Ahojte, plánujem do svojho bytu na chodbu 2 akvária s objemom 260 litrov a rozmermi 130x50x40 cm. V rohu chodby sa budú obidve akvária spájať ( viď obrázok). V "hluchom" priestore v rohu medzi akváriami vznikne priestor 50x50x40cm. V tomto priestore plánujem urobiť filter pre dve akvária, nakoľko pod akváriami potrebujem úložný priestor.
Prečo som založil túto tému je, že sa ešte neviem rozhodnúť medzi dvomi ( prípadne inými) variantami.
1. varianta filtra:
Ako je vidieť na obrázku, filter s rozmermi 50x50x40 cm bude spoločný pre obidve akvária. Obidve akvária budú prepojené PVC rúrkami ( spojené nádrže) a vo filtry budú 2 čerpacie hlavice s výkonom cca 750 l/h. Pri tejto variante ma napadli dva prípadné problémy. Filter sa mi zdá malý na dve čerpacie hlavice s výkonom cca 750 l/h - kôli nitrifikačným baktériam. Aj keď si myslím, že v tom až taký problém nebude. Druhý závažnejší problém vidím v tom, že ak by náhodou nastal "extrém" a jedna z PVC rúr sa zapchá, čerpadlo nielenže vysaje vodu z filtra, ale aj z druhého akvária.
2. varianta filtra:
V podstate to isté, ako v prvom prípade, akurát že filter bude rozdelený na dve samostatné časti pre každé akva. Výkon čerpadiel bude rovnaký cca 750 l/h. Tu mi hrozí, že v prípade zapchatia PVC rúry mi pretečie voda len z filtra a z druhého akva nie.
Čo vy na to? Pre ktorú možnosť by ste sa priklonili? Ja som skôr pre možnosť č.1, ale odrádza ma množstvo pretečenej vody v prípade "extrému" t.j. akva 260 litrov + filter 100 litrov... Je pravda, že možnosť číslo 2 je v podstate výhodnejšia aj v tom, že v prípade choroby v jednom akva sa choroba nedostane do druhého akvária. Ale napriek všetkému sa mi zdá jednoduchšia varianta č.1. Poprípade máte úplne iné návrhy?