Výroba extérneho filtra

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Výroba extérneho filtra

Poslaťod Byk1984 » Pon 03. Máj 2010 4:25:41

Brano ved cerpadlo je v akvariu.Teraz neviem ako myslis
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Reklama

Poslaťod jovan » Pon 03. Máj 2010 8:44:42

Byk1984 píše:Brano ved cerpadlo je v akvariu.Teraz neviem ako myslis

Myslí to tak,že voda do filtra by išla samospádom,resp. čerpadlo by ho "cucalo",znamená to,že koľko vody by do nádrže vtiahlo toľko by vytlačilo.Teraz tlačíš vodu do nádoby a von,on to myslí presne opačne. :talk
Ps.Aj napr.podlahové biofiltre možu pracovať dvoma smermi:od hladiny dole,a z dola ku hladine.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Matej » Pon 03. Máj 2010 10:56:32

brano ba píše:Mozno by nebolo od veci ten filter nerobit pretlakovy, ale podtlakovy, cerpadlo by mohlo byt umiestnene v akvariu, ale vodu by nasavalo cez filter a vytlacalo do ákva. Tym by si nepotreboval az tak prepracovane tesnenie, nakolko by nemuselo drzat ziaden pretlak vo filtry

Neviem ci by toto dobre fungovalo, tie klasicke cerpacie hlavice su "ponorky" cize aby dobre nasavali musia byt ponorene vo vode ktoru cerpaju. Princip ponorky je v tom ze vodu tlaci smerom hore, nie je to robene na nasavanie zo zdroja vyrazne pod nou. Pri tomto rieseni by to vlastne muselo nasat vodu z filtra ktory je umiestneny nizsie ako by bola ta hlavica. Cize by to musela byt hlavica ktora je poriadne utesnena aby nasavala vodu len cez tu privodnu trubku. Staci mala netesnost a nasaje si to vodu rovno z akvaria v ktorom bude ponorene a z filtra si to nepotiahne nic. Okrem toho je mozne ze to cerpadlo nedokaze vyvinut dost silny podtlak na to aby to vodu z filtra dokazalo nasat, hlavne na zaciatku ked by to tahalo len vzduch. Bolo by to treba skusit, urcite tam bude nejaky limit vysky do ktorej to este dokaze nasat. Ak by to fungovalo, urcite by to bolo dobre riesenie, ziadny pretlak v samotnom filtri by nehrozil, pretoze by to do neho nasalo len tolko vody kolko cerpadlo odsaje.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod kofola » Pon 03. Máj 2010 11:11:57

Cerpacia hlavica nie je cerpadlo. A aj cerpadla su ponorne a obehove, ktore nemusia byt vobec nikde vo vode. Maju jeden privod kvapaliny a jeden vyvod. S hlavicou by to ozaj neslo ale s cerpadlom nie je problem. Co sa tyka "limitu" cerpadla, tak su aj naozaj vykonne cerpadla, je to ovsem otazka penazi a pri takychto cerpadlach by uz asi "home made" filter nemal opodstatnenie.
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Matej » Pon 03. Máj 2010 11:39:52

kofola píše:Cerpacia hlavica nie je cerpadlo. A aj cerpadla su ponorne a obehove, ktore nemusia byt vobec nikde vo vode. Maju jeden privod kvapaliny a jeden vyvod. S hlavicou by to ozaj neslo ale s cerpadlom nie je problem. Co sa tyka "limitu" cerpadla, tak su aj naozaj vykonne cerpadla, je to ovsem otazka penazi a pri takychto cerpadlach by uz asi "home made" filter nemal opodstatnenie.

Cital si co som napisal? Pisal som ze KLASICKE cerpacie hlavice su ponorky cize pri nich by to nemuselo fungovat. Brano Ba popisal system ze "cerpadlo by bolo V akvariu" cize zase ponorka. Samozrejme ze obehove cerpadlo je nieco ine ale to som ani ja ani brano ba nespominal.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod kofola » Pon 03. Máj 2010 11:56:41

Zle sme sa pochopili. Brano napisal ze cerpadlo by bolo v akva a ty si zacal pisat o cerpacich hlaviciach. Chcel som len upozornit ze to nie je jedno a to iste, aj ked princip je podobny v tom ze musia byt obidve ponorene pre nasavanie. Ja som napisal o obehovych cerpadlach preto, ze takto by to mohlo fungovat na tom systeme co spominal Brano. A odpoved na tvoju otazku je: Ano cital som co si napisal.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Matej » Pon 03. Máj 2010 12:06:20

kofola píše:Zle sme sa pochopili. Brano napisal ze cerpadlo by bolo v akva a ty si zacal pisat o cerpacich hlaviciach. Chcel som len upozornit ze to nie je jedno a to iste, aj ked princip je podobny v tom ze musia byt obidve ponorene pre nasavanie. Ja som napisal o obehovych cerpadlach preto, ze takto by to mohlo fungovat na tom systeme co spominal Brano. A odpoved na tvoju otazku je: Ano cital som co si napisal.

No ved v pohode, ja som len proste pisal o tom ze v pripade ponorky to fungovat NEMUSI, jasne ze pri obehovom to pojde, staci to dobre utestnit. Inak, ja nevidim velky rozdiel v cerpacej hlavici a ponornom cerpadle. Podla mna cerpacia hlavica je len upravene ponorne cerpadlo, nie? V jazierku som mal niekolko ponornych cerpadiel a konstrukcne je to to iste ako cerpacia hlavica - 1 privod, vrtulka, vyvod - akurat ze cerpacia hlavica ma predlzene nasavanie koli aplikacii molitanu, prisavanie vzduchu na prevzdusnovanie a je lahsie rozoberatelna koli cisteniu.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod kofola » Pon 03. Máj 2010 12:33:39

Konstrukcne je os vrtulky pri cerpacej hlavici rovnobezne so smerom prudenia kvapaliny. Pri cerpadlach (akvariovych, fontankovych a.p.) je os vrtulky zpravidla kolmo na smer prudenia. V praxi hlavica nevytlaci vodu vysoko, ale vytiahne ju napr. cez zmieneny biomolitan z vacsich hlbok. Cerpadlo vytlaci vodu do vrchu: napr. moje bez zataze 2,4m pod zatazou 1,8m - vyrobca udava 2,0 m a to aj ked je ponorene len 2cm.
Ale to len tak pre doplnenie temy ;)
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Matej » Pon 03. Máj 2010 12:55:12

kofola píše:Konstrukcne je os vrtulky pri cerpacej hlavici rovnobezne so smerom prudenia kvapaliny. Pri cerpadlach (akvariovych, fontankovych a.p.) je os vrtulky zpravidla kolmo na smer prudenia. V praxi hlavica nevytlaci vodu vysoko, ale vytiahne ju napr. cez zmieneny biomolitan z vacsich hlbok. Cerpadlo vytlaci vodu do vrchu: napr. moje bez zataze 2,4m pod zatazou 1,8m - vyrobca udava 2,0 m a to aj ked je ponorene len 2cm.
Ale to len tak pre doplnenie temy ;)

No ano, mas pravdu, v cerpadlach co som mal v jazierku bola vrtula ulozena vodorovne a vodu tlacila do vrchu, cize toto sedi. Kazdopadne podla toho co sam hovoris by na toto riesenie bola vhodnejsia hlavica pretoze ako sam pises hlavica je schopna vytiahnut vodu vyssie a pri tomto rieseni ide o vytiahnutie vody a nie o jej vytlacenie. Cize jedina rozumna volba by tu aj tak bolo to obehove cerpadlo :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Byk1984 » Pon 03. Máj 2010 12:58:25

Aha uz chapem ako to myslite.Este dnes ako pridem s prace a to skusim vyskusat,ak mi vystaci cas.Dam tu cerpaciu hlavicu a uvidime.Potom dodam,ci to fungovalo.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 45 hostia