Výroba extérneho filtra

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Výroba extérneho filtra

Poslaťod Byk1984 » Pia 30. Apr 2010 16:00:28

Zdravím všetkých priaznivcou akvaristiky.
Každý dobrý akvarista vie,že akvarium by malo mať ako základ dobrú filtráciu.Poznáme vnútornú (internú) a vonkajšiu (extérnu) filtráciu.
Ja osobne sa prikláňam k externej filtrácii.
Keďže doba je aká je a externe filtre su dosť drahé a nie každý si ich može dovoliť,začal som rozmýšľať nad výrobou externého filtra po domácky.Hľadal som po nete návody,kade tade pozeral videá o výrobe takeho filtra,všetko v cudzom jazyku,kde som nerozumel ani slovo,no nakoniec som s toho všetkého vyšiel a pustil sa do práce.Nieje to nic tazke.Rozhodol som sa pre tento stýl filtra,kde čerpadlo je umiestnené mimo nadoby.Je to na princípe tlaku v nádobe.Čerpadlo vháňa vodu na dno dózy,ktora stúpa a podtlakom vyviera cez výstup filtra.
Poďme teda k postupu práce.
Ako prvé som potreboval nejakú nádobu,ktorá by mi slúžila ako kanister,tak som kúpil umelohmotnú dózu vo veľkoobchode (viď obrázok č.1).

obrazok 1.jpg

Do vrchnáku dozy som vyrezal dva otvory o priemere trubky,ktorú som do neho osádzal.Jedna s trubiek ide až na dno dózy,
pričom druhá je zapustená do vrchnáku,len nejaké 2cm.Obe tieto trubky som poriadne zasilikónoval,aby mi okolo nich
nepretiekla voda a unikal tlak (viď obrázok č.2).

obrazok 2.jpg

V ďalšom som dózu naplnil filtračným materialom.Na dno dozy som umiestil biomolitan,na neho som nasipal asi 5cm vrstvu zeolitu a nakoniec som dózu doplnil až po vrch,filtračnou vatou (viď obrázok č.3).

obrazok 3.jpg

Nasadil som vrchnák,poriadne zatisol a dobre zasilikonoval,aby mi to nestrelilo.
Dóza,bola v obchode len taká,kde ešte aj vrchnák,obsahoval dve samostatné uzávery.Preto som celý vrch ponatieral ešte pre istotu silikónom.Filter bude umiesteny v pivnici,kedze tam mam aj to akvarium.Na vzhľade mi nezáležalo.Samozrejme,že sa to spraviť aj estetickejšie.
Osobne odporúčam pri výrobe,vymyslieť niečo ako upináky na tu dózu.Niečo na ten štýl ako je na extérnych filtroch s obchodu.Aby sa dal kedy koľvekvyčistit.
Za ten čas čo schol silikón,som rozmýšľal,nad čerpadlom.Vybral som si čerpadlo Resun SP-600,ktorý ma výtlak 50cm a prietok 260L/h (viď obrázok č.4)

obrazok 4.jpg

Úplne mi stačí,kedže filter bol robený pre 110L akvárium.Je to moj prvý pokus o takýto filter,tak aj preto som začal s niečim menším.
Nakoniec som na filter pozapájal hadice a okolo spojov natrel silikónom.Privodnu hadičku,ktorá ide až na dno dózy,som pripojil na čerpadlo a vývod s filtra som dal nad akvárium (viď obrázok č.5 a č.6).

obrazok 5.jpg

obrazok 6.jpg

Všetko príslušenstvo ma vyšlo na nejakých 20eur.Najdrahšie bolo čerpadlo,ktoré stálo 9eur.
Filter mi v takomto stave funguje už 2 týždne,nidke nepreteká a funguje dobre.Samozrejme je to malý filter ktorý ma objem 2,7 litra,ale na také akvárium mi úplne postačuje.Určite sa takýmto sposobom bude dať vyrobiť filter aj na väčsie objemy akvárii,ale to už bude chcieťväčšiu nádobu s pevnejšieho materialu.Na väčší filter treba väčšie čerpadlo,tak by tam vznikal väčší tlak a mohlo by dojst kpoškodeniu filtra,respektive,k jeho prasknutiu.
Na záver by som už len dodal,ze som zatial spokojný,a určite vas oboznámim časom či mi to stále dobre funguje.

Veľa úspechov v akvaristike a pri výrobe filtra,praje člen cichlidportalu Byk198
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Reklama

Re: Výroba extérneho filtra

Poslaťod stiff » Pia 30. Apr 2010 20:19:27

Počuj Byk, to myslíš vážne? :O :nerd :think
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Rostratus » Pia 30. Apr 2010 20:30:28

Ahoj návod je zaujímavý, ale neako mi uniklo ako budeš čistiť ten filter. Ak som dobre pochopil tak si to komplet zasilíkonoval a nebude sa to dať otvoriť. Alebo sa mýlim? :crazy:
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Matej » Pia 30. Apr 2010 22:25:47

admin píše:Ahoj návod je zaujímavý, ale neako mi uniklo ako budeš čistiť ten filter. Ak som dobre pochopil tak si to komplet zasilíkonoval a nebude sa to dať otvoriť. Alebo sa mýlim? :crazy:

Toto ma presne napadlo, filter ok, fungovat to moze ale ako to vycistis? Odrezat a zase zasilikonovat?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Byk1984 » Sob 01. Máj 2010 9:23:14

Ano jedine odrezat a zas zasilikonovat.Robil som to len na skusku a urcite sa to da spravit na nejake upinaky.Je to ako som pisal len provizorne.Nenasiel som doma nic co by som mohol pouzit na uzatvaranie filtra,nejake upinaky,alebo neico.Mne tento filter posluzi od 6 do 12 mesiacov a potom ho bud rozrezem a vycistim,alebo vyhodim a spravim iny.Samozrejme ze novy by som uz riesil inak.Nemam moc casu,tak len takto na rychlo a na skusku,ci to vobec bude fungovat a funguje
Hodil som to sem ako napad pre inych,ze sa to da aj po domacky vyrobit
Byk1984

Poslaťod Byk1984 » Sob 01. Máj 2010 9:27:48

stiff píše:Počuj Byk, to myslíš vážne? :O :nerd :think

Stiff,myslim to smrtelne vazne
Byk1984

Poslaťod Rostratus » Sob 01. Máj 2010 21:10:31

Nápad ako si vyrobiť vlastný filter to je dobrý. Keby som sa mal do toho pustiť určite by som použil ďaleko väčšiu nádobu ( samozrejme primerane k akváriu). Čo je dôležité, nerobil by som to s tým, že je to zakonzervované. Píšeš že je to pokus čo je fajn, len škoda, že sa ti to nepodarilo neako poriešiť z uzáverom. Ale nápad to nieje zlý.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Byk1984 » Ned 02. Máj 2010 9:27:32

Ak by som mao viac casu,urcite by som poriesil nieco s tym uzaverom.Trebalo by navstivit nejaky obchod ako Hornbach,alebo Baumax a tam su nadoby uz aj s uzatvaranim.Len najblizsie mam takyto obchod 70km od domu.Preto som bol len v hypernove.Treba len hladat a vzdy,lebo vzdy sa da nieco najst.Urcite ak sa dostanem do KE,zajdem,kupim a spravim nieco lepsie a vecsie
Byk1984

Poslaťod Rostratus » Ned 02. Máj 2010 10:35:07

S tesnením je podľa mňa dosť problém. Raz som mal originál externý filter, ktorý mi po neakej dobe začal tiesť. ( nechcete to zažiť). Prídete ráno a pol nádrže mimo akva. Ak by som mal robiť takto robený filter tak by som to robil dvoma spôsobmi. Buď prepadom, aby filter nepretiekol, alebo formou spojenej nádoby ( hladina filtra s hladinou akvária by boli na rovnakej úrovni). V týchto dvoch prípadoch mám istotu, že ma nezatopí.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod brano ba » Ned 02. Máj 2010 20:06:29

Mozno by nebolo od veci ten filter nerobit pretlakovy, ale podtlakovy, cerpadlo by mohlo byt umiestnene v akvariu, ale vodu by nasavalo cez filter a vytlacalo do ákva. Tym by si nepotreboval az tak prepracovane tesnenie, nakolko by nemuselo drzat ziaden pretlak vo filtry
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Been thanked: 2 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 41 hostia