je mi to uz blbe sa takto na vsetko pytat, ale mam dilemu ci dat na dno akvarka piesok alebo neaky strk. uz som rozhodnuty ze cosi zozeniem a budem chovat neake mensie americke cichlidky. mozem tam dat piesok? ten sa mi zda krajsi ako strk ale vacsinu som to videl v akvariach s africkymi cichlidami
Všetko záleží od toho, aké tam chceš mať ryby. Čím väčšie ryby, tým častejšie treba odkaľovať..a piesok odkaľovanie nemá rád . Pokiaľ to budú malé cichlidky, tak by to nemal byť žiadny problém, akurát by som zvolil hrubšiu frakciu toho piesku..
Ja som prednedávnom založil svoju prvú ameriku ( 390 litrov) a na skúšku som tam hodil kremičitý piesok. Uvidím časom v praxi či to nevymením za neaký štrk. Ale ak chceš dodržať biotop amerík tak poväčšine sa viac hodí štrk ako piesok. Ale záleží to rýb v nádrži.
A akú frakciu ideš dávať. V Malawi ma serie to že cez jemný piesok neprúdi žiadna voda a dosť rýchlo sa dokáže zašpiniť od usadenín. Mám tam síce X vežoviek ale to nerieši úplne preto som uvažoval ku svojím Geophagom dať kombináciu zmesi štrku a piesku ale tiež z hrubšou frakciou toho piesku ( tak okolo 1-2mm)
Idem tam dať klasiku z Mountfieldu. Nedám nejakú hrubú vrstvu a tým, že eartheaters ho budú stále filtrovať cez žiabre, tak by mi tam nemali vznikať ani hluché miesta...
Osobne by som asi volil nejaký tmavší, nech vyniknú ryby. Ale nakoľko ja budem sťahovať komplet nádrž z menšej do väčšej, tak použijem zabehnutý biely piesok.