Ako merate objem akva?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Ako merate objem akva?

Poslaťod Matej » Pon 05. Apr 2010 20:53:00

Zdravim,

neviem ci sa to niekde uz rozoberalo lebo som taku temu nenasiel, ale zaujimalo by ma jedna vec. Vzdy ked si pozeram nejake fotky akvarii, pripadne citam nejake odporucania ohladne poctu litrov na jednu rybu a podobne ... podla coho vlastne udavate objem svojeho akvaria alebo co sa vlastne povazuje za vseobecne akceptovanu kalkulaciu?

Zmerat vonkajsie rozmery a vynasobit, alebo aj odratat hrubku skla plus zohladnit ze akva neni napustene az po vrch? Alebo sa berie do uvahy len skutocne cisty objem vody, to znamena aj odratat objem strku, kamenov, hrubku skla ...?

Mozno si to ani neuvedomujete ale ten rozdielnhy pristup moze spravit strasne velky rozdiel, napriklad moje akvarium ma vonkajsi rozmer : 164.5 x 53 x 68.5 = 597 litrov ... ked ale odratam hrubku skla, nejaky cm uberiem pretoze neni naplnene po okraj atd ... viem ze tam viacej ako 500 litrov vody neni ani nahodou ... to je rozdiel az 100 litrov vody.

Takze ake mam vlastne akvarium? 500vku ci 600vku? :)

To iste ked si vezmem ze na jednu rybu sa rata objem povedzme tych 10 litrov vody cize to je rozdiel az 10 ryb.

Tak co vy na to?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Re: Ako merate objem akva?

Poslaťod Aldebaran » Pon 05. Apr 2010 21:01:27

všetci, čo sem prispievajú, si myslím, že používajú hrubý objem, lebo tak je to najjednoduchšie. Reálny objem vody je zrejme na odhade dotyčného majiteľa nádrže, pochybujem, že by to niekto nejak veľmi vážne prerátaval, i keď je to určite dobrý postreh.

Ja by som to až tak veľmi neriešil a v zásade sa riadil tým, že akvaristi udávajú väčšinou celkový objem vyrátaný z rozmerov, pričom s tou stratou litrov sa tak akosi počíta. Navyše si myslím, že pre cichlidy nie je vždy orzhodujúci absolútny údaj o počte litrov, skôr plocha dna, počet úkrytov a podobne.

Opravte ma, ak sa mýlim :nerd
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Matej » Pon 05. Apr 2010 21:10:25

Aldebaran píše:všetci, čo sem prispievajú, si myslím, že používajú hrubý objem, lebo tak je to najjednoduchšie. Reálny objem vody je zrejme na odhade dotyčného majiteľa nádrže, pochybujem, že by to niekto nejak veľmi vážne prerátaval, i keď je to určite dobrý postreh.

Ja by som to až tak veľmi neriešil a v zásade sa riadil tým, že akvaristi udávajú väčšinou celkový objem vyrátaný z rozmerov, pričom s tou stratou litrov sa tak akosi počíta. Navyše si myslím, že pre cichlidy nie je vždy orzhodujúci absolútny údaj o počte litrov, skôr plocha dna, počet úkrytov a podobne.

Opravte ma, ak sa mýlim :nerd

Ja ani nemam snahu to nejako moc riesit, len ma zaujima ako to vacsina udava. Pocitam s tym ze kazdy asi uvadza hruby objem, len som sa chcel uistit. A je mi jasne ze ani tych 10 litrov na kus neni smerodatne neporusitelne pravidlo, viem ze to je len taka pomocka a je tam kopa dalsich veci ktore treba brat do uvahy :)

Tu temu som otvoril hlavne preto ze ma prekvapilo aky velky rozdiel to vlastne predstavuje.
Pri tom mojom akva 600 alebo 500 litrov to je cca 20% rozdiel coz je teda dost vela podla mna :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod peca » Pon 05. Apr 2010 21:54:13

ja osobne vzdy pocitam hruby objem, tiez mam 500 litrove AQ, keby som bral cisty objem vody, tak to mozno je 400. S prepoctom ryb 1 ks/10 litrov vody je to tiez individualne, mam kamosa, ktory ma v 500-ke vyse 100 tropheusov, a nema najmensi problem, dobra filtracia, casta vymena vody a dost ukrytov...."neni o čem" :lol:
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Matej » Pon 05. Apr 2010 22:13:35

peca píše:ja osobne vzdy pocitam hruby objem, tiez mam 500 litrove AQ, keby som bral cisty objem vody, tak to mozno je 400. S prepoctom ryb 1 ks/10 litrov vody je to tiez individualne, mam kamosa, ktory ma v 500-ke vyse 100 tropheusov, a nema najmensi problem, dobra filtracia, casta vymena vody a dost ukrytov...."neni o čem" :lol:

100? Ty vole a ja sa bojim ci nebude 50 moc :) Nemas fotku toho jeho akva, to by som chcel vidiet :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod peca » Pon 05. Apr 2010 22:16:33

foto nemam, ale viem ze z tych 100 ks je vyse 60 ks tropheus bemba... 8-)
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod hobo » Pon 05. Apr 2010 22:39:38

Ja tiež spominam vždy hruby objem 600 ale ked som počital kolko ryb sa hodi do toho alebo ked som mal pred rokom boat kolko dať entizolu tak som ratal okolo 520
hobo

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Byk1984 » Pon 05. Apr 2010 23:45:45

Ak mas standartny rozmer akvaria zosuctujes vsetky 3 rozmery.To je 100x50x50 a vysledny objem je 250L.Vzdy to musis znasobit.Samozrejme je to vonkajsia mierka akvaria.Musis si to zmerat cele.Vzdy sa najde odchylka.Co sa tyka ovalnychakva,alebo nestandartnych typov najdčes to na http://www.akvamalawi.com/phpBB/calculator.php
Tam si mozes vlastne vypocitat vsetko
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod brano ba » Uto 06. Apr 2010 9:05:36

Ako uz bolo pisane, skoro kazdy uvadza hruby objem, cize objem ziskany z rozmerov akva. Ak chces vediet kolko litrov je cisty objem akva, tak najlepsie je si to odsledovat pri prvom napustani akva, ja som si to aj sledoval, ked som akva napustal. Hruby objem akva mam 430l a cisty objem sa mi zda bol tusim 380l, teraz si uz presne nepamatam, ale staci pri napustani pozriet pociatocny stav na vodomere a potom konecny stav po napusteni.
Obrázok užívateľa
brano ba
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 11
Been thanked: 2 times

Poslaťod Byk1984 » Uto 06. Apr 2010 11:57:48

Ved objem akvaria ti zaberie dno,kamene,3D pozadie.Cisty objem urcite zistis len pri jeho napustani.
Byk1984

Images: 2
Been thanked: 27 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 44 hostia