Vymena vody raz za tyzden - mytus ci nie?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Vymena vody raz za tyzden - mytus ci nie?

Poslaťod Matej » Ned 20. Mar 2011 2:12:02

Uz dlho mi hloda v hlave takato kacirska tema a dlho som sa vyhybal tomu dat to sem aby ma niekto zbytocne neznosil pod ciernu zem, ale je to forum, je to diskusia ... tak podme na to.

Vsade sa odporuca vymena vody raz za tyzden 30-50% objemu. Mam pocit ze uz je to take pravidlo ktore kazdy posuva dalej a stalo sa to akvaristickou dogmou.

A mna by zaujimalo kde a preco to vzniklo.

Sam som si to vzal k srdcu a na zaciatku som to tak robil, podctivo 30% vody kazdy tyzden ale velmi skoro som toho mal dost a zacal som to predlzovat a pytat sa ludi okolo a zistil som ze nie som sam. S kymkolvek som sa bavil, kazdy to flaka a robi vymenu minimalne po 2 tyzdnoch a kludne aj viacej.

Sameho ma okolnosti dotlacili k tomu ze som raz ziadnu udrzbu neurobil 6 tyzdnov, nic sa nestalo. Casom som sa dostal k tomu ze proste skorej ako po 3och tyzdnoch vodu nemenim ani nahodou, 5 tyzdnov nerobi ziadny problem. Voda je cista, ryby su cule, zeru, tru sa...

Potom ma prekvapuju reakcie ludi ked niekto uvedie ze ide menit napriklad 30% vody raz za 2 tyzdne a hned dostane zo dve reakcie ze to je urcite malo - bez posudenia filtracie alebo objemu ci zarybnenia... hned proste je to menej casto ako raz za tyzden, bum hned to je zle a malo ... preco je to malo, kde toto vlastne vzniklo?

Vcelku realne sa mi zda ze to vzniklo ako pravidlo ktore sa davalo akvaristom vo vseobecnosti, s tym ze sa predpokladalo ze na to aj tak budu kaslat, tak radsej im povedzme ze to treba robit raz za tyzden aj tak sa na to vyprdnu a spravia to raz za tri.

Co vy na to? Ako to vidite?

PS : samozrejme je mi jasne ze pri ozaj velkych rybach, pripadne prerybnenych alebo malych nadrziach je to o inom, tam je casta vymena nutnostou, hovorim o beznych africkych nadrziach aspon 250l objemu a rozumne zarybnenych.

Velmi som zvedavy na nazory :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Re: Vymena vody raz za tyzden - mytus ci nie?

Poslaťod RobertS » Ned 20. Mar 2011 6:38:28

Tak teraz si mi udrel na strunu.Aj mňa by zaujímalo prečo toto pravidlo vlastne vzniklo.Chápem to u malých nádržiach.Ja som zo začiatku tiež menil vodu pravidelne každý týždeň no ale po čase som to začal predlžovať a teraz mením vodu každý 2-3 týždeň.Vnútorný biofillter Juwel čistím raz za dva mesiace a nič sa mi z rybami ešte zatiaľ nestalo.Je síce pravda že pri každej výmene poriadne od kalím dno,pravidelne raz za týždeň zmeriam parametre vody NO2,NO3,PH,celkovú tvrdosť atd..aj po troch týždňoch sú parametre vody v norme.Mám 500 litrovú nádrž.Uvažujem o tom že to ešte predĺžim,samozrejme budem naďalej merať parametre vody.Nuž to je môj názor.
Obrázok užívateľa
RobertS
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Been thanked: 1 time

Poslaťod Belial » Ned 20. Mar 2011 6:43:24

Výmeana vody raz za týždeň je podľa mňa všeobecné pravidlo ktoré zohľadňuje to, že ľudia majú tendenciu akváriá prerybňovať a filtráciu poddimenzovať. Ja som tiež začal s týždennou výmenou 50 litrov. Teraz mením vodu raz za dva týždne cca 70 litrov vody a rybám to nijako neprekáža. Všetko záleží od filtrácie, množstva rýb a hlavne kŕmenia. Ja kŕmim raz za deň, niekedy menej, tým pádom ryby menej :moon a intervaly údržby sa predlžujú.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod perchess » Ned 20. Mar 2011 7:54:01

Belial píše:Výmeana vody raz za týždeň je podľa mňa všeobecné pravidlo ktoré zohľadňuje to, že ľudia majú tendenciu akváriá prerybňovať a filtráciu poddimenzovať.

Ano, to je pravda, väčšina ľudí má nádrže prerybnené. Ale tiež si myslím, že toto pravidlo sa "ústnym podaním" prenieslo z doby, keď najmodernejším a najúčinnejším filtrovaním bol "bublifuk". Takisto záleží množstva rastlín v nádrži, frekvencii a kvalite kŕmenia, druhu, množstva a kvalite filtračného média.
Ja momentálne mením 30% vody každé 2 týždne, voda má pred výmenou rovnaké hodnoty KH, GH, NO2 a NO ako po výmene. Zmení sa mi akurát pH.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Byk1984 » Ned 20. Mar 2011 10:29:03

Ako pisal Belial,tiez si myslim,ze sa to zacalo udavat kvoli tomu,ze ludia preribnuju akvaria,alebo sa o ne malo staraju.Ide nam vsetkym rpedsa o to,aby sa nase ryby mali dobre.
Ja menim vodu kazdy tyzden 25% objemu akvaria.robim to preto,lebo nie vzdy my vide cas a niekedy to zanedbam aj tri tyzdne,ale vtedy je vymena uz 50-70% vody.
Tiez som si vsimol,ze ak vodu dlhsie nemenim,lepsie sa dari rastlinam,konkretne Anubias,ale zase sa my zacne vytvarat viac hnedej riasy a zelena zacne ustupovat.Snazim sa len o to,aby vzhlad akvaria bol vzdy aspon na akej takej urovny a nie zanedbany.Taktiez aby ryby mali aj cerstvu vodu.Mne by sa tiez blbo dychalo vo miestnosti kde mam vydychany vzduch a nevetram.
Tod moj nazor.No pokial nieje nadrz prerybnena,je tam len zopar ryb,nevidim v tom nic,ak si majitel bdue menit vodu raz za 3-5 tyzdnov.Je to samozrejme aj jeho vec.JA sa stale bduem priklanat k tomu,ze raz za 2 tyzdne vymenit aspon 40 percent objemu
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod jr10 » Ned 20. Mar 2011 11:58:00

Myslim ze vymena viac ako 50% vody je pre ryby velky sok. Ja menim v akva 90x50x50 (mozno tak 180-190 vody) cca. 25l 1 alebo 2x do tyzdna. Voda je pred vymenenou odstata 24h.
jr10

Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times

Poslaťod Stero » Ned 20. Mar 2011 12:58:09

Budem Vám trochu oponovať

Prečo meniť každých 7 dní ??

Jednoducho preto lebo ak mením raz za 7 dní vodu tak mením menší pomer z celkového objemu ako by tomu bolo po 14 či 30 dňoch. A teda dochádza k menším výkyvom chemických hodnôt vody. Ideálne riešenie by bolo aby sa voda menila nepretržite napr 5 až 10% objemu za 24hodín. Aj v prírode sa voda obmieňa nepretržite tzv. kolobeh vody.

Prečo meniť vodu ?

Jednoducho aj sebelepšia filtrácia ti to nezabezpečí - dokonca ani príroda nedokáže vodu v ktorej nedochádza kú obmene dostatočne filtrovať a tak vznikajú napr - mrtvé vody, močiare a iné. Žiaden filter nedokáže úplne odstraňovať prebytky chemický nevhodných látok a preto je nutne obmieňať vodu.

Samozrejme záleží na množstve rýb, veľkosti aq a pod tak ako to bolo spomínané. Netvrdím že meniť vodu presne každých 7 dní ale opäť podľa mňa je menej obťažujúce ak sa mení pravidelne menšie množstvo vody ako nárazovo veľké množstvo vody.

Tiež je pravda že aj medzi cichlidamu sú ryby s rôznymi nárokmi na kvalitu vody. Väčšina Afriky nieje až tak hrozne náročná ( niektoré tak ako to tu už raz niekto spomínal by sa vytreli aj v mydlovej vode) a sú aj naopak cichlidy ktoré sú extrémne náročné.

A to by sa dalo ešte polemizovať o tom aká voda je vhodná na obmenu. :x
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Matej » Ned 20. Mar 2011 13:03:56

No vidim ze to viaceri vidite tak ako ja, ako pravidlo pri ktorom sa aj tak rata s jeho porusovanim tak sa radsej nastavilo prisnejsie :)

Myslim ze vela zohra aj objem, predsa len to vacsie akvarium znesie ovela viacej ako nejaka 100 litrovka.

Inak vcera sa mi stala dobra vec, asi preto aby som si zatrenoval udrzbu :) Odpadla mi krytka z nasavania do filtra, vbehla tam jedna uz slusne odrastena leleupi, cest jej pamiatke a zapchala hadicu. Netusim kolko to takto bolo takze mozem ist cistit filter a rovno spravim radsej aj vymenu vody.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Been thanked: 56 times

Poslaťod perchess » Ned 20. Mar 2011 17:33:05

Stero píše:Ideálne riešenie by bolo aby sa voda menila nepretržite napr 5 až 10% objemu za 24hodín. Aj v prírode sa voda obmieňa nepretržite tzv. kolobeh vody.

Tak to by bola iná paráda, bolo by to ideálne, ale to by už nebol potrebný taký výkonný filter.

Mal som kedysi nádrže s bublifukmi, prerybnené, husto zarastené, menil som cca 30-50% každé 2-3 týždne, skaláre sa treli. Mal som nádrž s vnútorným filtrom Aquael, prerybnenú, stredne zarastenú, menil som cca 30-50% každé 2-3 týždne, skaláre sa treli. Teraz mám nádrž s biologicko-mechanickým filtrom, málo zarastenú, neprerybnenú, mením 30% každé 2 týždne, dospelce sa trú a drobizg dorastá.
Ale ako Stero píše, dôležité je aké sú parametre vody v akvárku a "na vstupe". Čím väčší rozdiel, tým treba meniť častejšie menšie množstvá, aby v akva neboli veľké výkyvy. Toto treba mať stále na mysli a podľa toho sa riadiť. :whew :whew
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Rostratus » Ned 20. Mar 2011 21:53:50

Veľmi zaujímavá téma a som rád, že si ju Matej založil, lebo po pravde nikde na fórach som si nevšimol podobnú tému. Čo sa týka tej výmeny, podľa mňa každý začínajúci akvarista "obkukáva", kto ako mení vodu. Je pravda, že 90 percent ľudí uvádza výmenu 1x za týždeň 1/3 vody z nádrže. Osobne som tiež začínal s touto výmenou vody. Výmena vody je podľa mňa veľmi individuálna záležitosť a nedá sa navrhnúť "rovnaká" výmena vody pre všetky veľkosti akvárií a pre všetky zostavy rýb v nádržiach. Tak ako ste spomínali vyššie, záleží to od rôznych faktorov ( filter, aké druhy rýb, počet rýb a pod...).

Uvediem príklad prečo je to tak:

1. akvarista - má 200 litrové akvárium - má v ňom 10x malawiek
2. akvarista - má 2000 litrové akvárium - má v ňom 10x rovnakých malawiek ako prvý akvarista.

Nieje podľa vás somarina, aby obidvaja menili 1x za týždeň vodu, keď majú rovnaký počet rýb ale druhý akvarista má o 10 krát väčšie akvárium?

Samozrejme nebude mať 2. akvarista len 10 ks malawiek v tejto veľkej nádrži, ale je to len príklad na porovnanie, že výmena vody je individuálna.

Osobne by som doporučil začať s výmenou: 1x za týždeň 1/3 vody z nádrže a potom o by som to riešil individuálne podľa kritérií a podľa potreby. Ja tiež toto "pravidlo" nedodržujem. Momentálne sa riadim podľa času, ako mi to vychádza. Niekedy mením vodu 1x za 2 týždne, niekedy každý týždeň, niekedy 1x za 3 týždne - ale to je pri mojích rybách maximum.

Ešte by som trošku prirovnal výmenu vody k vetraniu v miestnosti. Pokiaľ dlho nebudete meniť vodu akváriu je podľa mňa skoro to isté ako keď vy budete zavretý v jednej miestnosti a dlho nebudete vetrať miestnosť. V miestnosti síce prežijete, ale vzduch bude vydýchaný, bude sa vám ťažko dýchať, nebudete mať chuť do života a pod. Ale keď si raz za týždeň, dva otvoríte v miestnosti okno a "nasajete" do miestnosti čerstvý vzduch je to o inom... Pekné prirovnanie, že? :)
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 48 hostia