Blade-o píše:Matej píše:Nedavaj to tam, keby to bolo natrete nejakym ekologickym lakom tak mozno ano, ale ak to je ten klasicky humus ten obsahuje vela skodlivych latok. Ten vyluh nebude nejaky velky ale aj tak by som to neriskoval. A ked to ponorosis do riedidla a podobnych veci, tak ti tam zase mozu zostat stopy toho riedila alebo inej chemikalie, vies ako je ta ulita zatocena, je tam vela miest kde sa moze nieco uchytit... Mozno ta koncentracia v pomere k celkovej vode v akvariu nebude dramaticka ale osobne by som to tam nedal.
A keby som to len tak vydrhol z hora s odlakovacom alebo riedidlom kde to je nalakovane a tak aby sa do vnutra nic nedostalo tak by to mohlo byt ok?
Pozri ja som na toto urcite neni odbornik, len hovorim co si myslim takze to neber smerodatne
Ale nemas sancu to nejako drhnut bez toho aby sa ti to dostalo aj dovnutra, predsa len to bude prskat pri drhnuti, nieco ti sadne na prsty a dostane sa to dovnutra tak ci tak. Proste nech uz budes robit co chces, ostane ti tam aj zvysok toho laku aj cast toho odlakovacu pripadne riedidla. Mozno keby si to potom poriadne vyvaril, alebo namocil do sava alebo ja neviem co ... mozno by si sa tych chemikalii nejako zbavil, ale podla mna to nestoji za risk. Chcelo by to skusit, potom to namocit dovody a spravit nejaky rozbor ci tam nieco zostalo, ale to je tak komplikovane ze by som sa na to fakt vyprdol.
S chemikaliami to mas tak, su vselijake pripravky napriklad proti riasam a podobne, ryby veselo ziju dalej ale nakoniec sa ti moze stat ze trebars stratia schopnost sa rozmnozovat a podobne veci... chemia proste do vody nepatri ak to nie je nevyhnutne potrebne.