Entizol

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: Entizol

Poslaťod peca » Pon 05. Apr 2010 22:14:34

takze liecba zatial neprebieha podla mojich predstav, isiel som presne podla navodu, dnes je siedmy den, daval som 4 varku entizolu, ale myslim ze to napadnutym rybam nepomohlo, aj ked je pravda ze na ostatnych rybach nic nevidno, v pohode zeru, horsie je, ze z 2 napadnutych som jednu vcera vyhodil, lebo som mal pocit, ze kazdu sekundu praskne, tak bola nafuknuta a nemohol som sa pozerat ako trpi, druha, ktora bola menej nafuknuta je uz teraz pomaly raz taka, takze asi ani ta to nerozchodi, no a vsimol som si, ze asi dalsia (tretia) sa zacina tiez akosi "gulatit". Neviem v com moze byt problem, davkovanie, vymena vody, zdvojene vzduchovanie, teplota 30 stupnov, vsetko dodrzane a nic........ked sa zadari, nahodim fotku tej prvej ryby 2 min. pred tym, nez skoncila v zachode... :sweat :thumbdown:
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod Matej » Pon 05. Apr 2010 22:32:16

peca píše:takze liecba zatial neprebieha podla mojich predstav, isiel som presne podla navodu, dnes je siedmy den, daval som 4 varku entizolu, ale myslim ze to napadnutym rybam nepomohlo, aj ked je pravda ze na ostatnych rybach nic nevidno, v pohode zeru, horsie je, ze z 2 napadnutych som jednu vcera vyhodil, lebo som mal pocit, ze kazdu sekundu praskne, tak bola nafuknuta a nemohol som sa pozerat ako trpi, druha, ktora bola menej nafuknuta je uz teraz pomaly raz taka, takze asi ani ta to nerozchodi, no a vsimol som si, ze asi dalsia (tretia) sa zacina tiez akosi "gulatit". Neviem v com moze byt problem, davkovanie, vymena vody, zdvojene vzduchovanie, teplota 30 stupnov, vsetko dodrzane a nic........ked sa zadari, nahodim fotku tej prvej ryby 2 min. pred tym, nez skoncila v zachode... :sweat :thumbdown:

Nechcem tu mudrovat pretoze s tym nemam skusenosti, ale na viacerych miestach som cital a bolo mi aj povedane, ze ked uz je ta ryba takto nafuknuta sanca na jej zachranu je minimalna a treba ju radsej utratit ako ju nechavat dalej v nadrzi pretoze tam tu nakazu dalej siri. Nechces tie zjavne napadnute aspon odobrat od tych ostatnych?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Byk1984 » Pon 05. Apr 2010 23:40:16

U kazdeho znas je ine,co pre tu rybu zrobi.Ak moze sirit nakazu,niekto ju vylovy a tyv splachne do zachoda.Niekto ju vylovi a da do inbej nadrze a pokusi sa ju liecit.Kazdy z nas robi nieco ine.Ale urciteje lepsie spravit nieco pre jej zachranu,ako ju hned splachnut.To ako keby si ty bol chory a doktor povie,zadna sanca,nech skape.Asi by ti to tiez nebolo jejdno
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod peca » Uto 06. Apr 2010 8:28:24

asi ste zle citali, splachol som rybu, ktora sa evidentne trapila, zle dychala a ostavalo je mozno par hodin zivota, zase vidim, ktora ryba ma este sancu, a ktora uz nie, keby som chcel mohol som ju splachnut uz pred 7 dnami, ale som ju chcel vyliecit, bohuzial sa to nepodarilo, mozno tie dalsie dve budu mat viac stastia....... :cool
Obrázok užívateľa
peca

Poslaťod Matej » Uto 06. Apr 2010 12:49:38

Byk1984 píše:U kazdeho znas je ine,co pre tu rybu zrobi.Ak moze sirit nakazu,niekto ju vylovy a tyv splachne do zachoda.Niekto ju vylovi a da do inbej nadrze a pokusi sa ju liecit.Kazdy z nas robi nieco ine.Ale urciteje lepsie spravit nieco pre jej zachranu,ako ju hned splachnut.To ako keby si ty bol chory a doktor povie,zadna sanca,nech skape.Asi by ti to tiez nebolo jejdno

Ved si precitaj cele co som napisal, posledna veta : "Nechces tie zjavne napadnute aspon odobrat od tych ostatnych?" - nehovorim ze ich ma hned posplachovat.

A nemysli si ze v pripade ze by si bol zjavne nevyliecitelne chory a tvoja choroba by bola infekcna ze by ta niekde neizolovali ale nechali spolu na izbe s dalsimi pacientami.

Niekedy je to mozno tazke rozhodnutie, ale myslim si ze radsej obetovat jednu, dve ryby ako si nakazit celu posadku a potom plakat nad stratou komplet celej osadky ryb.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Byk1984 » Uto 06. Apr 2010 13:13:55

Samozrejme ze liecit,ale v inej samostatnej nadrzi.Urcite ak je ryba chora,nebduem ju nechavat,ale odlovim inde.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod peca » Uto 06. Apr 2010 14:17:40

takze este raz, ryba sa liecila (pred tym nez som ju utratil) uz vyse tyzdna a bohuzial liecba nezaberala, oci mala uz tak vytlacene von z hlavy, ze pochybujem ze cez ne este chudera videla, takze neviem dokedy by ste tu rybu chceli liecit, ja som sa rozhodol ju dalej netrapit a radsej jej to ulachcit, aj ked je to drasticke riesenie......odlovovat ju do ineho akvarka som ju nemohol, nemam na to moznosti a okrem toho som chcel preliecit cele akvarko, ak by to nahodou uz mali v sebe aj ine ryby.......vyriesene ? Snaha bola, bohuzial, uz ine riesenie nebolo.....
Obrázok užívateľa
peca

Poslaťod kofola » Uto 06. Apr 2010 19:05:35

Takze dnes som bol v lekarni pre entizol. Zatial ho nepotrebujem, ale chcel som vediet ci mi ho daju aj bez receptu a nebol ziaden problem. Dokonca sa ma magistra spytala, ze ci to chcem pre morky, tak som jej povedal ze pre ryby :lol: :lol: :lol: Cena 1,7€.
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Bodis » Uto 06. Apr 2010 20:48:44

Moje osobní zkušenost s léčbou je taková, že se mi také nikdy nepodařilo už nafouklou rybu zachránit. Připadalo mi to jako by se vždy nakazily jedna od druhé. Když už jsem si myslel, že je to v pohodě, zase se objevila ryba, která byla nemocná. Takže bych určitě léčil takhle nemocnou rybu mimo v jiné nádrži, ale preventivně bych pak přeléčil celé akva. Té nemocné bych nasadil každopádně intezívní léčbu. Preventivní už bych dal jen poloviční dávku entizolu.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times

Poslaťod peca » Str 07. Apr 2010 7:49:31

liecil som 7 dni, t.j. daval som plnu davku entizolu vzdy 1-3-5-7 den. Kolko ma liecba trvat, nikede sa pise 7 dni, inde dokonca az 10 dni.... :whew
Obrázok užívateľa
peca

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 20 hostia