácie,keď baktérie Achrombacter,Pseudomonas,Bacillus získavajú kyslík z kysličníku dusíka a výsledok tohto procesu je neškodný N2.
Prakticky však v akváriach tento cyklus málokedy prechádza až do konca ako v prírode.Preto je potrebná výmena vody vodou odstátou,nakoľko ako vidno je to veĺmi zložitý proces, pri ktorom každá jedna chemikália naruší hociktorý level a tým aj rovnováhu čoho výsledkom je potom zlý zdravotný stav,rast a napokon úhyn rýb.
Nič viac nič menej. :think
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Aldebaran » Pon 17. Máj 2010 21:15:51

chcel by som sa za tento jovanov príspevok verejne poďakovať, myslím, že to bolo dosť vyčerpávajúce.

A neodpustím si poznámku: jovan, nie je to takto lepšie? bez invektív, jasné fakty podané slušným a serióznym spôsobom, bez prehnaných emócií? Práve takéto príspevky najlepšie dokazujú, že o chemizme vody to vieš naozaj veľmi veľa a takto podané informácie určite mnohým z nás veľmi pomôžu. Len tak ďalej :yes
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod mlaka » Uto 18. Máj 2010 11:32:28

Jovan :hand ďakujem -
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Blade-o » Uto 18. Máj 2010 18:12:47

jovan píše:Nedá mi nereagovať na predošlé príspevky,z niktorých sa mi takpovediac :crazy: , tak prikladám aj ja niečo k biologickej filtrácií.

Ak chce niekto pochopiť biologickú filtráciu,musí najprv rozumieť niektorým výrazom a pojmom.
Je to predovšetkým v prvom rade dusík/N/,ktorý sa vyskytuje v celom priebehu biologickej filtrácie,a to v rôznych formách:
ORGANICKÝ – je vo vode prítomný vo forme proteínov,peptidov,aminokyselin,exkrementov…
ČPAVKOVÝ – NH3 prudko jedovatý plyn .Vo vode sa vplyvom ionizácie jeho podstatná časť mení na amoniový kationt NH4+,ktorý už jedovatý nie je ,pretože nie je schopný prejsť bunečnou mebránou živočícha.Vzajomný pomer medzi NH3 a NH4+ závisí na teplote vody a reakcii vody/ph/.
Príklad: 25C ph 7,8 -3,4%NH3
25C ph 8,3 -10%NH3
22C ph8,3 -8,3%NH3
28C ph 8,3 -11,5% NH3
Z toho vyplýva,že čím je voda teplejšia a ph vyššie ,tým je podiel jedovatého čpavku väčší.Hraničné
hodnoty sú od <0,1mg/l -0,5mg/l>. Skrátka pod 0,1 je optimum a nad 0,5 je to otrava.
DUSITANOVÝ ANION /NO2-/- vzniká biologickým odbúravaním NH3,alebo redukciou dusičnanov v anaeróbnom procese.Taktiež je veľmi jedovatý a platia tie isté hodnoty ako pri NH3
DUSIČNANOVÝ ANIONT /NO3-/-vzniká oxidáciou NO2- na biologickom alebo chemickom základe.Je minimálne 100x menej jedovatý ako NO2-!V prírode sa jeho hodnota pohybuje asi 1mg/l,ryby však bežne tolerujú do 50mg/l.Pri prekročení však hrozí spätná väzba a to redukcia NO3- na prudko jedovatý NO2-.
PLYNNÝ DUSÍK /N2/ je absolútne neškodný plyn ,ktorý z vody vyprchá.
A teraz k tej biologickej filtrácií ktorá má prebiehať asi takto:
1level-mineralizácia-rozklad odpadových látok baktériami Micrococus,Flavobacterium,Achrombacter.
2level-deaminácia-premena aminokyselin na čpavok pomocou Bacterium coli,Bacterium proteus.
3level-nitrifikácia má dva podlevely:
1-premena čpavku NH3 na dusitan NO2-pomocou baktérií Nitrosomonas
2-premena dusitanov NO2-na dusičnany NO3- pomocou baktérií
Nitrobacter.
Nitrifikácia je njúčinnejšia pri ph9-a najmenej pri ph 5,5.Množstvo nitrifikačných baktérií je priamo závislé na obsahu kyslíku vo vode a teda aj redox potenciálu,ako aj veľkosťi povrchu filtračného materialu.Nitrifikácia je pri biologickej filtrácií najdôležitejší proces,pretože behom nej vzniká podstatne menej jedovatý NO3-.
4level-denitrifikácia –opak nitrifikácie,keď baktérie Achrombacter,Pseudomonas,Bacillus získavajú kyslík z kysličníku dusíka a výsledok tohto procesu je neškodný N2.
Prakticky však v akváriach tento cyklus málokedy prechádza až do konca ako v prírode.Preto je potrebná výmena vody vodou odstátou,nakoľko ako vidno je to veĺmi zložitý proces, pri ktorom každá jedna chemikália naruší hociktorý level a tým aj rovnováhu čoho výsledkom je potom zlý zdravotný stav,rast a napokon úhyn rýb.
Nič viac nič menej. :think

Dakujem za vysvetlenie napisal si to super :yes

ja som to tak pochopil ze tie bakterie napomahaju odburavaniu skodlivych latok z vody??? cize aj exkrementom (hovienka) ryb??? pochopil som to spravne? este sa chcem spytat tie nitrifikacne bakterie sa vypestuju same ked zalozim uplne nove akvarium kde budem mat vsetko vyvarene a uplne ciste (kvazi sterilne) prostredie? alebo musim zobrat tu vyzmykanu vodu z nejakeho filtra ktory bol v zabehnutom akvarku?
Obrázok užívateľa
Blade-o

Poslaťod jovan » Uto 18. Máj 2010 20:21:55

To Blade-o
ja som to tak pochopil ze tie bakterie napomahaju odburavaniu skodlivych latok z vody??? cize aj exkrementom (hovienka) ryb??? pochopil som to spravne? :yes
este sa chcem spytat tie nitrifikacne bakterie sa vypestuju same ked zalozim uplne nove akvarium kde budem mat vsetko vyvarene a uplne ciste (kvazi sterilne) prostredie? :ne, teoreticky však aj áno len je to na dĺĺĺho....

alebo musim zobrat tu vyzmykanu vodu z nejakeho filtra ktory bol v zabehnutom akvarku? :yes -najlepší a najproduktívnejší spôsob.

Nikam sa netreba ponáhlať,tieto veci potrebujú a chcú čas,ktorý sa potom zúročí. :think
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Matej » Uto 18. Máj 2010 22:49:22

Aldebaran píše:chcel by som sa za tento jovanov príspevok verejne poďakovať, myslím, že to bolo dosť vyčerpávajúce.

A neodpustím si poznámku: jovan, nie je to takto lepšie? bez invektív, jasné fakty podané slušným a serióznym spôsobom, bez prehnaných emócií? Práve takéto príspevky najlepšie dokazujú, že o chemizme vody to vieš naozaj veľmi veľa a takto podané informácie určite mnohým z nás veľmi pomôžu. Len tak ďalej :yes

Musim sa pridat, pekny prispevok, ma to hlavu aj patu, co dodat ...
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia