Neolamprologus caudopunctatus - moje skúsenosti s chovom

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

Re: Neolamprologus caudopunctatus

Poslaťod Byk1984 » Pia 26. Mar 2010 12:53:22

Ja viem ze to nejaku dobu potrva a s tym aj pocitam,ja len aby si vedel,ze zaujemca by bol
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Reklama

Poslaťod LaciP » Pia 26. Mar 2010 18:31:45

Práve som pozeral je ich tam aspoň 20...som zvedavý ako ďalej sa to bude vyvíjať...
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Byk1984 » Pia 26. Mar 2010 18:53:19

Tak ja dufam,ze len dobre.A drzim palce nech sa im dari.
Byk1984

Poslaťod Rostratus » Pia 26. Mar 2010 22:55:32

Potom nás priebežne informuj nech vieme ako sa im darí :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod mlaka » Uto 06. Apr 2010 16:38:17

myslím, že prežijú , rodičia by sa mali o to postarať.....mám síce len multíkov, ale bránia mladé aj pred julidkami a cyprichromismi

...ešte som zabudol... krásne ryby
Obrázok užívateľa
mlaka

Images: 15
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod LaciP » Uto 06. Apr 2010 16:49:03

nuž neprežili :cry , po týždni zmizla aj posledná...takže teraz budem čakať druhú várku a akonáhle budem vidieť pár mladých idú von aj s ulitou...spravím pre ne vedľa do jednej prázdnej tridsiatky čo mám odchodvničku... (teraz som to nechal na prírode, myslím že útokom necelej tridsiatky hladných ikol sa asi nedalo odolať najmä ak som 4 dni nebol doma a kŕmenie prevzalo za mňa kŕmitko) nabudúce sa do toho pustím sám.
Obrázok užívateľa
LaciP

Poslaťod Byk1984 » Uto 06. Apr 2010 16:52:04

Coooooo????Jaj tak to mi je luto Laci.Ale s tym treba pocitat.Ja som sa na ne tesil,ze bduu o par tyzdne uz u mna,ked ti povyrastu,no pockam.
Byk1984

Poslaťod LaciP » Ned 11. Apr 2010 17:54:03

Neolamprologus caudopunctatus - moje skúsenosti s chovom

Tak som sa rozhodol opäť popísať jeden z druhov, ktorý pláva v mojom akváriu. Tento krát to bude Neolamprologus caudopunctatus. Ide čiste iba o moje vlastné skúsenosti s ich chovom, čiže ak nebudú sedieť moje skúsenosti s literatúrou tak sa vopred ospravedlňujem.

Popis druhu
N.caudopunctatus je cichlida z jazera Tanganyika. Preto aj nároky na vodu a prostredie potrebujú ako všetky ostatné druhy z tohto jazera. Rybky majú hnedastosivobiele sfarbenie s výrazne žltou chrbtovou plutvou a modrými očami. Samčeky sú väčšie ako samičky. Majú špicato pretiahlu hlavu na rozdiel od samičiek, ktoré ju majú hlavu trošku kratšiu a ostrejšie skosenú. Samčeky majú veľkosť cca. 6-8cm a samičky cca 5-7cm. Tento druh patrí do skupiny Lamprologines ale je niekedy mylne označovaný aj ako šnekáč, i keď ide skôr o druh, ktorý sa zvykne v ulitách rozmnožovať (najmä v zajatí), ale ako klasický šnekáč v nich nežije. Žije väčšinou vo voľnej vode a v prípade nebezpečenstva sa schová medzi skalami, niekedy si vytvára skrýše pod kameňmi.

Správanie
Rybky sú primerane teritoriálne, a relatívne kľudné, pokiaľ priamo neodchovávajú mladé inak sa ich správanie mení k agresívnejšiemu. Teritórium má veľkosť cca. kruh 20 cm okolo ulity, alebo skalnatej priehlbinky, ktorú si robia pod plochými kameňmi. Rybky sú dosť veľkými hrabačmi, t.j. nebagrujú ako klasický šnekáči, ale hrabú, hlavou sa zaprú do piesku a chvostom zaberú natoľko že nasýpajú piesok napr. na ulitu alebo ho anopak vyhrabávajú spod kameňov (čo je opak toho ako to robia šnekáči, ktorý v papulke prenášajú piesok a tým ulitu podhrabávajú) Ich správanie sa ale razom zmení ak sú v ulite ikry alebo mladé. Rybky vtedy odháňajú akéhokoľvek votrelca z ich teritória.
Zaujímavým správaním caudopunctatov je zmena farby. V prípade vystrašenia, predvádzania, alebo ako predzvesť útoku sa na tele rybky objavia zvislé tmavé pruhy, ktoré po útoku alebo zmiznutí nebezpečenstva okamžite zmiznú.

Rozmnožovanie
V akváriu mi plávajú dva páry. Najprv som si nebol úplne istý, ale podľa vzájomného správania a vytvorenia určitej hierarchie v páre a teritóriálneho rozdelenia je to teraz jasné. Zaujalo ma správanie pred samotným rozmnožovaním – dvorenie?? Pár bol vzájomne voči sebe dosť agresívny. Prekvapilo ma ako sa do seba samček a samička dokázali zahryznúť a taktiež aj dotrhané plutvy, prsné či chvostové a ohryzené dotrhané papuľky. (žeby talianske manželstvo :o) ) Asi 5 dní po tomto drsnom dvorení samička postávala pred ulitou a plutvičkami pilne vháňa čerstvú vodu do ulity. O niekoľko dní sa rozplávajú mladé (presnú dobu neviem.

Starostlivosť o poter
Ceudopunctati majú väčšie množstvo mladých ako maličký šnekáči. Ak som dobre počítal tak ich mohlo byť niečo medzi 20-30. Mladé rybky sú veľmi neposedné a ak sa raz rozplávu nedokážu byť na jednom mieste. Vtedy nastúpia trpezlivý rodičia a zbierajú malých drobcov po okolí do papulky a neúnavne ich prenášajú k ulite. Samička vyhĺby pred ulitou jamku a rada by tam udržala svojich modrookých drobcov. Moji, žiaľ túto úlohu úplne nezvládli a po dvoch týždňoch prišli o všetky mladé. Nedokázali ich ustriehnuť a tí sa im rozplávali po celom akváriu, kde boli ľahkým terčom pre všetky ostatné ryby v akva. Predpokladám teda, že odchov by nemusel byť moc ťažký ak nebudú v akváriu iné predátory, ktorý by sa na mladé vrhli.

Kŕmenie
Ja kŕmim prevažne vločkovým krmivom a musím povedať, že bez problémov. Dobre znášajú rastlinné vločky, ale i vločky s väčším obsahom tukov určené pre mäsožravé druhy. Rovnako im bude určite chutiť i živé alebo mrazené krmivo.

Už len na záver môžem odporučiť tieto cichlidky aj do menších akvárií cca.150 - 200l kde by mohli tvoriť doplnok ku klasickým šnekáčom, alebo julidkám. Akvárium by malo obsahovať nejaké ploché kamene, ale bezpečne umiestnené, keďže caudopunctáti sa radi pod ne podhrabávajú (aby to nebolo to posledné čo urobia) a samozrejme ulity, nie je potrebný veľký počte stačí 1-2 ks pre jeden pár.

no a ešte pár fotografií:

Obrázok
hore samček dole samička

Obrázok
napravo samček naľavo samička

Obrázok
samček

Obrázok
samička

Obrázok
samička

Obrázok
samček
Obrázok užívateľa
LaciP

Poslaťod Aldebaran » Ned 11. Apr 2010 19:59:11

paráda Laci, pekný článok a krásne fotky, urobil si mi radosť, i keď tieto ryby nechovám :yes

Admin, máš ďalší šťavnatý kúsok na hlavnú stránku :mrk
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Been thanked: 8 times

Poslaťod Karpatska » Pon 12. Apr 2010 0:03:29

Laci pekný článok a verím, že si sa trafil aj do obsahu. Keď sa ti ich podarí ešte odchovať, tak potom môžeš mierne článok rozšíriť poprípade len upraviť. Tak nech darí.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Images: 51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

PredchádzajúciĎalší

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia