Zdravím všetkých priaznivcou akvaristiky.
Každý dobrý akvarista vie,že akvarium by malo mať ako základ dobrú filtráciu.Poznáme vnútornú (internú) a vonkajšiu (extérnu) filtráciu.
Ja osobne sa prikláňam k externej filtrácii.
Keďže doba je aká je a externe filtre su dosť drahé a nie každý si ich može dovoliť,začal som rozmýšľať nad výrobou externého filtra po domácky.Hľadal som po nete návody,kade tade pozeral videá o výrobe takeho filtra,všetko v cudzom jazyku,kde som nerozumel ani slovo,no nakoniec som s toho všetkého vyšiel a pustil sa do práce.Nieje to nic tazke.Rozhodol som sa pre tento stýl filtra,kde čerpadlo je umiestnené mimo nadoby.Je to na princípe tlaku v nádobe.Čerpadlo vháňa vodu na dno dózy,ktora stúpa a podtlakom vyviera cez výstup filtra.
Poďme teda k postupu práce.
Ako prvé som potreboval nejakú nádobu,ktorá by mi slúžila ako kanister,tak som kúpil umelohmotnú dózu vo veľkoobchode (viď obrázok č.1).
Do vrchnáku dozy som vyrezal dva otvory o priemere trubky,ktorú som do neho osádzal.Jedna s trubiek ide až na dno dózy,
pričom druhá je zapustená do vrchnáku,len nejaké 2cm.Obe tieto trubky som poriadne zasilikónoval,aby mi okolo nich
nepretiekla voda a unikal tlak (viď obrázok č.2).
V ďalšom som dózu naplnil filtračným materialom.Na dno dozy som umiestil biomolitan,na neho som nasipal asi 5cm vrstvu zeolitu a nakoniec som dózu doplnil až po vrch,filtračnou vatou (viď obrázok č.3).
Nasadil som vrchnák,poriadne zatisol a dobre zasilikonoval,aby mi to nestrelilo.
Dóza,bola v obchode len taká,kde ešte aj vrchnák,obsahoval dve samostatné uzávery.Preto som celý vrch ponatieral ešte pre istotu silikónom.Filter bude umiesteny v pivnici,kedze tam mam aj to akvarium.Na vzhľade mi nezáležalo.Samozrejme,že sa to spraviť aj estetickejšie.
Osobne odporúčam pri výrobe,vymyslieť niečo ako upináky na tu dózu.Niečo na ten štýl ako je na extérnych filtroch s obchodu.Aby sa dal kedy koľvekvyčistit.
Za ten čas čo schol silikón,som rozmýšľal,nad čerpadlom.Vybral som si čerpadlo Resun SP-600,ktorý ma výtlak 50cm a prietok 260L/h (viď obrázok č.4)
Úplne mi stačí,kedže filter bol robený pre 110L akvárium.Je to moj prvý pokus o takýto filter,tak aj preto som začal s niečim menším.
Nakoniec som na filter pozapájal hadice a okolo spojov natrel silikónom.Privodnu hadičku,ktorá ide až na dno dózy,som pripojil na čerpadlo a vývod s filtra som dal nad akvárium (viď obrázok č.5 a č.6).
Všetko príslušenstvo ma vyšlo na nejakých 20eur.Najdrahšie bolo čerpadlo,ktoré stálo 9eur.
Filter mi v takomto stave funguje už 2 týždne,nidke nepreteká a funguje dobre.Samozrejme je to malý filter ktorý ma objem 2,7 litra,ale na také akvárium mi úplne postačuje.Určite sa takýmto sposobom bude dať vyrobiť filter aj na väčsie objemy akvárii,ale to už bude chcieťväčšiu nádobu s pevnejšieho materialu.Na väčší filter treba väčšie čerpadlo,tak by tam vznikal väčší tlak a mohlo by dojst kpoškodeniu filtra,respektive,k jeho prasknutiu.
Na záver by som už len dodal,ze som zatial spokojný,a určite vas oboznámim časom či mi to stále dobre funguje.
Veľa úspechov v akvaristike a pri výrobe filtra,praje člen cichlidportalu Byk198