jovan píše:jusko píše:Keby si čítal pozorne, tak na 4 strane píšem, že keď dáš pri napúšťaní na koniec hadice molitan, tak ti zachytí chlór a voda tečie do akva v poriadku - mám to vyskúšané tisíckami litrov vody a údržbu v tejto chovni robím pravideľne každú sobotu už 5 rokov nonstop + akváriá čo mám ešte doma - a tie tiež napúšťam tým istým sposobom.
Molekuly chlóru sú približne 1000x menšie ako 1 pór na tom najjemnejšom molitane.Tvrdenie že molitanom na konci hadici odstraňujete z vody chlór je scestné a zavádzajúce.Pokiaľ by to bolo také jednoduché ako píšete,tak by nebolo treba napr.predfilter s aktívnym uhlím pri každej jednej polopriepustnej membráne pri reverznej osmóze.Chlór ako taký totiž membránu naleptáva.Pokiaľ neviete o chemizme vode nič ,tak radšej neraďte sprostosti.Rozprašovaním vody sa chlór síce odparuje,ale prakticky vo vode zostavá na trvalo v chloridovej väzbe a podieľa sa na stálej tvrdosti vody/Cl-/.Prítomnosť chloridov vo vode akceptuje každý druh rýb rôzne ,a nie každému druhu aj jeho vysoká prítomnosť vyhovuje.
Matej píše:jovan píše:jusko píše:Keby si čítal pozorne, tak na 4 strane píšem, že keď dáš pri napúšťaní na koniec hadice molitan, tak ti zachytí chlór a voda tečie do akva v poriadku - mám to vyskúšané tisíckami litrov vody a údržbu v tejto chovni robím pravideľne každú sobotu už 5 rokov nonstop + akváriá čo mám ešte doma - a tie tiež napúšťam tým istým sposobom.
Molekuly chlóru sú približne 1000x menšie ako 1 pór na tom najjemnejšom molitane.Tvrdenie že molitanom na konci hadici odstraňujete z vody chlór je scestné a zavádzajúce.Pokiaľ by to bolo také jednoduché ako píšete,tak by nebolo treba napr.predfilter s aktívnym uhlím pri každej jednej polopriepustnej membráne pri reverznej osmóze.Chlór ako taký totiž membránu naleptáva.Pokiaľ neviete o chemizme vode nič ,tak radšej neraďte sprostosti.Rozprašovaním vody sa chlór síce odparuje,ale prakticky vo vode zostavá na trvalo v chloridovej väzbe a podieľa sa na stálej tvrdosti vody/Cl-/.Prítomnosť chloridov vo vode akceptuje každý druh rýb rôzne ,a nie každému druhu aj jeho vysoká prítomnosť vyhovuje.
Nemam rad ludi co strasne chytaju za slovicka a hned prezentuju mudre teorie aj ked si poriadne neprecitaju prispevok na ktory reaguju.
Nevidim kde jusko napisal ze molitan zachyti VSETOK chlor? Ty to tam vidis? V prvom prispevku napisal ze cez molitan tecie "v pohode voda", nic o totalnom odstraneni. V prispevku co si citoval teraz ty pise ze molitan chlor zachyti, nie ze ho zachyti vsetok. Kazdemu musi byt jasne ze cely cas hovori o ciastocnej uprave vody ktora staci na to aby bola voda pre ryby pouzitelna.
Vies o tom ze pory na prezervativoch su vacsie ako molekula HIV virusu? Cize teoreticky je pouzivanie prezervativu voci nakaze virusom HIV absolutne neucinne, a cuduj sa svete je to jedina obrana ktora existuje, pouziva sa a dokonca je aj CIASTOCNE uspesna.
Presne ako s juskom a jeho molitanom na filtrovanie chloru, nefunguje to ako sitko cez ktore neprejde molekula chloru, ale proste cast chloru na seba naviaze, cast uviazne na hmote toho molitanu ... zjavne to zachyti dost velku cast toho chloru aby to nerobilo problem rybam. Jusko chova ryby X rokov, ma ich stovky v niekolkych 10kach akvarii, a ziadne zariadenie na upravy vody som tam nevidel. Cize ta jeho metode zjavne aspon ciastocne funguje.
A k tomu tvojmu odkazu na wikipediu, to sa mozem len zasmiat. Vies o tom ze wikipediu tvoria tisice ludi ktori tam prispievaju? Prispievat moze hocikto, nie len kapacita v obore. Bolo dokonca odhalenych viacero autorov prispievatelov, ktori si udavali falosne tituly, takze pozor na wikipediu ako spolahlivy zdroj. V niektorych pripadoch je wikipedia asi tak presna ako slepy muz s gulometom.
Pekny den
jovan píše:No a keď si sa tu Maťko takto pekne vyrozprával,tak na margo toho všetkého:Ja chovám ryby tiež x rokov,odchovávam tisíce rýb mesačne,čo si ty nevidel dokopy ani za svoj celý život,a chemizmom vody sa zaoberám asi 20 rokov.Idú ma vytočiť nezmyselné tvrdenia o vode ktoré si teraz ty a predtým jusko napísal.Fámy,dogmy,mýty....toto je jalová debata ......Teraz nech mi cichlidári odpustia ,ale MALAWI A TANGANIKA sú všeobecne samozrejme na pár výnimiek o ktorých by sa dali písať litánie,sú najjednoduchšie po živorodkách množiteľné ryby zo širokospektrálnym rozsahom chemizmu vody pre chov a odchov.Takže ja si za svojími tvrdeniami stojím a smejem sa už aj ja,ako inteligencia a múdrosť má svoje hranice,ale blbosť tá je nekonečnááááá.
Aldebaran píše:ach jaj, už je to tu zas.
Prosím Mateja aj jovana, aby v prípade potreby pokračovať v tejto "plodnej" debate tak učinili tu: viewtopic.php?f=25&t=147
Bolo by dobré vrátiť sa k VODE
Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia